Hŕstková polievka

Hŕstková polievka je jednoduchá a chutná polievka, ktorú môžete pripraviť na zahriatie v chladných dňoch.
Naša tradičná Slovenská ale hlavne sýta polievočka.
Nemusíte si ju dopriať iba na salaši. Môžte si ju veľmi rýchlo a jednodcuho pripraviť aj doma.

S mojími receptami sa pri príprave nikde nestratíte. A ak máte nejaké otázky stačí môj recept komentovať pod článkom.
Po´dme si spolu pripraviť niečo naozaj chutné.

 

Tu je recept na hŕstkovú polievku v slovenskom jazyku:

Suroviny:
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 petržlenový koreň
– 1 šalotka
– 2 polievkové lyžice oleja
– Soľ a korenie podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru
– Hrstka cestovín (napr. ryžové cestoviny)
– Hrstka nasekaného petržlenu na ozdobenie

Postup:
1. Na rozohriatej panvici rozpálte olej a orestujte na ňom jemne nasekanú cibuľu a šalotku.
2. Pridajte nakrájané mrkvu, zemiaky a petržlenový koreň. Orestujte ich spolu a mierne osolte a okoreňte.
3. Zalejte zeleninu zeleninovým vývarom a nechajte variť, kým zelenina nezmäkne.
4. Pred koncom varenia pridajte do polievky hrstku cestovín a nechajte ich variť podľa návodu na obale.
5. Polievku dochuťte podľa potreby soľou a korením.
6. Polievku podávajte posypanú nasekaným petržlenom.

Hrstková polievka je hotová a je pripravená na servírovanie. Dobrú chuť!

 

Hŕstkova polievka na kyslo

2) Hŕstkova polievka na kyslo

Suroviny:
– 1 veľká cibuľa, nasekaná
– 2 mrkvy, na kolečka
– 1 zelerový koreň, na kolečka
– 1 zelená paprika, nakrájaná na kocky
– 1 paradajka, nakrájaná na kocky
– 1 lyžica oleja
– 1 lyžica hladkej múky
– 1 lyžička mletej sladkej červenej papriky
– 1/2 lyžičky mletej rasce
– Soľ a korenie podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru
– 1 hrnček kyslej smotany
– 2 vajcia
– 2 lyžice octu
– Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:
1. Na začiatku si pripravte všetky suroviny.
2. Na hrnci si rozohrejte olej a orestujte cibuľu, mrkvu, zeler, zelenú papriku a paradajku.
3. Pridajte múku a miešajte, kým sa múka nezačne zlatisto opekávať.
4. Primiešajte sladkú papriku a rasce, osolte a okorenťte.
5. Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte variť asi 15 minút.
6. Medzitým si v miske zmiešajte kyslú smotanu s vajcami a octom.
7. Pomaly prilievajte trochu horúcej polievky do smotanovo-vajcovej zmesi, aby sa vám nezrážali vajcia.
8. Potom túto zmes vlejte späť do polievky a nechajte variť ešte pár minút.
9. Polievku môžete dochutiť soľou a korením podľa chuti.
10. Pred podávaním ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

Hŕstkova polievka pre deti

3) Hŕstkova polievka pre deti

Ingrediencie:
– 1 veľká zelená paprika
– 1 veľká cuketa
– 2 mrkvy
– 1 cibuľa
– 1 lyžica olivového oleja
– 1 liter zeleninového vývaru
– Soľ a korenie podľa chuti

Postup:
1. Zelenú papriku, cuketu, mrkvu a cibuľu nakrájajte na drobné kocky.
2. Na panvici si rozohrejte olivový olej a opečte na ňom nakrájanú zeleninu, kým nezmäkne.
3. Do hrnca nalejte zeleninový vývar a pridajte opečenú zeleninu.
4. Varíme polievku asi 15-20 minút, kým zelenina nebude dostatočne mäkká.
5. Polievku dochutíme soľou a korením podľa chuti.
6. Ak chcete, môžete polievku rozmixovať na hladkú konzistenciu.

Táto hrášková polievka je veľmi chutná a zdravá pre deti. Môžete ju podať so zemiakovými plackami alebo s chlebom. Dobrú chuť!

 

Hŕstková polievka s údeninou (výborná) ???? (by Foky93)

4) Hŕstkova polievka s údeným mäsom

Hrášková polievka s údeným mäsom

Ingrediencie:
– 250 g sušených hráškov
– 200 g údeného mäsa (napríklad údená klobása)
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 1 petržlenový koreň
– 1 zeler
– soľ, čierne korenie, mletá paprika
– olej na opraženie

Postup:
1. Sušené hrášky pred varením necháme cez noc namočené v studenej vode.
2. Na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, petržlenový koreň a zeler.
3. Pridáme nakrájané údené mäso a chvíľu opražíme.
4. Pridáme namočené hrášky, zalijeme vodou a necháme variť, kým hrášky nebudú mäkké (približne 40-50 minút).
5. Počas varenia dochutíme soľou, čiernym korením a mletou paprikou podľa chuti.
6. Podávame teplú s čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

 

Hŕstková polievka s krúpami

5) Hŕstková polievka s krúpami

Ingrediencie:
– 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
– 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
– 2 zemiaky, nakrájané na kocky
– 2 stonky zeleru, nakrájané na plátky
– 2 polievkové lyžice oleja
– 1 liter zeleninového vývaru
– 1 šálka krupice
– soľ a korenie podľa chuti
– petržlen na ozdobenie

Postup:
1. Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu, mrkvu, zemiaky a zeler, kým cibuľa nebude sklovitá.
2. Pridajte zeleninový vývar a nechajte zmes variť asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
3. Pridajte krupicu a nechajte variť ďalších 10-15 minút, občas miešajte.
4. Dochutite soľou a korením podľa chuti.
5. Polievku podávajte posypanú nasekanou petržlenovou vločkou.

Tento recept na hrstkovú polievku s krupami je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu a určite poteší celú rodinu. Dobrú chuť!

 

Hŕstkova polievka s haluškami

6) Hŕstkova polievka s haluškami

Ingrediencie:
– 500 g zemiaky
– 1 veľká cibula
– 2 mrkvy
– 1 petržlenový koreň
– 1 väčšia zelerová stonka
– 1 polievková lyžica masla
– soľ a cesnakový oriešok podľa chuti
– 200 g halušiek

Postup:
1. Zemiaky, cibuľu, mrkvu, petržlenový koreň a zeler nadrobno nakrájame.
2. Na panvici rozpustíme maslo a opražíme na ňom cibuľu.
3. Pridáme zemiaky, mrkvu, petržlenový koreň a zeler a krátko restujeme.
4. Zalejeme zeleninu vodou a necháme variť, kým sa zemiaky zmäknú.
5. Pridáme halušky a necháme variť, až kým nezmäknú.
6. Osolíme a pridáme cesnakový oriešok podľa chuti.
7. Hotovú polievku podávame teplú.

Dobrú chuť!

 

Hustá HUBOVÁ POLIEVKA - jednoduchý recept na chutnú hubovú polievku /  Mushroom Soup

7) Hŕstkova polievka s hubami

Ingrediencie:
– 500 g čerstvých húb (napríklad šampiňóny, hribováky)
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 zemiaky
– 1 mrkva
– 1 zelená paprika
– 1 lyžica múky
– 1 lyžica masla
– soľ, čierne korenie, mletá sladká paprika, majoránka, petržlenová vňať, sušené huby podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru

Postup:
1. Huby očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky olúpeme a nakrájame na drobné kúsky.
2. Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak. Potom pridáme hľívy, mrkvu, zemiaky a zelenú papriku.
3. Orestujeme ešte chvíľu a potom pridáme lyžicou múky a necháme speniť.
4. Pridáme korenie, soľ, papriku a majoránku podľa chuti a zalievame zeleninovým vývarom.
5. Necháme povariť do mäkka zeleninu a pridáme sušené huby. Varíme ešte niekoľko minút.
6. Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Takto pripravená hrstková polievka s hubami je lahodná a výživná. Podávajte ju s čerstvým chlebom a môžete pridať aj trochu smotany na zjemnenie chuti. Dobrú chuť!

 

Recept na fazuľovú polievku s údeným mäsom │ Zuzana Machová

8) Hŕstková polievka s údeninou

Ingrediencie:
– 500g hrstkovej kapusty
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 mrkva
– 1 petržlenový koreň
– 1 zemiak
– 200g udeniny
– 1L zeleninového vývaru
– soľ, korenie, bobkový list
– olej na smaženie

Postup:
1. Hrstkovú kapustu opláchneme pod teplou vodou, ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky.
2. Na kocky nakrájame cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlenový koreň a zemiak.
3. V hrnci si rozohrejeme olej a na ňom orestujeme cibuľu a cesnak.
4. Pridáme nakrájanú zeleninu a chvíľu ju opečieme.
5. Potom pridáme hrstku kapustu a udeninu a zalejeme zeleninovým vývarom.
6. Dochutíme soľou, korením a bobkovým listom podľa chuti.
7. Necháme variť asi 20-30 minút, kým zelenina zmäkne.
8. Hotovú polievku môžeme podávať posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

 

9) Hŕstková polievka s párkom – recept

Hrnčeková polievka so šunkou

Ingrediencie:
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 1 petržlenový koreň
– 1 zelerový koreň
– 200 g šunky
– 2 zemiaky
– 1 lyžica oleja
– soľ, čierne korenie
– 1 l zeleninového vývaru

Postup:
1. Cibuľu nakrájame na jemno a šunku na drobné kocky.
2. Mrkvu, petržel a zeler očistíme a nakrájame na malé kocky.
3. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky.
4. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme kocky zeleniny a krátko restujeme.
5. Zalejeme zeleninovým vývarom a necháme variť do mäkka.
6. Nakoniec pridáme nakrájanú šunku a dochutíme soľou a korením.
7. Podávame teplú s čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

 

Hŕstková polievka s bravčovým mäsom

10) Hŕstková polievka s bravčovým mäsom

Suroviny:
– 500 g bravčového mäsa (plece alebo šunky)
– 1 veľká cibuľa
– 2 mrkvy
– 1 petržlenový koreň
– 1 polievková lyžica oleja
– 2 litre vody
– soľ, čierne korenie, rasca

Postup:
1. Mäso očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
2. Na oleji osmažíme nasekanú cibuľu.
3. Pridáme nakrájanú mrkvu a petržlenový koreň a krátime ešte pár minút.
4. Potom pridáme mäso a zaliažeme vodou.
5. Varíme polievku na miernom ohni asi 1,5 hodiny.
6. Nakoniec dochutíme soľou, korením a rascom podľa chuti.

Podávame horúcu so čerstvým chlebom a môžeme ozdobiť bylinkami ako petržlen a mäta. Dobrú chuť!

Kuracie mäso s ananásom na čínsky spôsob - Recept
Kuracie maso s ananasom na cinsky sposob

Kuracie mäso s ananásom na čínsky spôsob. Rýchy recept za pár minút hotový. Recept pre žačiatočníkov ale aj úplných amatérov. Vyprážané ..

Recipe Ingredients:

Editor's Rating:
5

Similar Posts

One Comment

  1. Evka píše:

    Tradičná a dobrá, vážne nemám čo vytknúť A dávam 5/5 hviezdičiek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *