Hrnčekový koláč s pudingom a kyslou smotanou

Hrnčekový koláč s pudingom a kyslou smotanou predstavuje úžasný dezert, ktorý si obľúbite nielen pre jeho nenáročnosť, ale aj pre skvelú chuť a jemnú konzistenciu.

Tento recept je perfektný pre tých, ktorí si prajú rýchlo upiecť chutný koláč bez potreby zložitých postupov. V ďalších krokoch si ukážeme, ako na tento lahodný dezert.

Potrebné ingrediencie:
Na cesto:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček kyslej smotany
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja alebo rozpusteného masla
  • 3 vajíčka
  • 1 balík prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • Štipka soli

Na vrstvu pudingu:

  • 1 balenie vanilkového pudingu (40 g)
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 3 lyžice cukru (podľa chuti)

Na posypanie:

  • Cukor na posypanie
  • Mletá škorica (voliteľné)

Hrnčekový koláč s pudingom a kyslou smotanou

Postup:

1. Príprava ingrediencií

Na začiatku si pripravíme všetky komponenty, aby sme mali všetko po ruke. Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si zapekaciu nádobu, ktorú natrieme maslom alebo vystelieme papierom na pečenie.

2. Príprava cesta

V jednej väčšej mise skombinujeme suché prísady: hladkú múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli. V druhej miske vyšľaháme vajíčka s cukrom, pridáme kyslú smotanu a rastlinný olej (alebo rozpuštené maslo). Dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie spojili. Následne pomaly pridávame suché prísady k mokrým a miešame, kým nevznikne hladké cesto.

3. Pečenie cesta

Takto pripravené cesto vylejeme do predpripravenej formy a uhladíme povrch. Cesto pečieme v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo kým nie je zlatisté a netestuje sa suché (pomocou špajdle). Po upečení vyberieme cesto z rúry a necháme ho vychladnúť.

4. Príprava pudingu

Kým cesto chladne, môžeme sa pustiť do prípravy pudingu. V hrnci zmiešame mlieko s cukrom a privedieme do varu. V menšej miske zmiešame pudingový prášok s troškou mlieka (odloženého na rozmiešanie), aby sme vytvorili hladkú zmes bez hrudiek. Keď začne mlieko vrieť, pridáme rozmiešaný puding a stále miešame, kým hmota nezačne hustnúť. Nakoniec necháme puding vychladnúť.

Kuracie prsia so šampiňónmi na smotane

Kuracie prsia so šampiňónmi na smotane

Čítať viac »

5. Zloženie koláča

Keď cesto a puding vychladnú, môžeme prejsť k zostaveniu koláča. Na vychladnuté cesto rovnomerne rozotrieme vychladnutý puding, čím vytvoríme jemnú vrstvu pudingu, ktorá sa skvele kombinuje s kyslou smotanou.

6. Kyslá smotana

Na vrstvu pudingu môžeme rozotrieť kyslú smotanu, ktorá koláču dodá krémovú a sviežu chuť. Kyslú smotanu môžeme nesmierne ochutiť podľa preferencií a pridať aj trochu vanilkového cukru pre vylepšenie chuti.

7. Posypanie

Na vrch koláča môžeme posypať trochu cukru a druhej mletou škoricou, čo dodá koláču nádhernú arómu a chuť.

8. Chladenie

Koláč necháme odpočívať v chladničke aspoň na 2 hodiny, aby sa chute spojili a skaramelizovaný cukor sa stuhol.

9. Podávanie

Podávame vychladený, nakrájaný na kocky alebo obdĺžniky. Tento hrnčekový koláč s pudingom a kyslou smotanou je perfektný na rodinné oslavy, sviatky alebo len tak pri káve.

Záver

Hrnčekový koláč s pudingom a kyslou smotanou je nielen jednoduchý, ale aj veľmi chutný a výnimočný dezert. Užite si ho so svojimi blízkymi a nechajte sa uniesť jeho dokonalou kombináciou chutí!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

7 Komentárov

  1. Gdado píše:

    Vyznie to naozaj skvele a jednoducho. Určite si vyskúšam tento recept, ďakujem!

    1. 😍 Alina 🔥 píše:

      Som rada, že sa ti recept páči! Určite si pochutnáš. 😊 Rada pomôžem, ak budeš potrebovať ďalšiu inšpiráciu!

  2. Anovotna píše:

    Tento koláč vyzerá naozaj chutne a zdá sa, že aj menej skúsení pekári by ho mohli zvládnuť. Teším sa na vyskúšanie!

    1. 😍 Alina 🔥 píše:

      To je pravda, je to naozaj jednoduchý recept, ktorý zvládne každý. Určite si pochutnáš! Ak budeš potrebovať ďalšie tipy, daj vedieť! 😊

  3. Miska123 píše:

    Tento hrnčekový koláč s pudingom a kyslou smotanou je jednoducho skvelý! Príprava bola rýchla a všetky ingrediencie sa perfektne spojili. Chutilo to celej rodine, dokonca aj mojej babičke, ktorá je veľmi náročná na dezerty. Určite to skúsim aj na ďalšej oslave, lebo je to výborný recept!

    1. PečenieFan píše:

      Súhlasím! Tento recept na koláč je veľmi jednoduchý a výsledok je fantastický. S kyslou smotanou je naozaj chutný a jemný. Už sa teším, keď ho pripravím znova pre priateľov. Určite odporúčam každému, kto má rád sladké dezerty!

    2. 😍 Alina 🔥 píše:

      To je skvelé, že sa koláč vydaril a ešte aj babička bola spokojná! Teším sa, že recept poslúžil! 😊