Halušky z kyslého mlieka a halušky s bryndzou

Halušky z kyslého mlieka a halušky s bryndzou sú tradičný slovenský pokrm, ktorý má svoje korene v našej kultúre a gastronómii.

Existuje mnoho variácií tohto jedla, ale dnes si pripravíme dve obľúbené odrody – halušky z kyslého mlieka a halušky s bryndzou. Pripravte si zástenu, varenie môže byť veľmi zábavné!

Ingrediencie:

  • 500 ml kyslého mlieka
  • 250 g hladkej múky
  • 2 veľké vajcia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 50 g masla (na opekanie)

 

Halušky z kyslého mlieka a halušky s bryndzou

Postup:

  1. Príprava cesta: V veľkej miske zmiešajte kyslé mlieko, vajcia, soľ a jedlú sódu. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Potom postupne pridávajte múku a miešajte, kým nevznikne hladké a pomerne husté cesto.
  2. Varíme halušky: Vo veľkom hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Na pracovnej ploche si pripravte rajnú (plochu), kde budete halušky formovať. Pomocou lyžice naberajte cesto a kvapnite ho do vriacej vody. Môžete si pomôcť aj druhou lyžicou.
  3. Varenie a servírovanie: Halušky varíme približne 3-5 minút, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich vyberte pomocou sitka a nechajte odkvapkať. Ak máte rád chrumkavé halušky, môžete ich na panvici s rozpusteným maslom krátko opražiť, aby získali zlatohnedú farbu.
  4. Podávanie: Halušky z kyslého mlieka sú výborné samostatne, ale môžete ich podávať aj s kyslou smotanou, posypané čerstvým chrenom alebo dusenou cibuľou. Prípadne ich môžete zamiešať s osmaženou slaninou, čo dá jedlu ďalšiu rozmer chuti.

Halušky s bryndzou

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička soli
  • 200 g bryndze
  • 50 g masla (na opekanie)
  • 1-2 čajové lyžičky kyslej smotany (na podávanie)
Postup:
  1. Príprava zemiakov: Zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle a dôkladne ich vyžmýkajte, aby ste sa zbavili prebytočnej vody. Do vyžmýkaných zemiakov pridajte vajce, soľ a postupne s múkou vymiešajte cesto, ktoré by malo byť poddajné, ale nie príliš lepivé.
  2. Formovanie halušiek: Na pomúčenej pracovnej ploche odtrhnite malé kúsky cesta a tvarujte z nich guľôčky, ktoré potom sploštite medzi prstami. Môžete ich tiež prejsť cez haluškár, aby ste dostali typický tvar.
  3. Varíme halušky: Vo veľkej nádobe priveďte k varu osolenú vodu a opäť pridávajte halušky do vriacej vody. Varíme približne 3-5 minút, dokým nevyplávajú na povrch.
  4. Opekanie a servírovanie: Po uvarení ich znova vyberte a nechajte odkvapkať. Na panvici rozpustite maslo a halušky na ňom opražte do zlatista. Podávajte ich s bryndzou roztlačenou na vrchu, prípadne s kyslou smotanou a posypané čerstvou pažítkou.

Záver

Halušky sú naozaj univerzálnym pokrmom, ktorý si môžete prispôsobiť podľa svojich chutí.

Halušky z kyslého mlieka sú skvelé ako rýchla večera, zatiaľ čo halušky s bryndzou sú klasikou, ktorá si zaslúži špeciálne podujatia alebo rodinné oslavy. Obe verzie sú plné chuti a vôní, ktoré nás vrátia k našim tradičným koreňom. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

6 Komentárov

  1. Miloslav Cuntalova píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Určite si vyskúšam pripraviť obidve verzie halušiek. Veľmi sa teším na skutočný slovenský pokrm.

  2. Miroslav Hulmanova píše:

    Ďakujem za podrobný postup, teraz už viem, ako sa správne pripravujú halušky. Verím, že mi budú chutiť!

  3. Marta123 píše:

    Tento recept na halušky z kyslého mlieka a bryndzové halušky je úžasný! Mám ich veľmi rada, lebo sú také chutné a jednoduché na prípravu. Rada si ich robím, keď mám chuť na niečo tradičné. Vždy si k nim pridám aj slaninku, to im dodá ešte lepšiu chuť! Odporúčam všetkým, ktorí milujú slovenskú kuchyňu.

    1. JankoKuchár píše:

      Súhlasím, Marta! Halušky sú skvelé a tak jednoduché na prípravu. Ja osobne preferujem verziu s bryndzou, je to klasika! Nezabudnem si ich pripraviť aj na rodinnej oslave. Práve som dostal chuť ich uvariť!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Áno, súhlasím s tebou! Halušky s bryndzou sú skutočne klasika a veľmi obľúbené jedlo. Určite by boli skvelým doplnkom na rodinnej oslave. Ak sa rozhodneš ich uvariť, dúfam, že ti budú chutiť rovnako ako tebe. Nech sa ti darí v kuchyni a príjemnú hostinu vám želám! Ak by si mal/a nejaké otázky ohľadom receptu alebo prípravy, neváhaj sa opýtať. Rada ti pomôžem!

    2. PavolHrdina píše:

      Presne tak! Slovenské halušky majú svoje čaro a sú ideálne nielen na večeru, ale aj ako jedlo pre návštevy. Milujem tú kombináciu so slaninou a kyslou smotanou. Dúfam, že sa budem môcť podeliť o tento recept aj s priateľmi!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *