Tu je recept na jahodový džem s Gelfixom:
Suroviny:
- 1 kg čerstvých jahôd
- 500 g cukru
- 1 vrecko Gelfixu (25 g)
- šťava z polovice citróna
Jahodový džem s gelfixom
Postup:
- Najprv si pripravte jahody. Odstráňte im stonky a opláchnite ich pod tečúcou vodou. Potom ich jemne osušte a nakrájajte na menšie kúsky.
- V hrnci zmiešajte jahody, cukor a šťavu z citróna. Nechajte ich zhnednúť asi 1-2 hodiny, aby sa jahody vypekajú.
- Hnedajúcu sa zmes dôkladne premiešajte a privedte k varu na strednom ohni. Nechajte variť asi 5 minút, občas miešajte.
- Po 5 minútach pridajte do hrnca Gelfix a nechajte zmes variť ďalších 3-5 minút, pričom stále miešate.
- Po uplynutí času odstráňte hrniec z ohňa a nechajte džem vychladnúť niekoľko minút.
- Ak žiadate hladký jahodový džem, môžete ho premixovať mixérom na jemnú konzistenciu. Ak máte radšej kúsok vo svojom džeme, nedávajte ho do mixéra.
- Naplňte sterilizované poháre s uzáverom horúcim džemom a dobre ihneď zatvorte. Otočte ich hore nohami a nechajte ich tak stáť pár minút, aby vytvorili vakuový efekt.
- Po úplnom vychladnutí skladujte jahodový džem v chlade a tmavej miestnosti.
Toto je osvedčený recept pre prípravu jahodového džemu s Gelfixom. Užite si ho na chlebíku, palacinke alebo ho použite ako prísadu do rôznych receptov!