Hovädzia polievka s ryžou a orechmi, známa tiež ako kharcho, je chutným tradičným pokrmom z gruzínskej gastronómie. Tento pokrm spája bohatú chuť hovädzieho mäsa, aromatické koreniny a orechy, čím sa vytvára jedinečná chuťová dimenzia.
Ak chcete pripraviť tento pokrm, budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 500 g hovädzieho mäsa (napríklad hrudník)
- 1 cibuľu, nasekanú na malé kúsky
- 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 šalotku, nasekanú na drobno
- 1 mrkvu, nastrúhanú
- 1 papriku, nastrúhanú
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1/2 šálky ryže
- 1/2 šálky vlašských orechov, jemne posekaných
- 1 lyžičku mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky sušenej mäty
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- čerstvú petržlenovú vňať na dekoráciu
Hovädzia polievka s ryžou a vlašskými orechmi (kharcho)
Postup pri príprave:
- Na panvici si zahrejte trochu oleja a orestujte cibuľu, cesnak a šalotku do zlatistej farby.
- Pridajte hovädzie mäso a opražte ho z každej strany, kým sa neuzavrie.
- Pridajte mrkvu a papriku a orestujte ich spolu s ostatnou zeleninou.
- Do hrnca pridajte paradajkový pretlak, mletú sladkú papriku, škoricu a mätu. Dobre premiešajte a krátko opražte.
- Pridajte do hrnca vodu (približne 1,5 – 2 litre), soľ a čierne korenie podľa vlastného vkusu. Nechajte variť približne 1 hodinu, kým mäso nebude mäkké a chutné.
- Do polievky vložte ryžu a vlašské orechy. Pokračujte vo varení asi ďalších 10 – 15 minút, kým ryža nie je uvarená.
- Podávajte polievku horúcu a ozdobte ju čerstvou petržlenovou vňaťou.
Takto pripravená hovädzia polievka s ryžou a vlašskými orechmi (kharcho) vás ohromí skvelou chuťou a vôňou. Je to vynikajúci pokrm na chladné dni alebo kedykoľvek chcete dopriať svojej rodine niečo špeciálne. Dobrú chuť!
2) Hovädzia polievka s ryžou a vlašskými orechmi (kharcho)
Ak hľadáte niečo naozaj výnimočné a chutné, vyskúšajte náš originálny recept na hovädziu polievku s ryžou a vlašskými orechmi, známejšiu ako kharcho. Tento recept spája tradičné chute s neobyčajnými surovinami, čo robí z tohto pokrmu nezabudnuteľný zážitok. Pokračujte na ďalšie kroky, aby ste sa dozvedeli, ako na to!
Potrebné suroviny na prípravu
Na prípravu hovädzej polievky budete potrebovať:
- 500 g hovädzieho mäsa
- 1 liter vody
- 1 cibuľa
- 1 mrkvu
- 100 g ryže
- 50 g vlašských orechov
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu vegety
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvé bylinky na dekoráciu (napr. petržlenová vňať)
Postup pri príprave
1. Začnite tým, že nakrájate hovädzie mäso na kocky a opražte ho na panvici s troškou oleja. Kým sa mäso restuje, nakrájajte cibuľu a mrkvu na malé kúsky.
2. K osmaženému mäsu pridajte cibuľu a mrkvu a krátko ich restujte, kým cibuľa nezačne mäknúť. Potom pridajte 1 liter vody a nechajte variť na strednom ohni.
3. Po 30 minútach varenia pridajte ryžu, rozdrvené vlašské orechy, cesnak a vegetu. Dôkladne všetko premiešajte a nechajte na miernom ohni variť ďalších 20-25 minút, alebo kým ryža nebude uvarená.
4. Na záver ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Podávajte polievku teplú, ozdobenú čerstvými bylinkami.
Tento recept na hovädziu polievku s ryžou a vlašskými orechmi je nielen chutný, ale aj výživný.