Šošovicový prívarok

Šošovicový prívarok, tak ako ho ani vaša babička nezvládal.

Príprava tohto lahodného šošovicového prívarku nebude trvať dlho a určite poteší vaše chuťové poháriky.
Ja som si dovolial napísať 11 skvelý recepotov na rôzne druhy prípravy. Svoje si nájdú aj milovníci červenej šošovice ale aj tý ktorý nekonzumujú mäso. ä

Ak máte laktózovú intoleranciu mám aj per vás recepty prípadne pre celiatikov.
Poďme sa spoločne ponoriť do prípravy fantastického pokrmu.

 

Potrebujeme tieto ingrediencie:
– 1 šálka zelených šošoviek
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 lyžička mletej papriky
– soľ a korenie podľa chuti
– olej na opraženie

Postup:
1. Najprv si očistíme a nakrájame cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky na menšie kúsky.
2. V hrnci rozohrejeme olej a opražíme cibuľu a cesnak, kým sa sklovitne.
3. Potom pridáme mletú papriku a krájané zeleninu. Osolíme, okoreníme a zamiešame.
4. Zalejeme zeleninu vodou a necháme variť, kým sa zemiaky a mrkva nezmäknú.
5. K šošoviciam pridáme uvarenú zeleninu a necháme všetko spolu ešte povariť.
6. Podávame teplý šošovicový prívarok posypaný nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

 

Šošovicový prívarok na kyslo

2) Šošovicový prívarok na kyslo

Na prípravu šošovicového prívaroku na kyslo budete potrebovať tieto ingrediencie:

– 250g zelených šošovíc
– 1 veľká cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 lyžica hladkej múky
– 1 lyžica octu
– 1 lyžica cukru
– soľ, mleté čierne korenie, rasca a bobkový list podľa chuti
– olej na opraženie

Postup:

1. Šošovice prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte ich odležať vo vode minimálne 30 minút.
2. Na oleji opražte jemne nasekanú cibuľu. Pridajte nakrájané mrkvy a zemiaky a za občasného miešania opražte.
3. Pridajte šošovice, osolte, okoreňte podľa chuti a zalejte vodou tak, aby boli varešky pokryté.
4. Primiešajte múku, ocot a cukor a nechajte variť pokým sa šošovice neuvária.
5. Hotové jedlo môžete podávať s vašou obľúbenou prílohou, napríklad s knedľou alebo zemiakovou kašou.

Dobrú chuť!

 

Šošovicový prívarok bez smotany

3) Šošovicový prívarok bez smotany

Na prípravu šošovicového prívaroku bez smotany budeme potrebovať tieto ingrediencie:

– 1 šálka sušených zelených šošovíc
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 polievková lyžica oleja
– soľ a korenie podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru

Postup:

1. Šošovice dôkladne prepláchneme pod tečúcou vodou a necháme ich namočené aspoň 30 minút.

2. Na oleji opražíme na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak, kým cibuľa nezíde.

3. Pridáme nakrájané mrkvy a zemiaky a opekáme ich asi 5 minút.

4. Pridáme namočené šošovice, premiešame a podlejeme zeleninovým vývarom.

5. Osolíme a okoreníme podľa chuti.

6. Necháme variť približne 30-40 minút, kým bude zelenina mäkká a šošovice uvarené.

7. Podávame teplý šošovicový prívarok bez smotany so čerstvou petržlenovou vňatkou na ozdobenie.

Dobrú chuť!

 

Šošovicový prívarok s mliekom

4) Šošovicový prívarok s mliekom

Na prípravu šošovicového prívaroku s mliekom budeme potrebovať tieto suroviny:

– 1 šálka sušenej zeleniny (šošovica)
– 2 šálky vody
– 2 šálky mlieka
– soľ a korenie podľa chuti

Postup:

1. Šošovicu prepláchneme pod tečúcou vodou a necháme ju namočiť aspoň na 30 minút.

2. V hrnci zohrejeme vodu a pridáme namočenú šošovicu. Varíme ju približne 20-30 minút, kým nebude mäkká.

3. Pridáme mlieko a necháme variť ešte ďalších 10-15 minút, aby sa získala krémová konzistencia.

4. Osolíme a okoreníme podľa chuti.

5. Podávame teplý šošovicový prívarok s mliekom. Dobrú chuť!

 

Šošovicový prívarok so zemiakmi

5) Šošovicový prívarok so zemiakmi

Na prípravu šošovicového prívaroku so zemiakmi budete potrebovať tieto ingrediencie:

– 1 šálka červenej šošovice
– 2 zemiaky
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica olivového oleja
– soľ a korenie podľa chuti
– 4 šálky zeleninového vývaru

Postup:
1. Šošovicu pred varením prepláchnite vo vode a nechajte odstáť.
2. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kocky.
3. Na panvici rozohrejte olivový olej a orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak.
4. Pridajte nakrájané zemiaky a šošovicu a nechajte krátko restovať.
5. Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte variť približne 20-25 minút, kým zemiaky a šošovica nezmäknú.
6. Podľa potreby pridajte soľ a korenie.
7. Hotový šošovicový prívarok so zemiakmi podávajte teplý s čerstvým chlebom ako hlavné jedlo. Dobrú chuť!

 

Šošovicový prívarok s fašírkou

6) Šošovicový prívarok s fašírkou

Na prípravu šošovicového prívaroku s fašírkou budete potrebovať tieto suroviny:

– 1 šálka šošovice
– 1 veľká cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 2 stonky zeleru
– 2 paradajky
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica oleja
– soľ, korenie, rasca podľa chuti
– 1 – 2 fašírky

Postup prípravy:
1. Šošovicu dôkladne prepláchnite a nechajte ju namočenú vo vode aspoň na 30 minút.
2. Na oleji orestujte na drobno nakrájanú cibuľu, pridajte cesnak a nechajte orestovať.
3. Pridajte na kocky nakrájané zeleninu (mrkvu, zemiaky, zeler, paradajky) a dusite ich spolu s cibuľou a cesnakom.
4. Pridajte šošovicu, zaliate ju vodou tak, aby bola všetka zelenina pokrytá. Pridajte soľ, korenie a rasca.
5. Dusíme na miernom ohni, občas premiešajte, až kým šošovica a zelenina nezmäknú.
6. Fašírky opečte na panvici alebo grile.
7. Servírujte šošovicový prívarok so štiplavou fašírkou.

Dobrú chuť!

 

Šošovicový prívarok s rastlinným párkom | Vegan recept Zelenej jedálne

7) Šošovicový prívarok s párkom

Na prípravu šošovicového prívaroku s párkom budete potrebovať tieto ingrediencie:

– 200 g šošovice
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 párky
– 1 paprika
– 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
– 1 polievková lyžica oleja
– soľ, čierne korenie, mletá paprika
– petržlenová vňať

Postup prípravy:

1. Šošovicu dôkladne premyte vo vode a nechajte si ju odstáť.
2. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemné kúsky a opražte ich na oleji v hrnci.
3. Pridajte na kocky nakrájanú papriku a krájajte ju asi 5 minút.
4. Pridajte šošovicu a podlievajte ju vodou. Varíme pod pokrievkou do mäkkejšia.
5. Pridajte pretlak, soľ, korenie a mletú papriku. Premiešajte.
6. Pridajte na kúsky nakrájané párky a povarte ešte asi 5 minút.
7. Podávajte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Šošovicový prívarok s párkom je výborným jednoduchým jedlom, ktoré môžete podávať s chlebom alebo zemiakovou kašou. Dobrú chuť!

 

Krémový šošovicový prívarok so špenátom, mäsovými guličkami a kyslou smotanou

8) Šošovicový prívarok s kyslou smotanou

Na prípravu šošovicového prívarku s kyslou smotanou budete potrebovať tieto ingrediencie:

– 1 šálka zelených šošovic
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 zemiaky
– 1 mrkva
– 1 pór
– 2 lyžice oleja
– soľ, čierne korenie, mletá paprika
– 1 lyžica hladkej múky
– 2 poháre vody
– 1 lyžica cesnakovej šťavy
– 1 šálka kyslej smotany

Postup:

1. V ryžovaru preriedte šošovice a nechajte ich variť.

2. Na panvici zahrejte olej a orestujte cibuľu, cesnak, zemiaky, mrkvu a pór.

3. Pridajte soľ, čierne korenie, mletú papriku a orestujte ešte chvíľu.

4. Pridajte hladkú múku a nechajte ju zatiahnuť.

5. Pridajte vodu a nechajte zmes variť, kým zelenina nezmäkne.

6. Pridajte uvarené šošovice a nechajte variť ešte pár minút.

7. Nakoniec pridajte cesnakovú šťavu a kyslú smotanu a premiešajte.

8. Dochutite podľa chuti soľou a korením.

9. Podávajte so čerstvým chlebom alebo ako príloha k mäsu. Dobrú chuť!

 

Šošovicový prívarok z červenej šošovice

9) Šošovicový prívarok z červenej šošovice

Na prípravu šošovicového prívaroku z červenej šošovice budete potrebovať tieto ingrediencie:

– 1 šálka červenej šošovice
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 polievková lyžica rajčinového pretlaku
– 1 lyžička mletej sladkej papriky
– soľ, čierne korenie
– olej na smaženie
– petržlen na ozdobenie

Postup prípravy:

1. Šošovicu si predvaríme vo vode a necháme odstáť.
2. Na oleji opražíme na drobno pokrájanú cibuľu a cesnak.
3. Pridáme pokrájanú mrkvu a zemiaky a ďalej opražíme.
4. Pridáme rajčinový pretlak a mletú sladkú papriku, osolíme a opepříme.
5. Podlejeme vodou a povaříme do mäkka.
6. Nakoniec pridáme predvarenú šošovicu a necháme všetko zovrieť.
7. Podávame posypané nasekaným petržlenom.

Šošovicový prívarok je skvelým zdrojom bielkovín a vlákniny a má vynikajúcu chuť. Podávajte ho napríklad s chlebom alebo pohánkovými plackami. Dobrú chuť!

 

 

10) Šošovicový prívarok so zemiakmi bez smotany

Príprava šošovicového prívaroku so zemiakmi bez smotany je veľmi jednoduchá a chutná. Tu je recept:

Potrebujeme:

– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 hrnček červenej šošovice
– 4 zemiaky
– 1 lyžica rastlinného oleja
– soľ, korenie, kari korenie podľa chuti
– voda

Postup:

1. Cibuľu a cesnak nasekáme na jemno a orestujeme na oleji vo veľkom hrnci.
2. Pridáme opláchnutú šošovicu a zemiaky nakrájané na malé kocky.
3. Zalejeme vodou, aby zmes bola približne o 2 cm ponorená.
4. Osolíme, okoreníme a pridáme kari korenie podľa chuti.
5. Varíme na miernom ohni, občas premiešame, kým nie sú zemiaky a šošovica mäkké a voda väčšinou odparí.
6. Podávame teplé.

Tento jednoduchý recept je skvelý ako hlavné jedlo alebo ako príloha k niečomu ďalšiemu. Dobrú chuť!

 

Šošovicový prívarok so zeleninou

11) Šošovicový prívarok so zeleninou

Na prípravu šošovicového prívaroku so zeleninou budeme potrebovať nasledujúce ingrediencie:

– 1 šálka suchých šošovic
– 2 mrkvy
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 zelená paprika
– 1 paradajka
– 1 konzerva nakladaných rajčín
– soľ, korenie, kari korenie, majoránka
– olej na opraženie

Postup:

1. Najprv si šošovice dôkladne prepláchnite pod vodou. Potom ich dajte variť do hrnca s vriacou vodou a varíme ich asi 15-20 minút, kým nebudú mäkké.

2. Na panvici si rozpustite trochu oleja a na ňom osmahnite nakrájanú cibuľu a cesnak.

3. Pridajte na panvicu nakrájané mrkvu a nechajte ju trochu zmäknúť.

4. Potom pridajte nakrájanú zelenú papriku a paradajku a nechajte ešte chvíľu dusiť.

5. Pridajte do zeleninovej zmesi nakladané rajčiny a ochutite soľou, korením, kari korením a majoránkou podľa vlastného vkusu.

6. Nakoniec pridajte uvarené šošovice a nechajte všetko spolu spomaliť ešte pár minút.

Šošovicový prívarok so zeleninou je hotový a môžete ho podávať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k pečenému mäsu. Dobrú chuť!

 

Môžeme sa inšpirovať videoreceptom od Zuzany Machovej:

Recept na červenú šošovicu so zeleninou │ Zuzana Machová

Similar Posts

One Comment

  1. Andrea píše:

    Joj dobre že si na konci dala video.
    Som si myslela, že to len ja varím, takú riedku polievku. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *