Recept na hubovú polievku na kyslo so zemiakmi:
Suroviny:
– 500 g zmiešaných čerstvých húb (napríklad hríby, žampiony, suchohríby)
– 2 väčšie cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– 400 g zemiakov
– 1 lyžička mletej sladkej papriky
– 2-3 lyžice octu
– 1 lyžica hladkej múky
– 1,5 litra zeleninového vývaru
– soľ, paprika, čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
– olej na opraženie
– 2-3 lyžice kyslej smotany na dochutenie (voliteľné)
– pažítka na ozdobenie
Hubová polievka na kyslo so zemiakmi
Postup:
1. Huby dôkladne očistíme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu a cesnak nasekáme na jemno.
2. Zemiaky olúpeme a nakrájame na menšie kocky.
3. Na rozohriatom oleji opražíme cibuľu a cesnak dozlatista. Pridáme huby a dusíme ich asi 5-7 minút, kým nevydajú svoju šťavu.
4. Pridáme mletú sladkú papriku a hladkú múku. Jemne premiešame a za stáleho miešania dusíme ešte pár minút.
5. Postupne pridávame zeleninový vývar a zemiaky. Dochutíme soľou, paprikou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Pridáme ocot podľa chuti (množstvo octu závisí od toho, ako kyslú polievku máme radi).
6. Polievku varíme na miernom ohni, kým sa zemiaky neuvária, zhruba 20-30 minút.
7. Ak chceme, môžeme pridať aj 2-3 lyžice kyslej smotany pre jemnejšiu chuť. Polievku ešte chvíľku povaríme.
8. Polievku podávame posypanú čerstvou natretou pažítkou.
Tento recept je len orientačným návodom, môžete ho prispôsobiť svojim chutiam a preferenciám a pridať aj ďalšie ingrediencie podľa vlastného vkusu, ako napríklad koreniny alebo bylinky.