Halušky k perkeltom sú jedným z tradičných slovenských jedál, ktoré pochádza z regiónu severného a stredného Slovenska. Toto jedlo je obľúbené pre svoju chuť, sýtosť a jednoduché suroviny. Halušky, ktoré sú podobné malým haluškovitým knedličkám, sa podávajú s perkeltom, ktorý je hustou omáčkou zo zeleniny a údeniny. Nižšie je recept na prípravu tohto tradičného slovenského jedla.
Suroviny:
– 500 g zemiakov
– 250 g polohrubej múky
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 1 menšia petržlenová vňať
– 300 g údeného mäsa (klobása, slanina)
– 2 lyžice masla
– soľ, čierne korenie (podľa chuti)
Postup:
1. Očistené zemiaky nastrúhajte nahrubo na strúhadle a vymiešajte s múkou a štipkou soli. Zo zmesi vytvorte guľôčky, ktoré vhoďte do vriacej osolenej vody a povarte asi 5 minút.
2. Očistenú cibuľu, mrkvu a petržlenovú vňať nasekajte nadrobno. Údeninu nakrájajte na menšie kúsky.
3. Na panvici rozpusťte maslo a orestujte nadrobno nasekanú cibuľu. Pridajte nakrájanú údeninu a opražte. Následne pridajte nasekanú mrkvu a petržlenovú vňať. Všetko spolu podlejte troškou vody, prikryté poduste asi 10 minút.
4. Hotové halušky vylovte z vody a primiešajte k perkeltovej zálievke. Dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti. Dobre premiešajte a ihneď podávajte.
Halušky k perkeltu sú výdatné a sýte jedlo, ktoré sa tradične podávalo roľníkom a dedinčanom ako posilňujúce jedlo po fyzickej námahe. Dnes je toto jedlo obľúbené aj v mestách a patrí k typickej slovenskej kuchyni. Dobrú chuť!
2) Halušky k perkeltu
Potrebujeme:
– 1 porcia halušiek
– 1 cibuľa
– 1 paprika
– 300 g bravčového mäsa na perkelt
– 1 lyžica paradajkovej príchute
– soľ, korenie, paprika
Postup:
1. Mäso nakrájame na menšie kúsky a opekáme na panvici.
2. Pridáme nakrájanú cibuľu a papriku a dusíme, kým nezmäknú.
3. Pridáme paradajkovú príchuť a dochutíme soľou, korením a paprikou podľa chuti.
4. Uvaríme halušky podľa návodu na obale.
5. Orestované mäso podávame s haluškami. Dobrú chuť!