Hŕstková polievka je jednoduchá a chutná polievka, ktorú môžete pripraviť na zahriatie v chladných dňoch.
Naša tradičná Slovenská ale hlavne sýta polievočka.
Nemusíte si ju dopriať iba na salaši. Môžte si ju veľmi rýchlo a jednodcuho pripraviť aj doma.
S mojími receptami sa pri príprave nikde nestratíte. A ak máte nejaké otázky stačí môj recept komentovať pod článkom.
Po´dme si spolu pripraviť niečo naozaj chutné.
Tu je recept na hŕstkovú polievku v slovenskom jazyku:
Suroviny:
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 petržlenový koreň
– 1 šalotka
– 2 polievkové lyžice oleja
– Soľ a korenie podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru
– Hrstka cestovín (napr. ryžové cestoviny)
– Hrstka nasekaného petržlenu na ozdobenie
Postup:
1. Na rozohriatej panvici rozpálte olej a orestujte na ňom jemne nasekanú cibuľu a šalotku.
2. Pridajte nakrájané mrkvu, zemiaky a petržlenový koreň. Orestujte ich spolu a mierne osolte a okoreňte.
3. Zalejte zeleninu zeleninovým vývarom a nechajte variť, kým zelenina nezmäkne.
4. Pred koncom varenia pridajte do polievky hrstku cestovín a nechajte ich variť podľa návodu na obale.
5. Polievku dochuťte podľa potreby soľou a korením.
6. Polievku podávajte posypanú nasekaným petržlenom.
Hrstková polievka je hotová a je pripravená na servírovanie. Dobrú chuť!
2) Hŕstkova polievka na kyslo
Suroviny:
– 1 veľká cibuľa, nasekaná
– 2 mrkvy, na kolečka
– 1 zelerový koreň, na kolečka
– 1 zelená paprika, nakrájaná na kocky
– 1 paradajka, nakrájaná na kocky
– 1 lyžica oleja
– 1 lyžica hladkej múky
– 1 lyžička mletej sladkej červenej papriky
– 1/2 lyžičky mletej rasce
– Soľ a korenie podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru
– 1 hrnček kyslej smotany
– 2 vajcia
– 2 lyžice octu
– Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
1. Na začiatku si pripravte všetky suroviny.
2. Na hrnci si rozohrejte olej a orestujte cibuľu, mrkvu, zeler, zelenú papriku a paradajku.
3. Pridajte múku a miešajte, kým sa múka nezačne zlatisto opekávať.
4. Primiešajte sladkú papriku a rasce, osolte a okorenťte.
5. Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte variť asi 15 minút.
6. Medzitým si v miske zmiešajte kyslú smotanu s vajcami a octom.
7. Pomaly prilievajte trochu horúcej polievky do smotanovo-vajcovej zmesi, aby sa vám nezrážali vajcia.
8. Potom túto zmes vlejte späť do polievky a nechajte variť ešte pár minút.
9. Polievku môžete dochutiť soľou a korením podľa chuti.
10. Pred podávaním ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
3) Hŕstkova polievka pre deti
Ingrediencie:
– 1 veľká zelená paprika
– 1 veľká cuketa
– 2 mrkvy
– 1 cibuľa
– 1 lyžica olivového oleja
– 1 liter zeleninového vývaru
– Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
1. Zelenú papriku, cuketu, mrkvu a cibuľu nakrájajte na drobné kocky.
2. Na panvici si rozohrejte olivový olej a opečte na ňom nakrájanú zeleninu, kým nezmäkne.
3. Do hrnca nalejte zeleninový vývar a pridajte opečenú zeleninu.
4. Varíme polievku asi 15-20 minút, kým zelenina nebude dostatočne mäkká.
5. Polievku dochutíme soľou a korením podľa chuti.
6. Ak chcete, môžete polievku rozmixovať na hladkú konzistenciu.
Táto hrášková polievka je veľmi chutná a zdravá pre deti. Môžete ju podať so zemiakovými plackami alebo s chlebom. Dobrú chuť!
4) Hŕstkova polievka s údeným mäsom
Hrášková polievka s údeným mäsom
Ingrediencie:
– 250 g sušených hráškov
– 200 g údeného mäsa (napríklad údená klobása)
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 1 petržlenový koreň
– 1 zeler
– soľ, čierne korenie, mletá paprika
– olej na opraženie
Postup:
1. Sušené hrášky pred varením necháme cez noc namočené v studenej vode.
2. Na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, petržlenový koreň a zeler.
3. Pridáme nakrájané údené mäso a chvíľu opražíme.
4. Pridáme namočené hrášky, zalijeme vodou a necháme variť, kým hrášky nebudú mäkké (približne 40-50 minút).
5. Počas varenia dochutíme soľou, čiernym korením a mletou paprikou podľa chuti.
6. Podávame teplú s čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
5) Hŕstková polievka s krúpami
Ingrediencie:
– 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
– 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
– 2 zemiaky, nakrájané na kocky
– 2 stonky zeleru, nakrájané na plátky
– 2 polievkové lyžice oleja
– 1 liter zeleninového vývaru
– 1 šálka krupice
– soľ a korenie podľa chuti
– petržlen na ozdobenie
Postup:
1. Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu, mrkvu, zemiaky a zeler, kým cibuľa nebude sklovitá.
2. Pridajte zeleninový vývar a nechajte zmes variť asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
3. Pridajte krupicu a nechajte variť ďalších 10-15 minút, občas miešajte.
4. Dochutite soľou a korením podľa chuti.
5. Polievku podávajte posypanú nasekanou petržlenovou vločkou.
Tento recept na hrstkovú polievku s krupami je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu a určite poteší celú rodinu. Dobrú chuť!
6) Hŕstkova polievka s haluškami
Ingrediencie:
– 500 g zemiaky
– 1 veľká cibula
– 2 mrkvy
– 1 petržlenový koreň
– 1 väčšia zelerová stonka
– 1 polievková lyžica masla
– soľ a cesnakový oriešok podľa chuti
– 200 g halušiek
Postup:
1. Zemiaky, cibuľu, mrkvu, petržlenový koreň a zeler nadrobno nakrájame.
2. Na panvici rozpustíme maslo a opražíme na ňom cibuľu.
3. Pridáme zemiaky, mrkvu, petržlenový koreň a zeler a krátko restujeme.
4. Zalejeme zeleninu vodou a necháme variť, kým sa zemiaky zmäknú.
5. Pridáme halušky a necháme variť, až kým nezmäknú.
6. Osolíme a pridáme cesnakový oriešok podľa chuti.
7. Hotovú polievku podávame teplú.
Dobrú chuť!
7) Hŕstkova polievka s hubami
Ingrediencie:
– 500 g čerstvých húb (napríklad šampiňóny, hribováky)
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 zemiaky
– 1 mrkva
– 1 zelená paprika
– 1 lyžica múky
– 1 lyžica masla
– soľ, čierne korenie, mletá sladká paprika, majoránka, petržlenová vňať, sušené huby podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru
Postup:
1. Huby očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky olúpeme a nakrájame na drobné kúsky.
2. Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak. Potom pridáme hľívy, mrkvu, zemiaky a zelenú papriku.
3. Orestujeme ešte chvíľu a potom pridáme lyžicou múky a necháme speniť.
4. Pridáme korenie, soľ, papriku a majoránku podľa chuti a zalievame zeleninovým vývarom.
5. Necháme povariť do mäkka zeleninu a pridáme sušené huby. Varíme ešte niekoľko minút.
6. Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Takto pripravená hrstková polievka s hubami je lahodná a výživná. Podávajte ju s čerstvým chlebom a môžete pridať aj trochu smotany na zjemnenie chuti. Dobrú chuť!
8) Hŕstková polievka s údeninou
Ingrediencie:
– 500g hrstkovej kapusty
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 mrkva
– 1 petržlenový koreň
– 1 zemiak
– 200g udeniny
– 1L zeleninového vývaru
– soľ, korenie, bobkový list
– olej na smaženie
Postup:
1. Hrstkovú kapustu opláchneme pod teplou vodou, ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky.
2. Na kocky nakrájame cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlenový koreň a zemiak.
3. V hrnci si rozohrejeme olej a na ňom orestujeme cibuľu a cesnak.
4. Pridáme nakrájanú zeleninu a chvíľu ju opečieme.
5. Potom pridáme hrstku kapustu a udeninu a zalejeme zeleninovým vývarom.
6. Dochutíme soľou, korením a bobkovým listom podľa chuti.
7. Necháme variť asi 20-30 minút, kým zelenina zmäkne.
8. Hotovú polievku môžeme podávať posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
9) Hŕstková polievka s párkom – recept
Hrnčeková polievka so šunkou
Ingrediencie:
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 1 petržlenový koreň
– 1 zelerový koreň
– 200 g šunky
– 2 zemiaky
– 1 lyžica oleja
– soľ, čierne korenie
– 1 l zeleninového vývaru
Postup:
1. Cibuľu nakrájame na jemno a šunku na drobné kocky.
2. Mrkvu, petržel a zeler očistíme a nakrájame na malé kocky.
3. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky.
4. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme kocky zeleniny a krátko restujeme.
5. Zalejeme zeleninovým vývarom a necháme variť do mäkka.
6. Nakoniec pridáme nakrájanú šunku a dochutíme soľou a korením.
7. Podávame teplú s čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
10) Hŕstková polievka s bravčovým mäsom
Suroviny:
– 500 g bravčového mäsa (plece alebo šunky)
– 1 veľká cibuľa
– 2 mrkvy
– 1 petržlenový koreň
– 1 polievková lyžica oleja
– 2 litre vody
– soľ, čierne korenie, rasca
Postup:
1. Mäso očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
2. Na oleji osmažíme nasekanú cibuľu.
3. Pridáme nakrájanú mrkvu a petržlenový koreň a krátime ešte pár minút.
4. Potom pridáme mäso a zaliažeme vodou.
5. Varíme polievku na miernom ohni asi 1,5 hodiny.
6. Nakoniec dochutíme soľou, korením a rascom podľa chuti.
Podávame horúcu so čerstvým chlebom a môžeme ozdobiť bylinkami ako petržlen a mäta. Dobrú chuť!
Kuracie mäso s ananásom na čínsky spôsob | Recept
Kuracie mäso s ananásom na čínsky spôsob. Rýchy recept za pár minút hotový. Recept pre žačiatočníkov ale aj úplných amatérov. Vyprážané ..
Recipe Ingredients:
5
Tradičná a dobrá, vážne nemám čo vytknúť A dávam 5/5 hviezdičiek.
Skvelý recept na tradičnú slovenskú polievku, veľmi chutná!
Ďakujem za recept, určite vyskúšam! Mám rada tradičné slovenské jedlá.
Tento recept je super, ľahko sa pripravuje a určite bude chutiť aj mojim deťom.
Ďakujeme za skvelý recept! Rád si vyskúšam nové jedlá a táto polievka vyzerá veľmi chutne. Môžem si k tomu dať aj chlieb?
Hŕstková polievka je pre mňa úplne dokonalá! Je jednoduchá na prípravu a vždy chutí skvele. Mám rád, keď si môžem pridať do polievky aj niečo navyše, ako sú huby alebo údené mäso. Určite vyskúšam aj vašu verziu!
Veľmi sa teším na tento recept! Hrstková polievka je skvelé jedlo, ktoré zahreje aj v chladných dňoch. Pripravím ju pre celú rodinu a verím, že si pochutnáme. Ďakujem za zdieľanie receptu!
Tento recept na hŕstkovú polievku vyzerá fantasticky! Určite ho vyskúšam, pretože mám rád jednoduché a chutné jedlá. Teším sa na varenie a dúfam, že bude chutiť všetkým v rodine. Dobrú chuť prajem všetkým!
Hŕstková polievka je moja obľúbená! Je taká lahodná a sýta. Môj najobľúbenejší spôsob je pridať do nej veľa zeleniny. Ďakujem za skvelý recept, určite ho pripravím čo najskôr!
Tento recept ma veľmi zaujal! Hrstková polievka s krúpami znie ako perfektné jedlo pre moju rodinu. Určite to vyskúšam a som si istý, že budeme spokojní. Veľa šťastia pri varení všetkým!