Tu je spôsob, ako si pripraviť jarnú polievku s údenou šunkou:
Potrebné suroviny:
- 400 g údenej šunky (v kockách alebo na plátky)
- 2 cibule (najemno nasekané)
- 2 mrkvy (najemno nastrúhané)
- 2 zemiaky (nakrájané na kocky)
- 100 g hrášku
- 1 l zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa preferencie
- petržlenová vňať (na dekoráciu)
Polievka na jar s údenou šunkou
Príprava:
- Na strednej teplote orestujte cibuľu, až kým nezíska zlatistý odtieň.
- Pridajte nakrájanú šunku na kocky a spolu s cibuľou opekajte asi 5 minút.
- Do hrnca pridajte nastrúhanú mrkvu a kocky zemiakov. Restujte ďalšie 2 minúty.
- Potom pridajte hrášok a zeleninový vývar. Dochutte soľou a korením.
- Znížte teplo a varte polievku asi 20-25 minút, kým je zelenina mäkká.
- Podávajte s ozdobnou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
2) Jarná polievka s údenou šunkou
Ingrediencie:
- 200 g údenej šunky (nakrájanej na drobné kusy)
- 1 cibuľa (nasekaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (rozpučené)
- 3 stredne veľké zemiaky (nakrájané na kocky)
- 2 mrkvy (na kolieska)
- 1/2 petržlenu (nasekaného na malé kúsky)
- 1/2 litra zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1/2 litra vody
- 150 g čerstvého hrášku (môže byť mrazený)
- Soľ a čierne korenie podľa náklonnosti
- 2 lyžice olivového oleja
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Príprava:
-
Príprava zeleniny: Na strednom ohni rozohrejte olivový olej v hrnci. Pridajte nasekanú cibuľu a smažte ju približne 3-4 minúty, až zmäkne a začne zlatnúť.
-
Cesnak a údená šunka: Pridajte rozpučený cesnak a nakrájanú údenú šunku. Smažte ďalšie 2 minúty, aby sa zahriatila a uvoľnila svoju chuť.
-
Zelenina: Do hrnca pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a petržlen. Premiešajte a smažte spolu s ostatnými ingredienciami ešte 3-4 minúty.
-
Vývar: Pridajte do hrnca zeleninový alebo kurací vývar a vodu. Priveďte k varu, následne znížte teplotu a varte polievku približne 15-20 minút, kým nie je zelenina mäkká.
-
Hrášok: Po uplynutí doby varenia pridajte do polievky čerstvý (alebo mrazený) hrášok a varte ďalších 5 minút.
-
Dochutenie: Polievku osolte a okoreňte podľa predpokladov. Takisto môžete pridať niečo čerstvej petržlenovej vňate.
-
Servírovanie: Polievku nalejte do misiek a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávajte teplú.
Dobrú chuť!