Jarom inšpirovaná bylinná polievka je svieža a ľahká polievka, ktorá vás zanesie do jarných období plných čerstvých chutí. Tu je jednoduchý recept:
Ingrediencie:
- 1 cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 2 mrkvy, nakrájané na kocky
- 1 kaleráb, nakrájaný na kocky
- 200 g hrášku
- zelenina na vývar (napr. petržlenová vňať, zelerové stonky)
- čerstvé bylinky (napr. pažítku, petržlen)
- soľ a korenie podľa preferencie
- olej na opraženie
Jarom inšpirovaná bylinná polievka
Príprava:
- V hrnci rozohrejte olej a cibuľu opražte približne 5 minút, kým nezosklovatie.
- Pridajte nasekaný cesnak, varenú zemiak, mrkvu a kaleráb. Orestujte ich približne 5 minút.
- Pridajte hrášok a zeleninu na vývar. Zalejte vodou a priveďte k varu.
- Stiahnite teplotu a varte polievku asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Odstráňte zeleninu na vývar a pomocou mixéra upravte polievku na hladkú konzistenciu.
- Vývar vráťte späť do hrnca a pridajte čerstvé bylinky. Dochuťte soľou a korením podľa potreby.
- Všetko dôkladne premiešajte a nechajte polievku prevrieť ďalších 5 minút.
- Servírujte horúcu s čerstvým chlebom alebo krutónmi.
Vychutnajte si túto osviežujúcu jarnú polievku plnú prírodne bohatej chuti!
2) Jarná bylinková polievka
Ingrediencie:
- 1 liter zeleninového vývaru (alternatívne voda)
- 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 mrkva, nakrájaná na kolieska
- 1 pór, nakrájaný na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/2 šálky mrazeného alebo čerstvého hrášku
- 1/2 šálky čerstvých bylín (napr. petržlen, pažítka, bazalka, kôpor)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Citrónová šťava (podľa chuti)
Príprava:
-
Základná príprava: V stredne veľkom hrnci zohrejte olivový olej na strednom plameni. Pridajte nasekaný cesnak a pór, a smažte, kým nedosiahnu zlatistú farbu, asi 2-3 minúty.
-
Pridanie zeleniny: Do hrnca vložte nakrájané zemiaky a mrkvu. Miešajte a varte ďalších 5 minút.
-
Varenie vývaru: Pridajte zeleninový vývar (alebo vodu) a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a varte asi 15 minút, dokiaľ zemiaky a mrkva nie sú mäkké.
-
Pridanie hrášku a bylín: Keď je zelenina uvarená, pridajte hrášok a nasekané čerstvé bylinky. Varíme ďalších 5 minút.
-
Dochutenie: Polievku ochutnať soľou a korením podľa vašich predstáv. Na záver môžete pridať aj trochu citrónovej šťavy pre zvýraznenie chuti.
-
Servírovanie: Polievku podávajte teplú, môžete ju ozdobiť čerstvými bylinkami alebo pár kvapkami olivového oleja.
Tip:
Ak preferujete krémové polievky, môžete rozmixovať časť polievky ponorným mixérom a opäť zamiešať. Tým dosiahnete jemnejšiu textúru.
Dobrú chuť!