Recept na rebarborový koláč s posýpkou ako od mojej maminky.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla (izbovej teploty)
- 100 g cukru
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- 500 g rebarborového kompótu
- 50 g strúhaného makového semienka
- 50 g strúhaného tvarohu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Rebarborový koláč s posýpkou
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, soľ, vanilkový extrakt a vajce. Postupne pridávajte maslo a miesťte, až kým nedostanete cesto.
- Cesto rozdelte na dve rovnaké časti. Jednu časť cesta vložte do chladničky na 30 minút.
- Medzitým zmiešajte rebarborový kompót, citrónovú šťavu, strúhaný tvaroh a strúhané makové semienka.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vymažte a vysypte plech na pečenie. Vyberte z chladničky druhú časť cesta a rozvaľujte ho do veľkosti plechu.
- Preložte rozvaľované cesto do plechu a pečte ho v predhriatej rúre asi 10 minút, alebo kým nezačne jemne zlatieť.
- Vyberte plech z rúry a roztavte na cesto zmes z rebarborového kompótu.
- Vyberte z chladničky druhú časť cesta a nastrúhajte ju na povrch rebarborovej zmesi.
- Koláč pečte v rúre asi 30-35 minút, kým posýpka nezhnedne.
- Nechajte koláč vychladnúť pred podávaním a potom si vychutnajte túto lahodnú rebarborovú pochúťku s posýpkou!
Dobrú chuť!