Hrachová polievka vianočná

Vianočná hraščová polievka je vynikajúca voľba pre sviatočné obdobie. Tu je jednoduchý recept:

Suroviny:

  • 300 g sušených hráškov
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 mrkvy, nakrájané na malé kúsky
  • 2 zemiaky, nakrájané na malé kúsky
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekané

Postup:

  1. Hrášok prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte ho namočený vo vode cez noc. Namočený hrášok opláchnite a sceďte.
  2. V hrnci rozohrejte maslo a orestujte cibuľu a cesnak, až kým nezískajú zlatistú farbu.
  3. Pridajte mrkvu, zemiaky a namočený hrášok. Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  4. Nechajte polievku variť asi 45 – 60 minút, až kým hrášok a zelenina nebudú mäkké a dochutené.
  5. Polievku rozmixujte ponorným mixérom alebo ju prelejte do mixéra a rozmixujte na hladkú konzistenciu.
  6. Nalejte polievku naspäť do hrnca a ohrejte ju. Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu vody a premiešajte.
  7. Na záver posypte polievku nasekanou petržlenovou vňatou a servírujte ju s čerstvým chlebom.

Dúfam, že Vám tento recept pomôže vytvoriť chutnú vianočnú hraščovú polievku. Dobrú chuť!

 

2)

Vianočná hrachová polievka je jedným z tradičných receptov, ktorý nesmie chýbať na vašom sviatočnom stole. Tento chutný a výživný pokrm je skvelým spôsobom, ako privítať zimu s jeho bohatou chuťou a príjemnou arómou. Dnes si ukážeme, ako si pripraviť túto lahodnú polievku krok za krokom.

Ingrediencie na hrachovú polievku

Na prípravu vianočnej hrachovej polievky budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 250 g sušeného hrachu
  • 1 mrkva, nakrájaná na kocky
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na smaženie

Postup prípravy

Začnite so sušeným hrachom, ktorý musíte najprv namočiť do vody na niekoľko hodín, ideálne cez noc. Po namočení, uvarte hrach v čistej vode, pričom občas zbierajte penu, ktorá sa vytvára. Keď je hrach jemný, preložte ho do inej nádoby.

V hrnci na oleji opražte cibuľu do zlatista, pridajte mrkvu a zemiaky. Potom pridajte uvarený hrach a zeleninový vývar. Duste pomaly a pridajte bobkové listy. Varíme asi 20-30 minút, až kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec dochuťte soľou a korením podľa chuti.

Podávajte horúcu, ideálne s čerstvým chlebom. Užite si jedinečnú vianočnú atmosféru s touto jedinečnou hrachovou polievkou!

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. Zita Holeczyova píše:

    Vianočná hrachová polievka je skvelá na sviatky. Veľmi rada ju varím a vždy sa teším, keď si ju môžem dopriať.

  2. Silvia94 píše:

    Tento recept je super! Hrachová polievka je moja obľúbená a tento postup mi pomohol pri variacii tradičného receptu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *