Zemiakové halušky sú tradičné slovenské jedlo, ktoré má svoj pôvod v regiónoch severovýchodného Slovenska. Toto typické pendekové jedlo sa radí medzi obľúbené slovenské národné špeciality. Halušky sa vďaka svojej jednoduchosti a chuti stali súčasťou kuchýň nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Príprava halušiek je pomerne nenáročná a ingrediencie na ich prípravu sú dostupné.

Recept na zemiakové halušky:

Suroviny:
– 1 kg zemiakov
– 300 g polohrubej múky
– 1 vajce
– 1 štipka soli
– 150 g údeného mäsa (slanina, klobása)
– 1 cibuľa
– petržlenová vňať
– soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)

Postup:

1. Zemiaky očistite, nakrájajte na kúsky a uvarte v osolenej vode do mäkka. Následne ich zľahka rozdrviť na kašu.

2. Do vychladnutej zemiakovo-bramborovej kaše pridajte múku, vajce a štipku soli. Všetko spolu dobre premiešajte a vypracujte hladké cesto.

3. Z cesta odtŕhajte menšie kúsky a z nich vytvárajte malé halušky valičkou. Halušky pocukrujte múkou, aby sa nelepili.

4. Halušky vložte do vriacej osolenej vody a nechajte ich variť asi 5-7 minút. Hotové halušky vylovte naberačkou a nechajte odkvapkať.

5. Na panvici opražte nakrájanú cibuľu, pridajte na kocky nakrájané mäso a opečte. Nakoniec zľahka opražte halušky.

6. Halušky preložte na tanier, posypte opraženou cibuľkou a mäsom, ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte horúce.

Môžete ich konzumovať samotné alebo s kyslou kapustou, slaninkou, bryndzou či s ďalšími obľúbenými doplnkami. Dobrú chuť!

 

2) Zemiakové halušky

Potrebujeme:
– 4 stredne veľké zemiaky
– 1 a pol hrnček hladkej múky
– soľ
– 1 vajce
– slanina
– cibuľa
– olivový olej
– tvaroh alebo kyslá smotana

Postup:
1. Zemiaky uvaríme vo vriacej vode so soľou, kým nie sú mäkké. Potom ich olúpeme a nastrúhame na jemno.
2. Do pretlakovača vložíme nastrúhané zemiaky a pridáme múku a vajce. Premiešame a vypracujeme cesto.
3. Cesto rozvaľkáme na dosku a nožom narežeme na úzke prúžky. Potom z prúžkov vytvarujeme halušky.
4. V hrnci varíme vodu so soľou a do vriacej vody vložíme halušky. Varíme, kým nevyplávajú na povrch.
5. V panvici orestujeme na kocky nakrájanú slaninu a cibuľu.
6. Na zemiakové halušky posypeme orestovanú slaninu a cibuľu. Podávame s tvarohom alebo kyslou smotanou.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *