Halušky s dusenou hlávkovou kapustou sú jednoduché, no veľmi chutné jedlo, ktoré je obľúbené v mnohých regiónoch Slovenska. Toto tradičné jedlo je perfektnou voľbou pre chladné dni, keď máte chuť na niečo teplé a syté. Okrem toho je veľmi jednoduché na prípravu a môžete ho doplniť rôznymi prísadami podľa vlastnej chuti.
Recept:
Suroviny:
– 500 g zemiakov na halušky
– 1 veľká hlávka hlávkovej kapusty
– 2 mrkvy
– 1 cibuľa
– 3 strúčiky cesnaku
– 2 polievkové lyžice slaniny (alebo olejčeku na opraženie)
– soľ, mletá červená paprika, nové korenie (podľa chuti)
Postup:
1. Zemiaky ošúpeme a nahrubo nastrúhame na halušky. Môžeme použiť aj hotové zemiakové halušky.
2. Hlávkovú kapustu rozoberieme na menšie kúsky a mrkvu nakrájame na tenké plátky. Cibuľu a cesnak nadrobno naseká
3. Na panvici opražíme na slanine (alebo olejčeku) cesnak a cibuľu, až zvaňajú. Pridáme kapustu, mrkvu, soľ, mletú červenú papriku a nové korenie podľa chuti. Podusíme do mäkka, približne 20-30 minút.
4. Medzitým uvaríme halušky v osolenej vode a po ich vyplávaní ich scedíme.
5. Hotové halušky preložíme na vymastenej panvici a premiešame s dusenou kapustovou zmesou. Dobre premiešame a naservírujeme horúce. Môžeme podávať s kyslou smotanou, opraženou slaninkou alebo natretým cesnakom.
Jednoduché, výdatné a tradičné jedlo je na svete! Výborné a ľahké jedlo, ktoré si obľúbia všetky vekové kategórie. Dobrú chuť!
2) Hlavková kapusta dusená na halušky – druhý recept
Hlávková kapusta dusená na halušky
Ingrediencie:
– 1 hlávková kapusta
– 1 cibuľa
– 2 lyžice oleja
– soľ, čierne korenie
– 500 g domácich halušiek
Postup:
1. Kapustu očistíme a nakrájame na tenké rezance. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kúsky.
2. Na panvici zohrejeme olej a pridáme cibuľu. Orestujeme ju, kým nebude sklovitá.
3. Pridáme nakrájanú kapustu a orestujeme ju spolu s cibuľou asi 5 minút.
4. Pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti a dusíme kapustu pod pokrievkou asi 20 minút, prípadne pridáme trochu vody.
5. V druhej hrnci uvaríme halušky podľa návodu na obale.
6. Keď je kapusta zmäknutá, dochutíme ju podľa chuti a podávame s uvarenými haluškami.
Dobrú chuť!
3)
Hlavková kapusta dusená na halušky je skvelý spôsob, ako si vychutnať túto zeleninu. Tento tradičný slovenský recept je nielen chutný, ale aj jednoduchý na prípravu. Pripravená kapusta je ideálnym jedlom na rodinný obed alebo večeru. Poďme sa pozrieť na potrebné ingrediencie a postup, ako si túto lahôdku pripraviť.
Ingrediencie potrebné na prípravu
Pre tento recept budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 väčšia hlávka kapusty
- 2 cibuľe
- 100 g slaniny
- 1-2 lyžice oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- Petržlenová vňať na ozdobu
- 400 g halušiek (môžete použiť domáce alebo kúpené)
Postup prípravy lahodnej kapusty na halušky
1. Na začiatku si pripravte kapustu. Odstráňte vonkajšie listy a hlávku rozkrojte na polovicu. Potom ju nasekajte na tenké prúžky.
2. Na panvici rozohrejte olej a pridajte na kocky nakrájanú slaninu. Smažte, kým nie je zlatistá a chrumkavá.
3. Do panvice pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju, kým nie je sklovitá. Potom pridajte nasekanú kapustu, osolte a okoreňte, a povarte asi 20 minút na miernom ohni. Miešajte pravidelne, aby sa kapusta rovnomerne prevarila.
4. Po uplynutí 20 minút pridajte halušky a dôkladne premiešajte. Nechajte variť ďalších 5-10 minút, kým halušky nebudú hotové.
5. Podávajte teplé, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Tento recept nielenže zasýti, ale aj poteší chuťové poháriky každého člena rodiny!
Tieto halušky z kapustou mam veľmi rád.Naučila ma ich robievať este stará mama ked som bol maly.Su skvele a chutné. A podľa tohto receptu, mi veľmi chutia.
Skvelý recept! Vždy ma poteší, keď môžem variť tradičné slovenské jedlá. Tento recept na halušky s kapustou je naozaj výborný a jednoduchý na prípravu. Mňam!
Tieto halušky s kapustou vyzerajú veľmi chutne a rozhodne ich musím čoskoro vyskúšať! Ďakujem za recept!
Tradičná slovenská kuchyňa je skvelá a tento recept na halušky s kapustou to len potvrdzuje. Už sa neviem dočkať, kedy si ho vyskúšam!