Hubová omáčka s kuracím mäsom je výborná a veľmi jednoduchá na prípravu. Tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 2 veľké kuracie prsia (nakrájané na kocky)
- 1 cibuľa (nakrájaná)
- 250 g hubiek (čerstvé alebo mrazené)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 400 ml smotany na varenie
- 200 ml kuracieho vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- petržlenová vňať
Hubová omáčka s kuracím mäsom
Postup:
- Rozohrejte maslo vo veľkej panvici a pridajte cibuľu. Orestujte ju dozlatista.
- Pridajte huby a kuracie kocky. Orestujte ich dozlatista a dôkladne premiešajte.
- Potom pridajte múku a za stáleho miešania smažte pár minút.
- Pomaly pridávajte smotanu na varenie a kurací vývar. Premiešajte do hladka.
- Nasaďte pokrievku a varíme na miernom ohni asi 15 – 20 minút, kým mäso nie je mäkké a omáčka zahustne.
- Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Na záver omáčku môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.
Podávajte hubovú omáčku s kuracím mäsom s cestovinami, ryžou alebo zemiakovou kašou. Je to lahodný a nasýtený pokrm, ktorý si určite zamilujete!
2)
Ingrediencie:
- 500 g kuracieho mäsa (prsia alebo stehienka)
- 300 g čerstvých húb (napr. žampióny, hliva ustricová)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 100 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica masla
- Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného tymiánu (voliteľne)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava surovín: Kuracie mäso umyjte, osušte a nakrájajte na kocky alebo prúžky. Húb očistite a nakrájajte na plátky. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
-
Opekanie kuracieho mäsa: Na panvici rozohrejte olivový olej a maslo. Pridajte nakrájané kuracie mäso a opečte ho z oboch strán do zlatista. Mäso osolte a okoreňte podľa chuti. Po opečení mäso preložte na tanier a odložte nabok.
-
Príprava hubovej omáčky: Na tej istej panvici, kde ste opiekli mäso, pridajte nakrájanú cibuľu. Opekajte ju, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť. Potom pridajte cesnak a restujte ďalšiu minútu.
-
Pridanie húb: Do panvice pridajte nakrájané huby a varte, kým nebudú mäkké a nevydajú svoju šťavu. Pridajte sušený tymián, ak ho používate, a dochuťte soľou a korením.
-
Zahustenie omáčky: Následne pridajte kurací vývar a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a nechajte omáčku jemne variť asi 5 minút.
-
Pridanie smotany: Po uplynutí tejto doby pridajte smotanu na varenie a premiešajte. Nechajte omáčku variť ešte ďalších 5 minút, kým sa zahustí a získa krémovú konzistenciu.
-
Dokončenie pokrmu: Nakoniec vráťte opečené kuracie mäso späť do panvice a dobre premiešajte. Nechajte všetko spolu variť ešte 2-3 minúty, aby sa chute prepojili.
-
Servírovanie: Podávajte horúce, posypané čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Hubová omáčka s kuracím mäsom je skvelá s ryžou, cestovinami alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!