Zemiakové halušky sú tradičné slovenské jedlo, ktoré má svoj pôvod v regiónoch severovýchodného Slovenska. Toto typické pendekové jedlo sa radí medzi obľúbené slovenské národné špeciality. Halušky sa vďaka svojej jednoduchosti a chuti stali súčasťou kuchýň nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Príprava halušiek je pomerne nenáročná a ingrediencie na ich prípravu sú dostupné.
Recept na zemiakové halušky:
Suroviny:
– 1 kg zemiakov
– 300 g polohrubej múky
– 1 vajce
– 1 štipka soli
– 150 g údeného mäsa (slanina, klobása)
– 1 cibuľa
– petržlenová vňať
– soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup:
1. Zemiaky očistite, nakrájajte na kúsky a uvarte v osolenej vode do mäkka. Následne ich zľahka rozdrviť na kašu.
2. Do vychladnutej zemiakovo-bramborovej kaše pridajte múku, vajce a štipku soli. Všetko spolu dobre premiešajte a vypracujte hladké cesto.
3. Z cesta odtŕhajte menšie kúsky a z nich vytvárajte malé halušky valičkou. Halušky pocukrujte múkou, aby sa nelepili.
4. Halušky vložte do vriacej osolenej vody a nechajte ich variť asi 5-7 minút. Hotové halušky vylovte naberačkou a nechajte odkvapkať.
5. Na panvici opražte nakrájanú cibuľu, pridajte na kocky nakrájané mäso a opečte. Nakoniec zľahka opražte halušky.
6. Halušky preložte na tanier, posypte opraženou cibuľkou a mäsom, ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte horúce.
Môžete ich konzumovať samotné alebo s kyslou kapustou, slaninkou, bryndzou či s ďalšími obľúbenými doplnkami. Dobrú chuť!
2) Zemiakové halušky
Potrebujeme:
– 4 stredne veľké zemiaky
– 1 a pol hrnček hladkej múky
– soľ
– 1 vajce
– slanina
– cibuľa
– olivový olej
– tvaroh alebo kyslá smotana
Postup:
1. Zemiaky uvaríme vo vriacej vode so soľou, kým nie sú mäkké. Potom ich olúpeme a nastrúhame na jemno.
2. Do pretlakovača vložíme nastrúhané zemiaky a pridáme múku a vajce. Premiešame a vypracujeme cesto.
3. Cesto rozvaľkáme na dosku a nožom narežeme na úzke prúžky. Potom z prúžkov vytvarujeme halušky.
4. V hrnci varíme vodu so soľou a do vriacej vody vložíme halušky. Varíme, kým nevyplávajú na povrch.
5. V panvici orestujeme na kocky nakrájanú slaninu a cibuľu.
6. Na zemiakové halušky posypeme orestovanú slaninu a cibuľu. Podávame s tvarohom alebo kyslou smotanou.
Dobrú chuť!