Hrnčekový rebarborový koláč s posýpkou

Hrnčekový rebarborový koláč s posýpkou sa vyznačuje svojou osviežujúcou kyslosťou a jedinečnými nutričnými kvalitami. Je to vynikajúca surovina na pečenie, najmä v spojení s jemnou sladkosťou.

Dnes vám chcem predstaviť recept na hrnčekový rebarborový koláč s posýpkou, ktorý si iste obľúbite. Tento dezert je nielen jednoduchý na prípravu, ale aj veľmi chutný a výborný na rodinné oslavy či kávičkovania.

Ingrediencie
Na cesto:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 veľké vajcia
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli

Na plnku:

  • 400 g rebarbory (môže byť čerstvá alebo mrazená)
  • 3 lyžice kryštálového cukru (podľa chuti)
  • 1 lyžička škorice (voliteľné)

Na posýpku:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1/2 hrnčeka masla (studeného, nakrájaného na kocky)
  • 1/2 hrnčeka ovsených vločiek (voliteľne)
  • štipka soli

 

Hrnčekový rebarborový koláč s posýpkou

Postup

  1. Príprava rebarbory: Ak používate čerstvú rebarboru, odrežte jej konce a dôkladne umyte stonky. Potom ich nakrájajte na malé kocky. Pri mrazenej rebarbore ju najprv nechajte rozmraziť a odcedte prebytočnú vodu. V miske zmiešajte rebarboru s cukrom a škoricou. Nechajte odležať, aby pustila šťavu.
  2. Príprava cesta: Vo veľkej miske rozbite vajcia a vyšľahajte ich s cukrom, vanilkovým cukrom a olejom, kým sa dôkladne nespoja. Potom pridajte mlieko a celkom premiešajte. Pozvoľna vmiešavajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a so soľou. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
  3. Zostavenie koláča: Predhrejte rúru na 180 °C. Formu na pečenie (napr. plech) vymažte maslom alebo olejom a do nej vložte pripravené cesto. Na cesto rovnomerne rozložte marinovanú rebarboru vrátane šťavy.
  4. Príprava posýpky: V samostatnej miske kombinujte hladkú múku, cukor a soľ. Pridajte studené maslo a prstami alebo vidličkou miesiť s múkou, kým nevytvoríte drobivú zmes. Ak používate ovsené vločky, pridajte ich do posýpky a dobre premiešajte.
  5. Pečenie: Posýpku rovnomerne rozprestrite na rebarboru. Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 35 až 45 minút, alebo do zlatista, kým cesto nie je prepečené a nezačína sa oddeľovať od strán formy. Najlepšie je koláč skontrolovať špáradlom – ak vyjde čisté, dezert je pripravený.
  6. Chladenie a servírovanie: Po upečení nechajte koláč chvíľu vychladnúť vo forme. Potom ho preneste na mriežku, aby úplne vychladol. Koláč môžete podávať teplý alebo studený, posypaný práškovým cukrom podľa chuti.
  7. Varianty: Ak sa rozhodnete koláč obohatiť, môžete do cesta pridať nasekané orechy, ako sú vlašské alebo pekanové, alebo do rebarborovej plnky zakomponovať čučoriedky či jahody, ktoré úžasne doplnia chuť.

Tento hrnčekový rebarborový koláč s posýpkou sa iste stane obľúbeným hitom vo vašej domácnosti! Vychutnajte si ho s rodinou alebo priateľmi, určite si ho obľúbia! Nezabudnite sa podeliť o recept a vaše skúsenosti s jeho prípravou. Prajem dobrú chuť!

Ako roztopiť čokoládu?

Ako roztopiť čokoládu?

Čítať viac »

 

2)

Rebarborový koláč predstavuje naozaj lahodný dezert, ktorý si zamilujete. Tento hrnčekový rebarborový koláč je nielen jednoduchý na prípravu, ale aj veľmi chutný a ideálny na akúkoľvek udalosť. S jeho jemnou posýpkou sa každý kúsok stane unikátnym zážitkom. Poďme sa pozrieť na potrebné ingrediencie.a návod na jeho výrobu!

Zloženie

Pre vytvorenie hrnčekového koláča s rebarborou budete potrebovať nasledujúce zložky:

  • 2 hrnčeky nakrájanej rebarbory
  • 1 hrnček cukru
  • 1/2 hrnčeka roztopeného masla
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 hrnčeky múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička vanilkového výťažku
  • 1/2 hrnčeka celozrnnej múky na posypanie
  • 1/2 hrnčeka ovsených vločiek na posypanie
  • 1/4 hrnčeka hnedého cukru na posypanie
  • 2 lyžice masla na posypanie

Návod na prípravu koláča

1. Rúru predohrejte na 180 °C a pripravte formu na pečenie. 2. V miske skombinujte rebarboru s cukrom a odložte. 3. V inej nádobe spojte roztopené maslo, mlieko a vanilku. Pridajte múku a prášok do pečiva a dôkladne premiešajte. 4. Do vymiešanej zmesi vmiešajte rebarboru a opatrne zamiešajte. 5. Nalejte cesto do predpripravenej formy. 6. Na posypku spoľahnite celozrnnú múku, ovsené vločky, hnedý cukor a roztopené maslo, a miešajte, kým nezískate homogénnu zmes. 7. Touto zmesou posypte upečený koláč. 8. Pečte 30-35 minút, kým nie je koláč zlatohnedý.

Nezabudnite si vychutnať tento lahodný a nenáročný hrnčekový koláč s rebarborou a posypkou v spoločnosti rodiny a priateľov. Prajeme dobré pečenie!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Sergej Balogova píše:

    Recept na rebarborový koláč je super! Už sa teším, kedy ho vyskúšam. Snáď mi nevyhorí kuchyňa!

  2. Ktothova píše:

    Tento recept vyzerá tak dobre, že by som si myslela, že ho aj ja dokážem uvariť. Ale moji priatelia by sa mali báť mojej kuchárskej zručnosti!