Hrnčekový koláč z kyslého mlieka s ovocím

Hrnčekový koláč z kyslého mlieka s ovocím je skvelý dezert, ktorý sa pripravuje rýchlo a jednoducho. Je ideálny na nedeľné popoludnie, kávové stretnutie s priateľmi alebo ako sladké prekvapenie pre rodinu.

Tento koláč je nielen chutný, ale aj variabilný – môžete použiť akékoľvek ovocie, ktoré máte po ruke. V nasledujúcom recepte sa zameriame na prípravu tohto výborného koláča, vrátane všetkých potrebných ingrediencií a postupu.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček kyslého mlieka (250 ml)
  • 1 hrnček cukru (použite podľa chuti)
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja (napr. slnečnicový alebo repkový)
  • 1 hrnček ovocia (môže byť čerstvé alebo mrazené, ako sú jahody, maliny, čučoriedky alebo jablká)
  • 1 balíček prášku do pečiva (16 g)
  • 1/2 hrnčeka kakaa (nepovinné; môže pridať čokoládovú príchuť)
  • 2 vajcia
  • Štipka soli
  • Vanilkový cukor (podľa chuti)

 

Hrnčekový koláč z kyslého mlieka s ovocím

Príprava:

  1. Príprava ingrediencií: Pred začiatkom pečenia si všetky prísady pripravte na pracovnej ploche. Zohrejte si aj rúru na 180 °C, aby bola pripravená na pečenie, zatiaľ čo pripravujete cesto.
  2. Miešanie mokrých ingrediencií: Do väčšej misy vložte kyslé mlieko, rastlinný olej a cukor. Všetko dôkladne premiešajte metličkou, aby ste odstránili hrudky. Pridajte vajcia a vanilkový cukor. Znova všetko dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili a vytvorili hladkú zmes.
  3. Pridanie suchých ingrediencií: Do misy pridajte hladkú múku, prášok do pečiva a soľ. V prípade, že sa rozhodnete pridať kakao, pridajte ho teraz. Miešajte ďalej, kým sa všetky prísady nespoja do hladkého cesta. Dbajte na to, aby ste neprešľahali; stačí, ak sa all ingrediencie dobre prepoja.
  4. Príprava ovocia: Ak používate čerstvé ovocie, dôkladne ho umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Mrazené ovocie nie je potrebné rozmrazovať, ale ak sú veľké kusy, môže byť dobré ich trochu rozdeliť. Ovocie jemne vmiešajte do cesta.
  5. Pečenie koláča: Vezmite plech na pečenie alebo koláčovú formu, ktorú predtým vymažte olejom a posypte múkou alebo vystlite papierom na pečenie. Cesto nalejte do pripraveného plechu a zarovnajte povrch.
  6. Pečenie: Koláč dajte do predhriatej rúry a pečte asi 30-40 minút, alebo pokým nebude koláč zlatisto hnedý a po vpichnutí špajdle do stredu vyjde suchá. Každá rúra pečie inak, preto sledujte koláč počas pečenia.
  7. Chladenie a servírovanie: Po upečení koláč vyberte z rúry a nechajte ho vychladnúť vo forme asi 10 minút. Potom ho opatrne preložte na mriežku, aby vychladol úplne. Ak chcete, môžete ho posypať práškovým cukrom alebo ho podávať s jogurtom alebo šľahačkou.
  8. Variácie: Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi ovocia alebo pridať orechy, čokoládu, alebo korenie ako škoricu, aby ste koláč obohatili o nové chute. Taktiež môžete skombinovať niekoľko druhov ovocia pre zaujímavšiu chuť.

Tento hrnčekový koláč z kyslého mlieka s ovocím je ľahko pripravený, chutný a môže byť prispôsobený podľa sezóny a toho, čo vám práve chutí. Užite si pečenie a dobrú chuť!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Gizela Stanekova píše:

    Skvelý recept! Určite vyskúšam tento koláč, zdá sa byť veľmi jednoduchý na prípravu a chutný. Ďakujem za návod!

  2. Janko123 píše:

    Tento hrnčekový koláč z kyslého mlieka vyzerá fantasticky! Milujem, ako je jednoduchý na prípravu a zároveň chutný. Určite vyskúšam s jahodami, to musí byť skvelé. Pečenie s rodinou je pre mňa vždy zábava a tento recept nám to ešte viac spríjemní. Odporúčam každému, aby sa do toho pustil!

    1. KockaM píše:

      Súhlasím! Tento koláč je naozaj rýchly a chutný. Ja osobne som ho robila už niekoľkokrát a vždy sa podaril! Pridala som aj trochu škorice a bol ešte lepší. Ak máte radi ovocie, určite ho použite, je to paráda!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *