Jedľový rôsol

Jedľový rôsol je tradičný slovenský recept na prípravu slaného pečiva, konkrétne rožkov. Tu je recept na jedľový rôsol:

Suroviny:

  • 500 g múky
  • 250 ml teplej vody
  • 7 g suchého droždia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 1 lyžička jedlého jedľového roštu (kyslá smotana)

 

Jedľový rôsol

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku, soľ a cukor. Do teplej vody pridajte droždie a nechajte približne 5 minút kysnúť.
  2. Vytvorte v miske vývrtku vo vyhradenom priestore v múke a do nej nalejte kvások. Pridajte olivový olej.
  3. Pomaly zmiešajte kvások s múkou, postupne pridávajte vodu a miešajte, kým sa všetko spojí a vytvorí sa cesto.
  4. Cesto vyklopte na dosku a miesite približne 10 minút, kým je elastické a hladké.
  5. Misku potrite olejom, vráťte cesto do misky, zakryte uterákom a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým zdvojnásobi svoj objem.
  6. Po kysnutí cesto opäť premiesite na doske, aby ste z neho vytvorili rožky. Môžete ich tvarovať do želaného tvaru.
  7. Uložte rožky na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich ešte približne 15-20 minút kysnúť.
  8. Pred pečením rožky potrite jedľovým roštom a vložte ich do vyhriatej rúry na 200 °C. Pečte približne 15-20 minút, alebo kým naberú peknú zlatohnedú farbu.
  9. Po upečení nechajte rožky trochu vychladnúť a podávajte ich ešte teplé.

Môžete si vychutnať tieto lahodné jedľové rožky samotné alebo ich použiť ako prílohu k vašim obľúbeným jedlám. Dobrú chuť!

 

2)

Jedľový rôsol je vynikajúce a osviežujúce jedlo, ktoré si obľúbili mnohí. Svoje uplatnenie má najmä v sezóne, keď je príroda na vrchole svojej krásy. Pripravte si jedľový rôsol s využitím čerstvých surovín a vychutnajte si jedlo, ktoré osloví vaše zmysly!

Ingrediencie na jedľový rôsol

Na prípravu jedľového rôsolu budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 500 ml vody
  • 200 ml jedľovej šťavy
  • 100 g cukru
  • 1 balenie želatíny (približne 10 g)
  • Niekoľko jedľových vetvičiek na ozdobu

Postup prípravy

Príprava jedľového rôsolu je jednoduchá a nezaberie vám veľa času. Postupujte nasledovne:

  1. Začnite tak, že zohrejete vodu v hrnci, ale nenechajte ju zovrieť.
  2. Odoberte malú časť teplej vody a zmiešajte ju s práškovou želatínou v miske, a nechajte ju napučať.
  3. Keď je želatína napučená, pridajte ju späť do hrnca s vodou, do ktorej ste pridali jedľovú šťavu a cukor. Dobre premiešajte, kým sa všetko nerozpustí.
  4. Zmes nalejte do formy a dejte do chladničky aspoň na 4 hodiny, aby tuhlo.
  5. Keď je rôsol stuhnutý, môžete ho vyklopiť a ozdobiť jedľovými vetvičkami pred podávaním.

Tento jedľový rôsol je perfektným spôsobom, ako si vychutnať letné dni s priateľmi a rodinou. Dúfame, že si ho zamilujete!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Stanekova Vitazoslav píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Už sa neviem dočkať, kedy si ho vyskúšam.

  2. Vesela Bohuslav píše:

    Jedľový rôsol je úžasný a také chutné pečivo som ešte nejedla. Vrelo odporúčam vyskúšať.

  3. Jzemanova píše:

    Tento recept je úžasný, milujem jedľové rôsoliky. Určite si ich pripravím podľa tohto návodu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *