Halušky sú typické slovenské národné jedlo, ktoré je obľúbené pre svoju jednoduchosť a lahodnú chuť. Toto tradičné jedlo pochádza zo Slovenska a je neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne. Halušky sa obvykle podávajú s bryndzou, slaninou, kyslou kapustou alebo iným doplnkom podľa chuti. Ich príprava je pomerne jednoduchá a nenáročná. Pozrite sa na recept na autentické domáce halušky.

Recept na domáce halušky:

Suroviny:
– 500 g hladkej múky
– 1 vajce
– 250 ml vody
– 1 štipka soli

Postup:

1. Vo väčšej mise zmiešajte múku, vajce, soľ a vodu. Vypracujte hladké cesto, ktoré by nemalo byť príliš husté ani príliš riedke. Ak je potrebné, pridajte trochu viac múky alebo vody.

2. Na dosku alebo čistý kuchynský povrch vysypte trochu múky. Cesto vyvaľkajte na asi 1 cm hrubý plát.

3. Plát cesta nakrájajte na menšie štvorčeky alebo obdĺžniky. Každý kúsok cesta zrolujte do ruličky.

4. Pripravte veľkú panvicu s osolenou vriacou vodou. Opatrne vkladajte zrolované kúsky cesta do vriacej vody. Halušky budú plavať na povrchu, keď budú uvarené.

5. Varte halušky asi 5-7 minút, kým nie sú hotové. Občas ich premiešajte, aby sa neprilepenili ku dnu.

6. Uvarené halušky vylovte naberačkou alebo cedidlom a preložte na tanier alebo do väčšej misky.

7. Hotové halušky posypte opraženou slaninou, nastrúhanou bryndzou, zaprážkou zo slaniny alebo kyslou kapustou podľa chuti. Môžete ich tiež posypať opraženou cibuľkou, nastrúhaným syrom, alebo doplniť inými obľúbenými prísadami.

Domáce halušky sú hotové! Podávajte ich teplé a vychutnajte si ich výnimočnú chuť a rodinné tradície, ktoré so sebou prináša toto obľúbené slovenské jedlo.

 

 

2) Domáce halušky

Na prípravu domácich halušiek budete potrebovať:

– 500 g zemiakov
– 250 g múky
– 1 vajce
– soľ

Postup:

1. Zemiaky uvaríme vo vode s pridávaním soli, kým nie sú mäkké.
2. Zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez špeciálny cedník alebo ich rovnako dobre môžeme pretlačiť cez lyžicu.
3. Do zemiakov pridáme múku a vajce a všetko dobre premiešame, až kým nevytvoríme jednotné cesto.
4. Z cesta vytvarujeme malé guľky, ktoré potom dáme variť do osolenej vody.
5. Keď guľky vyplávajú na povrch, sú hotové. Potom ich môžete vybrať zo vody a servírovať podľa chuti s prílohou či omáčkou.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *