Pre zapraženú polievku s haluškami budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 150 g klobásy
- 100 g hladkej múky
- 2 lyžice oleja
- 1 liter vývaru (zeleninový alebo hovädzí)
- Soľ a korenie podľa chuti
Zapražená polievka s haluškami
Postup:
- Na začiatok si pripravíme zeleninu. Cibuľu nakrájame na jemné kúsky, mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
- Klobásu nakrájame na plátky.
- Na panvici rozohrejeme olej a pridáme klobásu. Opekáme ju niekoľko minút, kým sa nezačne pekne sýtiť. Potom ju vyberieme z oleja a odložíme na stranu.
- Do oleja pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a opekáme ju dozlatista.
- Pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky. Opekáme spolu ešte pár minút.
- Vložíme múku a za stáleho miešania ju opečieme, kým nezískame svetlú farbu (zápražku).
- Postupne prilievame vývar, za stáleho miešania zabezpečíme, aby sa nevytvorili hrudky. V prípade potreby pridáme viac vývaru alebo vody.
- Osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Varíme asi 15 minút, kým sa zelenina neuvarte.
- Nakoniec pridáme opečenú klobásu a mixujeme polievku, aby sme dosiahli hladkú konzistenciu.
- Vo veľkom hrnci osolíme vodu a necháme ju prevrieť. Potom do vriacej vody pridáme halušky, ktoré môžu byť drobné alebo väčšie podľa vašej chuti. Halušky varíme, až kým nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme a dáme do zapraženej polievky.
Hotová zapražená polievka s haluškami je chutná a sýta. Pri podávaní môžete posypať nastrúhaným syrom alebo jemne nakrájanou pažítkou. Dobrú chuť!