Jedľový rôsol

Jedľový rôsol je tradičný slovenský recept na prípravu slaného pečiva, konkrétne rožkov. Tu je recept na jedľový rôsol:

Suroviny:

  • 500 g múky
  • 250 ml teplej vody
  • 7 g suchého droždia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 1 lyžička jedlého jedľového roštu (kyslá smotana)

 

Jedľový rôsol

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku, soľ a cukor. Do teplej vody pridajte droždie a nechajte približne 5 minút kysnúť.
  2. Vytvorte v miske vývrtku vo vyhradenom priestore v múke a do nej nalejte kvások. Pridajte olivový olej.
  3. Pomaly zmiešajte kvások s múkou, postupne pridávajte vodu a miešajte, kým sa všetko spojí a vytvorí sa cesto.
  4. Cesto vyklopte na dosku a miesite približne 10 minút, kým je elastické a hladké.
  5. Misku potrite olejom, vráťte cesto do misky, zakryte uterákom a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým zdvojnásobi svoj objem.
  6. Po kysnutí cesto opäť premiesite na doske, aby ste z neho vytvorili rožky. Môžete ich tvarovať do želaného tvaru.
  7. Uložte rožky na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich ešte približne 15-20 minút kysnúť.
  8. Pred pečením rožky potrite jedľovým roštom a vložte ich do vyhriatej rúry na 200 °C. Pečte približne 15-20 minút, alebo kým naberú peknú zlatohnedú farbu.
  9. Po upečení nechajte rožky trochu vychladnúť a podávajte ich ešte teplé.

Môžete si vychutnať tieto lahodné jedľové rožky samotné alebo ich použiť ako prílohu k vašim obľúbeným jedlám. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *