Jedľový rôsol

 

Rôsol z jedle je typický slovenský recept na výrobu slaného pečiva, konkrétne na rožky. Tu je návod na prípravu jedľového rôsolu:

Ingrediencie:

  • 500 g múky
  • 250 ml teplej vody
  • 7 g suchého droždia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 1 lyžička jedlého jedľového roštu (kyslá smotana)

 

Rôsol z jedle

Návod na prípravu:

  1. V miske zmiešajte múku, soľ a cukor. Do teplej vody pridajte droždie a nechajte to kysnúť približne 5 minút.
  2. V múke vytvorte otvor a doň vlejte kvások. Pridajte olivový olej.
  3. Postupne premiešavajte kvások s múkou, pridávajte vodu a miešajte, až kým sa všetko nespojí a nevytvorí cesto.
  4. Cesto vyklopte na pracovnú plochu a miesite približne 10 minút, kým nebude hladké a elastické.
  5. Misku potrite olejom, vložte do nej cesto, zakryte uterákom a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým objem nezvýši na dvojnásobok.
  6. Po kysnutí cesto ešte raz premiesite na pracovnej doske a formujte rožky do požadovaného tvaru.
  7. Uložte rožky na plech s papierom na pečenie a nechajte ich ešte cca 15-20 minút kysnúť.
  8. Pred pečením potrite rožky jedľovým roštom a dajte ich do predhriatej rúry na 200 °C. Pečte približne 15-20 minút, kým nedosiahnu peknú zlatohnedú farbu.
  9. Po upečení nechajte rožky ochladiť a podávajte ich teplé.

Môžete si vychutnať tieto chutné jedľové rožky samostatne alebo ich podávať ako prílohu k vašim obľúbeným jedlám. Prajeme dobrú chuť!

Jedľový rôsol-2

Plnka na kuracie stehná

Plnka na kuracie stehná

Čítať viac »

2) Jedľový rôsol

Rôsol z jedle je lahodné a osviežujúce jedlo, ktoré má mnoho fanúšikov. Obzvlášť sa hodí v období, keď je príroda najkrajšia. Pripravte si tento jedľový rôsol s použitím čerstvých ingrediencií a užite si pokrm, ktorý poteší vaše zmysly!

Ingrediencie na rôsol z jedle

Na prípravu jedľového rôsolu potrebujete tieto ingrediencie:

  • 500 ml vody
  • 200 ml jedľovej šťavy
  • 100 g cukru
  • 1 balenie želatíny (približne 10 g)
  • Niekoľko jedľových vetvičiek na dekoráciu

Príprava

Výroba jedľového rôsolu je jednoduchá a nezaberie veľa času. Postupujte takto:

  1. Začnite tým, že ohrejete vodu v hrnci, ale nenechajte ju zovrieť.
  2. Odoberte malú časť teplej vody a zmiešajte ju s práškovou želatínou v miske, a nechajte ju napučať.
  3. Keď je želatína napučená, pridajte ju späť do hrnca s vodou, do ktorej ste pridali jedľovú šťavu a cukor. Dôkladne premiešajte, kým sa všetko nerozpustí.
  4. Zmes vlejte do formy a vložte do chladničky aspoň na 4 hodiny, aby stuhla.
  5. Keď je rôsol stuhnutý, môžete ho opatrne vyklopiť a ozdobiť jedľovými vetvičkami pred podávaním.

Tento jedľový rôsol je skvelým spôsobom, ako si užiť letné dni s priateľmi a rodinou. Veríme, že si ho obľúbite!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Stanekova Vitazoslav píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Už sa neviem dočkať, kedy si ho vyskúšam.

  2. Vesela Bohuslav píše:

    Jedľový rôsol je úžasný a také chutné pečivo som ešte nejedla. Vrelo odporúčam vyskúšať.

  3. Jzemanova píše:

    Tento recept je úžasný, milujem jedľové rôsoliky. Určite si ich pripravím podľa tohto návodu.