Sametový hrnčekový jablkový koláč so lahodnou posýpkou je ideálnou voľbou pre sladkú chuťovku. Tu je jednoduchý recept, ktorým sa môžete inšpirovať:
Suroviny:
- 1 hrnko hladkej múky
- 1 hrnko jemného cukru
- 1/2 hrnka rastlinného oleja
- 2 vajcia
- 1/2 hrnka mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 jablká, ošúpané a nakrájané na tenké plátky
Posýpka:
- 1/2 hrnka múky
- 1/4 hrnka jemného cukru
- 1/4 hrnka studeného masla (nakrájaného na kocky)
- 1/2 lyžičky škorice
Hrnčekový jablkový koláč s posýpkou
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte koláčovú formu maslom.
- V veľkej miske zmiešajte múku, cukor, olej, vajcia, mlieko a vanilkový extrakt, kým nevznikne hladké cesto.
- Nalejte polovicu cesta do pripravenej formy.
- Na cesto rozložte plátky jabĺk a potom prelejte zostávajúcim cestom.
- V malej miske zmiešajte múku, cukor, studené maslo a škoricu, kým nevznikne drobivá zmes.
- Touto zmesou posypte vrchnú časť koláča.
- Pečte v predhriatej rúre asi 40-45 minút, alebo kým nie je koláč zlatavý a jablká sú mäkké.
- Nechajte koláč vychladnúť a podávajte teplý alebo studený.
Tento hrnčekový jablkový koláč so posýpkou je dokonalým spestrením času pri čaji alebo ako dezert po večeri. Dúfam, že si ho pochutnáte!