Na prípravu hrachovej polievky so zemiakmi budete potrebovať tieto zložky:

– 250 g sušeného hrachu
– 2 stredne veľké zemiaky
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice repkového oleja
– 1 lyžička korenia na polievku
– soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru
– 2 lyžice nastrúhaného syra na posypanie (optional)
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

 

Hrachová polievka so zemiakmi

Postup:

1. Deň pred varením si sušený hrach namočte do vody a nechajte ho cez noc ustáť. Týmto krokom urýchlite proces varenia.

2. Na druhý deň očistíme zemiaky a nakrájame ich na menšie kocky. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na jemné kúsky.

3. V hrnci rozohrejte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Sotérujte ich na miernom ohni až kým sa cibuľa nestane mäkkou a sklovitou.

4. Pridajte k nim nakrájané zemiaky a sušený hrach (nezalejeme ho vodou, stačí, keď ho scedíme z vody, v ktorej sa namáčal).

5. Pridajte korenie na polievku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Premiešajte, aby sa korenie rovnomerne rozpilo po ingredienciách.

6. Nalejte zeleninový vývar do hrnca. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a varíme polievku na miernom ohni približne 30 – 40 minút, kým sa zemiaky a hrach dôkladne neuvária.

7. Keď už sú zemiaky a hrach mäkké, môžeme polievku rozmixovať hladkú konzistenciu. Môžeme použiť mixér, mixovací prístroj alebo šťahovač.

8. Pred zostavením polievky ochutnajte a pridajte viac soli a korenia ak je to potrebné.

9. Servírujte polievku do misky a môžete ju posypať nastrúhaným syrom a ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *