Koláče z nás miluje hádma každý. Na záhradke začla kvitnúť slivka a po čase začala aj rodiť slivky. Takže môžeme páliť domácu alebo si pripraviť koláč. Takže manžel pálil a ja som piekla.
Starý recept naších babičiek, ktoré ale nikdy nezostarne.
Teraz sa spolu naučíme ako môžete pripraviť posýpku a k tomu aj skvelý koláčik. Prakticky k tomu nebudete toho veľa potrebovať a varenie si užijete. Poďme spolu na to.
Šťavnatý slivkový koláč s posýpkou
2) Šťavnatý slivkový koláč s posýpkou
- 250 g polohrubej múky
- 200 g masla
- 150 g cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- 1 vajce
- 1 štipka soli
- 800 g sliviek
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 100 g strúhaného maku
- 100 g strúhaných orechov
- 2 lyžice kryštálového cukru
Postup:
- Najskôr si predhrejte rúru na 180 °C.
- V miske zmiešajte múku, maslo, cukor, vanilkový cukor, vajce a soľ a spracujte ich dohromady, kým nevznikne tuhé cesto.
- Cesto rozdeľte na dve časti – jedna polovica bude slúžiť ako spodná vrstva a druhá polovica na posýpku.
- Spodnú vrstvu cesta rozvaľkajte do vykysaného a maslom vymasteného pekáča a zhruba 2 cm vyvýšte po stranách.
- Slivky si opláchnite, rozkrojte a vyberte jadierka. Potom ich premiešajte s citrónovou šťavou a rozotrite na spodnú vrstvu cesta.
- Do druhej časti cesta pridajte strúhaný mak, strúhané orechy a kryštálový cukor. Všetky ingrediencie dobre premiešajte.
- Zmes s makom, orechmi a cukrom roztrúšte na vrch šliviek ako posýpku.
- Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 40-45 minút, alebo kým nie je cesto zlatisté a slivky sú mäkké.
- Hotový koláč nechajte vychladnúť a podávajte teplý alebo studený.