Recept na houbovú zemiakovú polievku:
Potrebujeme:
– 500 g čerstvých alebo mrazených húb (napr. sušené hríby, žampiony, hríbiky)
– 4-5 veľkých zemiakov
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica oleja
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)
– hrubá smotana na ozdobu (voliteľné)
– petržlenová vňať na ozdobu
Houbová zemiaková polievka
Postup:
1. V prípade, že používate sušené hríby, namočte ich do teplej vody na približne 30 minút. Potom ich dôkladne opláchnite a nakrájajte na menšie kusy. Ak máte čerstvé huby, očistite ich a nakrájajte na kocôčky.
2. Najprv zemiaky olúpte, potom ich nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu a cesnak dôkladne očistite a nakrájajte na drobné kúsky.
3. V hrnci na strednom plameni zohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju dozlatista.
4. Pridajte čerstvé alebo namočené a opláchnuté huby. Orestujte ich spolu s cibuľou asi 5-7 minút, kým nezhnednú.
5. Nakoniec pridajte nakrájaný cesnak a orestujte ho ešte asi 1 minútu.
6. Do hrnca vložte nakrájané zemiaky a zalejte zeleninovým vývarom alebo vodou. Podľa vlastného uváženia pridajte soľ a čierne korenie.
7. Polievku varte na miernom ohni, až kým zemiaky nezmäknú a huby nie sú úplne uvarené. To by malo trvať približne 20-25 minút.
8. Hotovú polievku zbavte väčších kusov húb a zemiakov a rozmixujte ju pomocou mixéra na hladkú konzistenciu.
9. Polievku môžete podávať s hrubou smotanou a posypať jemne nasekanou petržlenovou vňaťou.
To je všetko! Máte pripravenú chutnú houbovú zemiakovú polievku, ktorá vás zahreje v chladnejších dňoch. Dobrú chuť!