Krupicové halušky

Krupicové halušky sú tradičným slovenským jedlom, ktoré je obľúbené pre svoju chuť a jednoduchosť prípravy. Vynikajúco sa hodia ako hlavné jedlo alebo ako príloha k rôznym druhom mäsa či kapusty. Tento recept vám umožní pripraviť chutné a autentické halušky, aké nájdete na slovenskom vidieku.

Recept na krupicové halušky:

Suroviny:
– 500 g polohrubej múky (môžete použiť aj hladkú múku)
– 1 vajce
– 1 lyžička soli
– 250 ml horúcej vody
– 1 lyžička oleja

Postup:

1. Do väčšej misy vysypte múku a vytvorte v nej jamku. Do jamky vložte vajce, soľ a olej.

2. Začnite postupne pridávať horúcu vodu a miešať vidličkou, kým nevznikne hladké cesto. Ak bude cesto príliš husté, pridajte trochu vody. Ak bude príliš redučké, pridajte múku.

3. Na dosku vysypte múku a vyválajte na nej cesto na hrúbku približne 1 cm. Nechajte cesto chvíľu odpočinúť.

4. Potom cesto nakrájajte na malé kocky alebo pásiky pomocou ostrého noža.

5. V hrnci uvarte dostatočné množstvo osolenej vody. Keď voda začne vrieť, vhoďte doň halušky. Varte ich približne 5-7 minút, kým nevyplávajú na povrch.

6. Hotové halušky vylovte naberačkou a podávajte s opraženou slaninkou, kyslou kapustou, bryndzou alebo inou obľúbenou prílohou.

Krupicové halušky sú skvelé ako teplé aj studené. Dobre sa hodia k zabíjačkovým špecialitám, ale aj k zelenine či hubám. Vyskúšajte tento klasický slovenský recept a vychutnajte si chuť tradície.

 

Krupicové halušky - 2
Krupicové halušky – 2

2) Krupicové halušky

Suroviny:
– 1 šálka krupice
– 1 šálka hladké múky
– 1 vajce
– soľ
– voda

Postup:
1. V miske zmiešajte krupicu, múku a štipku soli.
2. Potom pridajte vajce a postupne prilievajte vodu, kým nevznikne hladké cesto.
3. Rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske a nakrájajte ho na tenké pásiky.
4. V hrnci s vriacou osolenou vodou varíme halušky, kým nevyplávnú na povrch.
5. Potom ich sceďte a podávajte s lahodnou omáčkou podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *