Hríbova kyslá polievka

 

Kyslá polievka s hríbmi je tradičným slovenským jedlom, ktoré spája intenzívne chute húb a kyselosti. Tu je jednoduchý recept:

Suroviny:

  • 500 g čerstvých húb (napr. hlivy, žihľavy)
  • 1 väčšia cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 lyžica masla
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 lyžice octu (prípadne podľa chuti)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice hladkej múky (na zahustenie)
  • 2 lyžice kyslej smotany (na dochutenie)
  • kôpor na posypanie

 

Kyslá polievka s hríbmi

Postup:

  1. Huby dôkladne umyjeme a nakrájame na menšie časti.
  2. Na panvici rozpustíme maslo a na ňom opražíme cibuľu a cesnak, až kým nezmäknú.
  3. Pridáme nakrájané huby a dusíme ich asi 10 minút, kým nezmäknú a nevyparí sa z nich voda.
  4. Potom pridáme múku a poriadne premiešame, aby sa huby obalili.
  5. Postupne pridávame zeleninový vývar a varíme zhruba 15 minút na strednom ohni, aby sa chute prepojili.
  6. Teraz pridáme ocot, soľ a korenie podľa chuti. Varíme ešte niekoľko minút.
  7. Na záver vmiešame kyslú smotanu a dôkladne premiešame.
  8. Polievku servírujeme posypanú čerstvým nasekaným kôprom.

Prajem dobrú chuť! Ak máte ďalšie otázky alebo požiadavky, neváhajte sa opýtať.

Hríbova kyslá polievka-2

Zapekané palacinky s pudingom

Zapekané palacinky s pudingom

Čítať viac »

2) Hríbova kyslá polievka

Kyslá polievka s hríbmi je klasická slovenská polievka, známa svojou osobitou chuťou a arómou. Vytvorená z čerstvých húb, je to výborný spôsob, ako si vychutnať bohatstvo lesných plodín. V tomto príspevku vám predstavíme recept na kyslú polievku s hríbmi, ktorý zvládne každý kuchár, bez ohľadu na úroveň jeho zručností.

Potrebné ingrediencie na prípravu

Na prípravu tejto lahodnej polievky budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 300 g čerstvých húb (hríbov podľa vlastného výberu)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 stredné zemiaky
  • 1,5 l vývaru (zeleninového alebo mäsového)
  • 100 ml kyslej smotany
  • soľ a korenie na dochutenie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup prípravy kyslej polievky s hríbmi

Prvým krokom je nakrájať cibuľu a cesnak na malé časti. Na uvedenej panvici ich osmahnite na oleji dozlatista. Potom pridajte nakrájané hríby a pražte, až sa začne uvoľňovať ich aróma. Potom pridajte nakrájané zemiaky a všetko zalejte vývarom.

Priveďte do varu a varte približne 20 minút, kým zemiaky nezmäknú. Po uvarení polievku odstavte z ohňa a vmiešajte kyslú smotanu. Poriadne premiešajte, osolte a okoreňte podľa chuti. Na konci ozdobte polievku čerstvou petržlenovou vňaťou.

Kyslá polievka s hríbmi je skvelou voľbou ako predjedlo alebo hlavným chodom. Vychutnajte si ju s kúsok čerstvého chleba a tešte sa na jej nezameniteľnú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

8 Komentárov

  1. Tdebnar píše:

    Nikdy som nerobil kyslú polievku. Možno by to malo chut? Kto skúšal?

  2. Lubomira67 píše:

    Recept sa mi zdá byť veľmi jednoduchý na prípravu. Rada by som ho vyskúšala.

  3. Svetozar07 píše:

    Kyslá polievka je môj obľúbený druh polievky. Tento recept si určite vyskúšam.

  4. Janko123 píše:

    Tento recept na hríbovú kyslú polievku je jednoducho úžasný! Milujem kombináciu chutí húb a kyslej smotany. Je to skvelá voľba na chladné dni, keď si chcete dopriať niečo výnimočné. Určite ho vyskúšam čoskoro!

  5. PeťkaLáska píše:

    Hríbová kyslá polievka je skutočná lahôdka! Veľmi sa mi páči, ako sú v recepte zahrnuté čerstvé ingrediencie. Pripravila som ju pre rodinu a všetci si pochvaľovali. Určite ju odporúčam každému milovníkovi dobrého jedla!

  6. KikaHranolky píše:

    Wow, tento recept je presne to, čo som hľadala! Hríbová kyslá polievka má nádhernú arómu a chuť. Pripravila som ju na rodinnej oslave a všetci ju zbožňovali! Určite sa k nemu vrátim aj v budúcnosti.

  7. BoboSlovenský píše:

    Tento recept na hríbovú polievku ma úplne ohromil! Všetky tie chute sa dokonale spojili a výsledok bol fantastický. Určite ho budem variť častejšie, je to skvelý spôsob, ako využiť huby zo záhrady!

  8. MiaSuperstar píše:

    Hríbová kyslá polievka je moja nová obľúbená! Recept je jednoduchý a výsledok je skutočne chutný. Pridala som aj trochu viac korenia a bolo to dokonalé. Odporúčam všetkým milovníkom domácich jedál!