Tu je návod na jahodový marmeládu s Gelfixom:
Ingrediencie:
- 1 kg čerstvých jahôd
- 500 g cukru
- 1 sáčok Gelfixu (25 g)
- šťava z polovice citróna
Jahodový marmeláda s gelfixom
Postup:
- Na začiatok pripravte jahody. Odstráňte ich stopky a dôkladne ich umyte pod tečúcou vodou. Potom ich opatrne osušte a nakrájajte na menšie kúsky.
- V hrnci skombinujte jahody, cukor a citrónovú šťavu. Nechajte ich marínovať asi 1-2 hodiny, aby sa jahody uvoľnili.
- Premiešajte hnednúcu zmes a priveďte ju do varu na strednom plameni. Varíme asi 5 minút a občas zamiešame.
- Po uplynutí 5 minút pridajte do hrnca Gelfix a nechajte zmes variť ďalších 3-5 minút, pri neustálom miešaní.
- Keď čas uplynie, odložte hrniec z ohňa a nechajte marmeládu vychladnúť niekoľko minút.
- Ako náhle si prajete jemnú jahodovú marmeládu, môžete ju rozmixovať na hladkú konzistenciu. Ak uprednostňujete kúsky vo svojom džeme, mixér nepoužívajte.
- Naplňte sterilizované nádoby horúcou marmeládou a okamžite ich poriadne uzatvorte. Otočte ich hore nohami a nechajte stáť pár minút, aby sa vytvoril vakuový efekt.
- Po úplnom vychladnutí uchovávajte jahodovú marmeládu na chladnom a tmavom mieste.
Toto je overený návod na prípravu jahodového marmelády s Gelfixom. Vychutnajte si ho na chlebíku, palacinkách alebo ho použite ako prísadu do rôznych jedál!
2) Jahodový džem s gelfixom
Každý fanúšik ovocia pozná, že jahody sú nielen chutné, ale aj ideálne na výrobu domácej marmelády. Vďaka Gelfixu je proces prípravy jednoduchší a rýchlejší. Tento recept je perfektný pre tých, ktorí chcú dopriať jahodovú marmeládu vo svojej domácnosti, bez zbytočných zdržiavaní.
Potrebné súčasti na jahodový džem
Na výrobu jahodovej marmelády s Gelfixom budete potrebovať nasledujúce súčasti:
- 1 kg čerstvých jahôd
- 700 g kryštálového cukru
- 1 balenie gelfixu (napr. Gelfix 2:1)
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Návod na prípravu džemu
1. Najprv umyte jahody a odstráňte stopky. Ak sú jahody väčšie, môžete ich nakrájať na menšie časti.
2. V hrnci na strednom ohni zmiešajte jahody s cukrom a citrónovou šťavou. Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
3. Pridajte gelfix a varte zmes asi 5-10 minút, kým nezačne hustnúť. Je dôležité neprestávať miešať, aby sa všetko spojilo rovnomerne. Ak chcete hladší džem, môžete ho po varení rozmixovať.
4. Hotový džem prelejte do sterilizovaných nádob a dôkladne uzavrite. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom uložte do chladničky.
5. A to je všetko! Teraz si môžete vychutnávať svoj domáci jahodový džem na toasto, koláčoch, alebo jednoducho len tak s lyžičkou.