Klasický recept na jablkovú zemlovku z rožkov je pomerne jednoduchý. Tu je postup, ktorý môžete vyskúšať:

Suroviny:

  • 6-8 rožkov (závisí od veľkosti)
  • 4-5 stredne veľké jablká (olúpané a nakrájané na tenké plátky)
  • 100 g rozienok
  • 100 g masla
  • 200 g cukru
  • 2 čajové lyžičky škorice
  • Šťava z 1 citróna
  • 250 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • Vanilkový cukor
  • Soľ

 

Jablkova žemľovka z rožkov

Postup:

  1. Rozienky dajte do vody, aby ste ich namočili a nechajte napučať.
  2. Rozienky odkvapkajte a zmiešajte ich s nakrájanými jablkami a škoricou.
  3. Položte rožky na spodnú vrstvu pekáča a na ne pokládajte vrstvu zmesi z jabĺk a rozienok. Postup opakujte, kým nemáte všetky rožky vyčerpané.
  4. Na panvici rozpustite maslo a pridajte cukor. Opražte, kým sa cukor nezačne karamelizovať.
  5. Pridajte šťavu z citróna, mlieko a štipku soli. Privarte a varíme 2-3 minúty.
  6. Vajcia rozšľahajte v mise a postupne ich primiešajte do zmesi na panvici. Varíme ešte 1 minútu.
  7. Hotovou zmesou prelejte zemlovky a nechajte všetko nasávať.
  8. Pred pečením môžete posypať zemlovku vanilkovým cukrom.
  9. Zemlovku pečte pri teplote 180 °C asi 20-30 minút, kým nezhnedne a nezesilnie.

Počas pečenia sa vytvorí krásna a voňavá jablková náplň, ktorá sa dokonale zmieša s rožkami. Podávajte zemlovku ešte teplú s obľúbeným krémom alebo zmrzlinou. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *