Klasický recept na jablkovú zemlovku z rožkov je pomerne jednoduchý. Tu je postup, ktorý môžete vyskúšať:
Suroviny:
- 6-8 rožkov (závisí od veľkosti)
- 4-5 stredne veľké jablká (olúpané a nakrájané na tenké plátky)
- 100 g rozienok
- 100 g masla
- 200 g cukru
- 2 čajové lyžičky škorice
- Šťava z 1 citróna
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- Vanilkový cukor
- Soľ
Jablkova žemľovka z rožkov
Postup:
- Rozienky dajte do vody, aby ste ich namočili a nechajte napučať.
- Rozienky odkvapkajte a zmiešajte ich s nakrájanými jablkami a škoricou.
- Položte rožky na spodnú vrstvu pekáča a na ne pokládajte vrstvu zmesi z jabĺk a rozienok. Postup opakujte, kým nemáte všetky rožky vyčerpané.
- Na panvici rozpustite maslo a pridajte cukor. Opražte, kým sa cukor nezačne karamelizovať.
- Pridajte šťavu z citróna, mlieko a štipku soli. Privarte a varíme 2-3 minúty.
- Vajcia rozšľahajte v mise a postupne ich primiešajte do zmesi na panvici. Varíme ešte 1 minútu.
- Hotovou zmesou prelejte zemlovky a nechajte všetko nasávať.
- Pred pečením môžete posypať zemlovku vanilkovým cukrom.
- Zemlovku pečte pri teplote 180 °C asi 20-30 minút, kým nezhnedne a nezesilnie.
Počas pečenia sa vytvorí krásna a voňavá jablková náplň, ktorá sa dokonale zmieša s rožkami. Podávajte zemlovku ešte teplú s obľúbeným krémom alebo zmrzlinou. Dobrú chuť!