Prečo si neskúsite pripraviť skvelé cigánske marinované krkovičky doma? Tu je jednoduchý recept:
Potrebné suroviny:
- 1 kg krkovičiek
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice oleja
- 2 lyžice sladkej papriky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžice medu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 200 ml vody
Cigánska marinovaná krkovička
Postup:
- Krkovičky dôkladne očistite a nakrájajte na menšie kúsky.
- Cibuľu a cesnak jemne nakrájajte.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezhnednú.
- Pridajte sladkú papriku a paradajkový pretlak, premiešajte a orestujte ešte pár minút.
- Pridajte med, soľ, korenie a vodu, premiešajte do hladka.
- Do marinády vložte nakrájané krkovičky a nechajte ich aspoň hodinu marinovať v chladničke.
- Po marinovaní môžete krkovičky upiecť na grile alebo ich opekať na panvici.
- Podávajte s prílohou podľa vašej chuti, napríklad s opekanými zemiakmi a zeleninou.
Dúfam, že si vychutnáte tieto skvelé cigánske marinované krkovičky!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg krkovičky (môže byť aj s kosťou)
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 3-4 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 2 lyžičky sladkej papriky
- 1 lyžička údenej papriky (voliteľné)
- 1 lyžička oregano
- 1 lyžička tymiánu
- Soľ podľa chuti
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 200 ml vína (biele alebo červené, podľa preferencie)
Postup:
-
Príprava marinády: V miske si zmiešajte olej, mletý čierny korenie, sladkú a údenú papriku, oregano, tymián a soľ. Pridajte pretlačený cesnak, nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu z citróna. Takto pripravenú marinádu dôkladne premiešajte.
-
Marinovanie: Krkovičku umyte a osušte. Následne ju pozdĺžne narežte, aby sa marináda lepšie dostala do mäsa. Vložte mäso do misky alebo do igelitového vrecka a zalejte marinádou. Dobre zatvorte a nechajte minimálne 4 hodiny marinovať v chladničke (ideálne cez noc).
-
Príprava cibule: Cibuľu nakrájajte na kolieska. Na panvici alebo grile rozohrejte trocha oleja a cibuľu krátko osmažte, aby zmäkla a trochu skaramelizovala.
-
Grilovanie alebo pečenie: Predhrejte gril alebo rúru na 200 °C. Krkovičku vyberte z marinády a nechajte odkapať. Grilujte alebo pečte z každej strany približne 6-8 minút, kým nie je mäso prepečené a zlatohnedé. Priebežne ho potierajte zvyšnou marinádou.
-
Servírovanie: Po ugrilovaní alebo upečení nechajte krkovičku chvíľu odpočívať. Potom ju nakrájajte na plátky a podávajte spolu so skaramelizovanou cibuľou. Ako prílohu môžete zvoliť pečené zemiaky, čerstvý chlieb alebo grilovanú zeleninu.
-
Dobrú chuť!
Tento recept na cigánsku marinovanú krkovičku je skvelou voľbou na rodinné posedenia alebo grilovačky s priateľmi. Užite si lahodnú chuť a príjemnú atmosféru!