Halušky z kyslého mlieka a halušky s bryndzou

Halušky pripravené z kyslého mlieka a halušky s bryndzou predstavujú klasické slovenské jedlo, ktoré má svoje korene v našej kultúre a kulinárskej tradícii.

Existuje množstvo variácií tohto pokrmu, no dnes si ukážeme dve obľúbené varianty – halušky z kyslého mlieka a halušky s bryndzou. Pripravte si zástenu, pretože varenie sa môže stať veľmi zábavným zážitkom!

Ingrediencie:

  • 500 ml kyslého mlieka
  • 250 g hladkej múky
  • 2 veľké vajcia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 50 g masla (na opraženie)

 

Halušky z kyslého mlieka a halušky s bryndzou

Postup:

Diétna polievka z hlivy ústricovej

Diétna polievka z hlivy ústricovej

Čítať viac »

  1. Vytvorenie cesta: V priestrannej miske zmiešajte kyslé mlieko, vajcia, soľ a jedlú sódu. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky zložky spojili. Následne postupne pridávajte múku a miešajte, kým nedosiahnete hladké a mierne husté cesto.
  2. Príprava halušiek: V veľkom hrnci priveďte osolenú vodu do varu. Na pracovnej ploche si vytvorte priestor, kde budete halušky tvarovať. Pomocou lyžice berte cesto a kvapkajte ho do vriacej vody. Môžete si pomôcť aj ďalšou lyžicou.
  3. Varenie a servírovanie: Halušky varte približne 3-5 minút, kým sa nevydvihnú na povrch. Potom ich vyberte pomocou sitka a nechajte odkvapkať. Ak preferujete chrumkavejšie halušky, môžete ich na panvici s rozpusteným maslom chvíľu opražiť, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  4. Podávanie: Halušky z kyslého mlieka sú vynikajúce samostatne, avšak môžete ich podávať aj s kyslou smotanou, posypané čerstvým chrenom alebo restovanou cibuľou. Alebo ich zamiešajte s osmaženou slaninou, čím dodáte jedlu ďalšiu lahodnosť.

Halušky s bryndzou

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička soli
  • 200 g bryndze
  • 50 g masla (na opraženie)
  • 1-2 čajové lyžičky kyslej smotany (na servírovanie)
Postup:
  1. Príprava zemiakov: Nastrúhajte zemiaky na jemnom strúhadle a dôkladne ich vyžmýkajte, aby ste sa zbavili nadbytočnej vody. K vyžmýkaným zemiakom pridajte vajce, soľ a postupne s múkou vypracujte cesto, ktoré by malo byť flexibilné, avšak nie priveľmi lepkavé.
  2. Tvorba halušiek: Na pomúčenom povrchu oddeľte malé kúsky cesta a vytvorte z nich guľôčky, ktoré následne sploštite medzi prstami. Môžete ich tiež prehnúť cez haluškár, aby ste dosiahli typický tvar.
  3. Varíme halušky: Vo veľkej nádobe priveďte osolenú vodu do varu a následne pridávajte halušky do vriacej vody. Varíme ich približne 3-5 minút, kým sa nevydvihnú na hladinu.
  4. Opraženie a servírovanie: Po uvarení ich opäť vyberte a nechajte odkvapkať. Na panvici rozpustite maslo a halušky na ňom opražte do zlatista. Podávajte ich s rozmačkanou bryndzou na vrchole, prípadne s kyslou smotanou a posypané čerstvou pažítkou.

Záver

Halušky sú naozaj veľmi univerzálne jedlo, ktoré si môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií.

Halušky z kyslého mlieka sú skvelou voľbou na rýchlu večeru, zatiaľ čo halušky s bryndzou sú klasikou, ktorá si zaslúži špeciálne príležitosti alebo rodinné oslavy. Obe varianty sú plné chutí a aróm, ktoré nás vrátia k našim tradičným kořenům. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

6 Komentárov

  1. Miloslav Cuntalova píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Určite si vyskúšam pripraviť obidve verzie halušiek. Veľmi sa teším na skutočný slovenský pokrm.

  2. Miroslav Hulmanova píše:

    Ďakujem za podrobný postup, teraz už viem, ako sa správne pripravujú halušky. Verím, že mi budú chutiť!

  3. Marta123 píše:

    Tento recept na halušky z kyslého mlieka a bryndzové halušky je úžasný! Mám ich veľmi rada, lebo sú také chutné a jednoduché na prípravu. Rada si ich robím, keď mám chuť na niečo tradičné. Vždy si k nim pridám aj slaninku, to im dodá ešte lepšiu chuť! Odporúčam všetkým, ktorí milujú slovenskú kuchyňu.

    1. JankoKuchár píše:

      Súhlasím, Marta! Halušky sú skvelé a tak jednoduché na prípravu. Ja osobne preferujem verziu s bryndzou, je to klasika! Nezabudnem si ich pripraviť aj na rodinnej oslave. Práve som dostal chuť ich uvariť!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Áno, súhlasím s tebou! Halušky s bryndzou sú skutočne klasika a veľmi obľúbené jedlo. Určite by boli skvelým doplnkom na rodinnej oslave. Ak sa rozhodneš ich uvariť, dúfam, že ti budú chutiť rovnako ako tebe. Nech sa ti darí v kuchyni a príjemnú hostinu vám želám! Ak by si mal/a nejaké otázky ohľadom receptu alebo prípravy, neváhaj sa opýtať. Rada ti pomôžem!

    2. PavolHrdina píše:

      Presne tak! Slovenské halušky majú svoje čaro a sú ideálne nielen na večeru, ale aj ako jedlo pre návštevy. Milujem tú kombináciu so slaninou a kyslou smotanou. Dúfam, že sa budem môcť podeliť o tento recept aj s priateľmi!