Hovädzia polievka s ryžou a vlašskými orechmi (kharcho)

Hovädzia polievka s ryžou a vlašskými orechmi, známa aj ako kharcho, je lahodným tradičným jedlom z gruzínskej kuchyne. Táto polievka v sebe kombinuje bohatú chuť hovädzieho mäsa, aromatických korenín a vlašských orechov, čo jej dodáva jedinečnú chuťovú dimenziu.

Na prípravu tejto polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (napr. hovädzie plece)
  • 1 cibuľu, nasekanú nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 1 šalotku, nasekanú nadrobno
  • 1 mrkvu, nastrúhanú
  • 1 papriku, nastrúhanú
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1/2 šálky ryže
  • 1/2 šálky vlašských orechov, jemne nasekaných
  • 1 lyžičku mletej sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky sušenej mäty
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • čerstvú petržlenovú vňať na ozdobenie

 

Hovädzia polievka s ryžou a vlašskými orechmi (kharcho)

Postup prípravy:

  1. V hrnci si rozohrejte trochu oleja a orestujte cibuľu, cesnak a šalotku, kým sa stanú zlatistými.
  2. Pridajte hovädzie mäso a opečte ho z každej strany, kým sa nenapraží.
  3. Pridajte mrkvu a papriku a orestujte ich spolu so zvyškom zeleniny.
  4. Do hrnca pridajte paradajkový pretlak, mletú sladkú papriku, škoricu a mätu. Premiešajte a krátko opečte.
  5. Pridajte do hrnca vodu (približne 1,5 – 2 litre), pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Nechajte variť asi 1 hodinu, kým mäso nie je mäkké a dochutené.
  6. Vložte do polievky ryžu a vlašské orechy. Pokračujte varením asi ďalších 10 – 15 minút, kým ryža nie je mäkká.
  7. Podávajte polievku horúcu a ozdobte ju čerstvou petržlenovou vňaťou.

Takto pripravená hovädzia polievka s ryžou a vlašskými orechmi (kharcho) vás poteší výbornou chuťou a vôňou. Je to vynikajúce jedlo na chladné dni alebo kedykoľvek chcete dopriať svojmu podnebiu niečo špeciálne. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *