Hrstková polievka s haluškami je tradičná slovenská jedlá. Tu je jednoduchý recept na túto chutnú polievku:
Suroviny:
- 500 g hrstky (hrach)
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica rasce
- soľ a korenie podľa chuti
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
Hŕstková polievka s haluškami
Postup:
- Hrstku (hrach) dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte namočenú cez noc.
- Na rozohriatom hrnci opražte na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a zemiaky.
- Pridajte na drobno nakrájaný cesnak a rasce a orestujte ešte chvíľu.
- Pridajte namočenú a opláchnutú hrstku a zalejte vodou.
- Varíme do zmäknutia hrstky a zeleniny. Ak je potrebné, pridajte ešte vodu.
- Mezitým si pripravte cesto na halušky. V mise zmiešajte múku, vajce a soľ a postupne pridávajte vodu, kým nevznikne hrudkovité cesto.
- Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a nakrájajte na drobné kúsky.
- Do vriacej polievky pridajte halušky a varíme ešte 10-15 minút.
- Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
- Podávajte horúce s čerstvou pažítkou.
Dobrú chuť!