Hrnčekový koláč z kyslého mlieka s ovocím

Hrnčekový zákusok z kyslého mlieka s ovocím predstavuje výborný dezert, ktorý sa dá zrealizovať rýchlo a bez námahy. Je ideálnou voľbou na nedeľné popoludnie, kávové stretnutie s priateľmi alebo ako sladké prekvapenie pre rodinu.

Tento zákusok nie je len chutný, ale aj veľmi variabilný – môžete použiť akékoľvek ovocie, ktoré máte k dispozícii. V nasledujúcom návode sa zameriame na prípravu tohto lahodného zákusku, vrátane všetkých potrebných surovín a postupu.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček kyslého mlieka (250 ml)
  • 1 hrnček cukru (podľa chuti)
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo repkového)
  • 1 hrnček ovocia (môže byť čerstvé alebo mrazené, ako sú jahody, maliny, čučoriedky či jablká)
  • 1 balíček prášku do pečiva (16 g)
  • 1/2 hrnčeka kakaa (voliteľné; pre pridanú čokoládovú chuť)
  • 2 vajcia
  • Štipka soli
  • Vanilkový cukor (podľa chuti)

 

Hubová polievka na kyslo

Hubová polievka na kyslo

Čítať viac »

Hrnčekový zákusok z kyslého mlieka s ovocím

Postup:

  1. Príprava surovín: Pred začiatkom pečenia si pripravte všetky ingrediencie na pracovnej ploche. Zohrejte rúru na 180 °C, aby bola pripravená na pečenie, kým pripravujete cesto.
  2. Miešanie mokrých ingrediencií: Do väčšej misky vložte kyslé mlieko, rastlinný olej a cukor. Dôkladne premiešajte metličkou, aby ste eliminovali hrudky. Pridajte vajcia a vanilkový cukor. Opäť dôkladne premiešajte, aby sa suroviny spojili do hladkej zmesi.
  3. Pridanie suchých ingrediencií: Do misky pridajte hladkú múku, prášok do pečiva a soľ. Ak sa rozhodnete pridať kakao, teraz je ten správny čas. Pokračujte v miešaní, kým sa všetky suroviny nespoja do hladkého cesta. Dávajte pozor, aby ste neprešľahali; stačí, ak sa ingrediencie dobre prepoja.
  4. Príprava ovocia: Ak používate čerstvé ovocie, dôkladne ho umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Mrazené ovocie nie je potrebné rozmrazovať, ale ak sú kusy veľké, odporúčam ich trochu rozdeliť. Ovocie jemne vmiešajte do cesta.
  5. Pečenie zákusku: Pripravte si plech na pečenie alebo koláčovú formu, ktorú si predtým vymažte olejom a posypte múkou alebo vystlite papierom na pečenie. Cesto nalejte do pripraveného plechu a zarovnajte povrch.
  6. Pečenie: Zákusok vložte do predhriatej rúry a pečte približne 30-40 minút, alebo pokým nebude zlatisto hnedý a po vpichnutí špajdle do stredu vyjde suchá. Každá rúra pečie inak, preto sledujte zákusok počas pečenia.
  7. Chladenie a servírovanie: Po upečení zákusok vyberte z rúry a nechajte ho vo forme vychladnúť asi 10 minút. Následne ho opatrne preložte na mriežku, aby vychladol úplne. Ak chcete, môžete ho posypať práškovým cukrom alebo podávať s jogurtom či šľahačkou.
  8. Variácie: Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi ovocia alebo pridať orechy, čokoládu, či korenie ako škoricu, aby ste obohatili zákusok o nové chute. Môžete tiež skombinovať niekoľko druhov ovocia pre zaujímavejšiu chuť.

Tento hrnčekový zákusok z kyslého mlieka s ovocím je jednoduchý na prípravu, chutný a môžete si ho prispôsobiť podľa sezóny a vašich preferencií. Prajem vám príjemné pečenie a dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Gizela Stanekova píše:

    Skvelý recept! Určite vyskúšam tento koláč, zdá sa byť veľmi jednoduchý na prípravu a chutný. Ďakujem za návod!

  2. Janko123 píše:

    Tento hrnčekový koláč z kyslého mlieka vyzerá fantasticky! Milujem, ako je jednoduchý na prípravu a zároveň chutný. Určite vyskúšam s jahodami, to musí byť skvelé. Pečenie s rodinou je pre mňa vždy zábava a tento recept nám to ešte viac spríjemní. Odporúčam každému, aby sa do toho pustil!

    1. KockaM píše:

      Súhlasím! Tento koláč je naozaj rýchly a chutný. Ja osobne som ho robila už niekoľkokrát a vždy sa podaril! Pridala som aj trochu škorice a bol ešte lepší. Ak máte radi ovocie, určite ho použite, je to paráda!