Jarná polievka zo šťavelu je skvelou voľbou na jar, keď je čerstvé zelené šťavelové lístie ľahko dostupné. Táto polievka je osviežujúca, kyslastá a bohatá na prírodné vitamíny. Tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 500 g čerstvého šťavela
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 zemiaky, očistené a nakrájané na kocôčky
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej preferencie
- smotana na dochutenie a zjemnenie
Jarná polievka zo šťavelu
Postup:
- Na panvici zohrejte olej a orestujte cibuľu, až kým nebude mäkká.
- Pridajte zemiaky a restujte ich ešte niekoľko minút.
- Vmiešajte šťavelové lístie a vývar, a nechajte povariť.
- Akonáhle zovrie, znížte teplotu a varte približne 15 minút, kým sa zemiaky nezmakajú.
- Polievku rozmixujte pomocou mixéra na hladkú konzistenciu.
- Ochutnajte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Pridajte smotanu podľa preference, ak sa rozhodnete.
- Servírujte horúcu a ozdobte čerstvými šťavelovými lístkami.
Verím, že si vychutnáte túto osviežujúcu jarnú polievku!
2) Jarná šťavelová polievka
Ingrediencie:
- 300 g čerstvého šťavela
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 ml zeleninového vývaru alebo vody
- 200 ml smotany na varenie
- 2 zemiaky
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa vlastného vkusu
- 1 lyžička citrónovej šťavy (voliteľné)
- Chlieb na servírovanie
Postup:
-
Príprava surovín: Šťavel dôkladne umyjeme a odstránime tvrdé stonky. Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocôčky.
-
Smaženie cibule: V hrnci na strednej teplote rozohrejeme olivový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme ich približne 3-4 minúty, kým cibuľa nezmäkne.
-
Pridanie zemiakov: K cibuli pridáme nakrájané zemiaky a restujeme ďalšie 2-3 minúty.
-
Varíme: Do hrnca pridáme zeleninový vývar alebo vodu a varíme na strednej teplote, kým zemiaky nie sú mäkké (asi 10-15 minút).
-
Pridanie šťavela: Akonáhle sú zemiaky hotové, pridáme umytý šťavel a varíme ešte 5-7 minút, kým šťavel nezmäkne.
-
Mixovanie: Pomocou ponorného mixéra rozmixujeme polievku dohladka. Ak ponorný mixér nemáte, môžete použiť aj klasický mixér, ale pred mixovaním je potrebné nechať polievku trošku vychladnúť.
-
Dochutenie: Po rozmixovaní pridáme smotanu na varenie, soľ, čierne korenie a voliteľne aj citrónovú šťavu. Dobre premiešame a ešte krátko povaríme.
-
Servírovanie: Polievku podávame horúcu s čerstvým chlebom. Môžete ju ozdobiť aj kusmi varenej vajíčka alebo krutónmi.
Tipy:
- Ak máte radi pikané jedlá, môžete do polievky pridať aj štipku čili korenia.
- Do polievky môžete pridať aj iné jarné bylinky, ako sú pažítka alebo kôpor.
Dobrú chuť!