Hrnčekový koláč s pudingom a kyslou smotanou

Hrnčekový koláč s pudingom a kyslou smotanou je skvelý dezert, ktorý si zamilujete nielen pre jeho jednoduchosť, ale aj pre vynikajúcu chuť a jemnú textúru.

Tento recept je ideálny pre tých, ktorí chcú upiecť rýchly a chutný koláč bez nutnosti zložitého pečenia. V nasledujúcich krokoch si ukážeme, ako pripraviť tento lahodný dezert.

Potrebné ingrediencie:
Na cesto:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček kyslej smotany
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja alebo rozpusteného masla
  • 3 vajíčka
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • Štipka soli

Na pudingovú vrstvu:

  • 1 balenie vanilkového pudingu (40 g)
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 3 lyžice cukru (podľa chuti)

Na posypanie:

  • Cukor na posypanie
  • Mletá škorica (voliteľné)

Hrnčekový koláč s pudingom a kyslou smotanou

Postup:

1. Príprava ingrediencií

Najskôr si pripravíme všetky ingrediencie, aby sme mali po ruke všetko potrebné. Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si pekáč alebo formu na pečenie, ktorú vymastíme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie.

2. Príprava cesta

V jednej väčšej mise si zmiešame suché ingrediencie: hladkú múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli. V druhej mise si rozšľaháme vajíčka s cukrom, pridáme kyslú smotanu a rastlinný olej (alebo rozpuštené maslo). Dobre premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Potom postupne pridávame suché ingrediencie do mokrých a miešame, kým nevznikne hladké cesto.

3. Pečenie cesta

Takto pripravené cesto prelievame do pripravenej formy a uhladíme povrch. Cesto pečieme v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo kým nie je zlatisté a netestuje sa suché (pomocou špajdle). Po upečení cesto vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

4. Príprava pudingu

Zatiaľ, čo cesto chladne, môžeme si pripraviť puding. V hrnci zmiešame mlieko s cukrom a privedieme do varu. V malej miske zmiešame pudingový prášok s trochou mlieka (z toho, čo sme si odložili) na rozmiešanie, aby sa vytvorila hladká zmes bez hrudiek. Keď začne mlieko vrieť, pridáme rozmiešaný puding a neustále miešame, kým sa hmota nezačne zhustnúť. Potom necháme puding vychladnúť.

5. Zloženie koláča

Keď cesto a puding vychladli, môžeme koláč zostaviť. Na vychladnuté cesto rovnomerne rozotrieme vychladnutý puding. Vytvárame tak jemnú vrstvu pudingu, ktorá sa výborne spája s kyslou smotanou.

6. Kyslá smotana

Na pudingovú vrstvu môžeme rozotrieť kyslú smotanu, ktorá koláču dodá krémovú a sviežu chuť. Kyslú smotanu môžeme osladiť podľa chuti a pridať aj trochu vanilkového cukru pre lepšiu chuť.

7. Posypanie

Na vrch koláča môžeme posypať trochu cukru a mletej škorice, čo dodá koláču krásnu arómu a chuť.

8. Chladenie

Koláč necháme odpočinúť v chladničke aspoň na 2 hodiny, aby sa všetky chute prepojili a skaramelizovaný cukor sa stuhol.

9. Podávanie

Podávame vychladený, nakrájaný na kocky alebo obdĺžniky. Tento hrnčekový koláč s pudingom a kyslou smotanou je ideálny na rodinné oslavy, sviatky alebo len tak pri káve.

Záver

Hrnčekový koláč s pudingom a kyslou smotanou je nielen jednoduchý, ale aj veľmi chutný a výnimočný dezert. Užite si ho so svojimi blízkymi a nechajte sa uniesť jeho dokonalou kombináciou chutí!

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. Gdado píše:

    Vyznie to naozaj skvele a jednoducho. Určite si vyskúšam tento recept, ďakujem!

  2. Anovotna píše:

    Tento koláč vyzerá naozaj chutne a zdá sa, že aj menej skúsení pekári by ho mohli zvládnuť. Teším sa na vyskúšanie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *