Jogurtový koláč s nektárinkami
Suroviny:
- 2 väčšie nektárinky (môžete použiť aj iné ovocie podľa preferencie)
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
- 1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- 1/2 šálky cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálky gréckeho jogurtu (alebo bežného jogurtu)
- 1/4 šálky oleja (napríklad slnečnicového)
- Maslo na vymastenie a múka na vysypanie formy
Jogurtový koláč s nektárinkami
Postup:
- Predhrejte rúru na 180°C a vymastite plech na koláč alebo formu a vysypte múkou.
- Nechajte nektárinky dobre umyté a zbavené jadier. Nakrájajte ich na tenké krúžky a odložte stranou.
- V miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a štipku soli.
- V inej miske zmiešajte cukor a vajcia do hladka. Pridajte vanilkový extrakt, jogurt a olej. Premiešajte do spojenia.
- Postupne vmiešajte suché ingrediencie do zmesi s vajcami a jogurtom. Premiešajte len do spojenia, nepretrhávajte to príliš dlho.
- Nalejte cesto do pripravenej formy.
- Na vrch rozložte krúžky nektarínok, jemne ich podržte rukou a tlačte do cesta.
- Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým koláč nie je pekne zlatistý a pri vložení dreveného špáradla do stredu koláča neostávajú žiadne mokré cesto.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť v forme asi 10 minút, potom ho preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Podávajte na plátky a môžete ho ešte poprášiť práškovým cukrom pred podávaním, ak chcete.