Recept na hubovo zemiakovú polievku:
Potrebujeme:
– 500 g čerstvých alebo mrazených húb (napr. sušené hríby, žampiony, hríbiky)
– 4-5 veľkých zemiakov
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica oleja
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)
– hrubá smotana na ozdobu (voliteľné)
– petržlenová vňať na ozdobu
Hubovo zemiaková polievka
Postup:
1. Ak používate sušené hríby, namočte ich pred použitím v teplej vode na približne 30 minút. Potom ich opláchnite a nakrájajte na menšie kúsky. Ak používate čerstvé huby, očistíme ich a nakrájame na menšie kúsky.
2. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na drobné kúsky.
3. V hrnci na strednom ohni zohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Orestujeme ju dozlatista.
4. Pridáme čerstvé alebo namočené a opláchnuté huby. Orestujeme ich spolu so cibuľou asi 5-7 minút, kým nezhnednú.
5. Pridáme nakrájaný cesnak a orestujeme ho ešte asi 1 minútu.
6. Do hrnca pridáme nakrájané zemiaky a zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou. Doplňme soľou a čiernym korením podľa chuti.
7. Polievku varíme na miernom ohni, kým nebudú zemiaky mäkké a huby uvarené. To by malo trvať asi 20-25 minút.
8. Hotovú polievku zbavíme prípadných väčších kúskov húb a zemiakov a rozmixujeme ju pomocou mixéra na hladkú konzistenciu.
9. Polievku môžeme podávať s hrubou smotanou a posypať jemne nasekanou petržlenovou vňaťou.
To je všetko! Máte pripravenú chutnú hubovú zemiakovú polievku, ktorá vás zahreje počas chladnejších dní. Dobrú chuť!