Jednoduchý obrátený jablkový koláč

Jednoduchý obrátený jablkový dezert patrí medzi najlahodnejšie a najjednoduchšie sladkosti, ktoré si môžete upiecť doma. Tento dezert spája sladké šťavnaté jablká s nadýchaným jemným cestom, čím vytvára vynikajúcu harmóniu chutí a textúr.

V nasledujúcom návode vás prevediem postupom prípravy tohto vynikajúceho koláča.

Ingrediencie
Na vrstvu jabĺk:

  • 4-5 stredne veľkých jabĺk (najlepšie kyslejšie varianty, ako Granny Smith alebo Jonagold)
  • 100 g masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička škorice (voliteľné)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g masla (izbovej teploty)
  • 3 veľké vajíčka
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 100 ml mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Jednoduchý obrátený jablkový koláč

Pokyny

1. Príprava jabĺk

Začnite prípravou jabĺk. Ošúpte ich, odstráňte jadierka a nakrájajte na tenké plátky. V hlbokej panvici roztopte 100 g masla a pridajte hnedý cukor. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa karamelová zmes.

Pridajte nakrájané jablká a škoricu. Varíme na strednom ohni, dokým jablká nezačnú mäknúť (približne 5-7 minút). Po uvarení zamiešajte vanilkový extrakt a jemne premiešajte. Jablkovú zmes rovnomerne rozložte na dno formy, ktorú ste predtým vymazali maslom a posypali múkou.

2. Príprava cesta

Pokračujte s prípravou cesta. V miske spojte maslo s práškovým cukrom. Šľahajte, až zmes nadobudne nadýchanejší a svetlejší vzhľad. Potom postupne pridávajte vajcia a šľahajte, dokým sa dobre zapracujú. V inej miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a soľ.

Sviečková bez smotany

Sviečková bez smotany

Čítať viac »

Postupne vmiešavajte suché ingrediencie do maslovej zmesi, striedavo s mliekom. Na konci pridajte vanilkový extrakt a všetko dôkladne premiešajte, aby sa zmes spojila.

3. Spojenie jabĺk a cesta

Keď je cesto hotové, opatrne ho vylejte na vrstvu jabĺk v pekáči. Pomocou stierky ho rovnomerne rozotrite, aby zakrylo jablká. Uistite sa, že cesto pokrýva celé dno rovnomerne.

4. Pečenie

Predhrejte rúru na 180 °C. Koláč pečte v predhriatej rúre približne 30-35 minút, alebo kým nie je povrch zlatohnedý a zapichnuté špáradlo vyjde čisté. Po upečení vyberte koláč z rúry a nechajte ho niekoľko minút vychladnúť. Potom opatrne otočte koláč na tanier. Ak sa jablká prilepili, jemne ich oddeľte.

5. Podávanie

Obrátený jablkový koláč môžete servírovať teplý alebo pri izbovej teplote. Môžete ho posypať práškovým cukrom alebo servírovať s kopčekom zmrzliny či šľahačky na extra pôžitok. Je to sladká a lahodná pochúťka ideálna na každú slávnosť.

Tipy a triky

  1. Experimentujte s rôznymi odrodami jabĺk, aby ste zmenili chuť.
  2. Ak máte radi orechy, pridajte do jablkovej zmesi nasekané vlašské alebo lieskové orechy.
  3. Uložte zvyšky do chladničky a užite si koláč aj nasledujúce dni. Jeho chuť sa ešte viac prehlbuje!

Tento obrátený jablkový koláč je naozaj jednoduchý na prípravu a s istotou zaujme každého, kto ochutná. Dúfam, že sa vám podarí a že si na ňom skvele pochutnáte! Bon appétit!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

15 Komentárov

  1. Fridrich01 píše:

    Skvelý recept, musím to vyskúšať!

  2. Hrmo Gabriela píše:

    Tento dezert znie úžasne a recept je jasný a ľahko pochopiteľný. Mám chuť ho hneď vyskúšať.

  3. JablkovýKráľ píše:

    Tento koláč vyzerá úžasne! Mám rád jablká a tento recept je jednoduchý na prípravu. Určite ho vyskúšam, keď budem mať návštevu!

  4. ZmrzlinováDúha píše:

    Wow, to vyzerá skvelo! Jablkový koláč je moja obľúbená pochúťka. S nadýchaným cestom to musí byť ešte lepšie. Teším sa na jeho prípravu!

  5. RýchlySmajlík píše:

    Tento obrátený jablkový koláč znie fantasticky! Milujem kombináciu jabĺk a škorice. Myslím, že si ho pripravím na víkend.

  6. OvocnáBublina píše:

    Juhú! Tento recept je presne to, čo som hľadala. Jablká a vanilka sú skvelé spojenie, určite ho vyskúšam. Ďakujem za tipy!

  7. SladkýSen píše:

    Koláč vyzerá naozaj lákavo! Rada pečiem pre rodinu a toto bude určite hit. Už sa neviem dočkať, kedy ho ochutnáme!

  8. KreatívnyKuchárik píše:

    Tento recept je skvelý! Obzvlášť ma teší, že môžem pridať oriešky do jablkovej zmesi. Takéto dezerty sú vždy vítané!

  9. VeselýCukrár píše:

    ‚Bon appétit!‘ Toto je presne ten typ dezertu, ktorý by mal byť súčasťou každého rodinného stretnutia. Určite ho vyskúšam s deťmi!

  10. PohodovýPečenec píše:

    ‚Mňam!‘ Tento koláč sa zdá byť jednoduchý a chutný! Skvelé na rýchle dezertné večere s priateľmi.

    1. 'Dobrôtka' píše:

      ‚S týmto koláčom určite očaríš každého hosťa! Musím si zapísať ingrediencie.‘

    2. 'JemnýPohárik' píše:

      ‚Určite pridám aj šľahačku navrch, bude to dokonalé!‘

  11. SladkýJabko píše:

    Tento obrátený jablkový koláč vyzerá fantasticky! Milujem, keď sa jablká karamelizujú a vytvárajú tú úžasnú chuť. Vždy, keď ho pripravím, moje deti sú nadšené. Je to tak jednoduché a rýchle na prípravu. Mám pocit, že je to ideálny dezert na rodinné stretnutia. Určite vyskúšam aj pridať orechy do receptu, ako ste spomenuli! Ďakujem za tento skvelý recept!

    1. KreatívnyKuchár píše:

      Súhlasím so SladkýmJabkom! Tento koláč je skutočne jednoduchý a chutný. Každý ho miluje a ja ho pečiem pravidelne pre svojich priateľov. Chcem vyskúšať aj iné odrody jabĺk, aby som zistil, ktorá chutí najlepšie. Pochutnávať si na teplom koláči s kopčekom zmrzliny je jednoducho nezabudnuteľné!

    2. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujeme za váš nadšený komentár! Teší nás, že sa vám náš recept na obrátený jablkový koláč páčil a že ho vaše deti zbožňujú. Áno, karamelizované jablká naozaj dodávajú tomuto dezertu úžasnú chuť. Príprava tohto koláča je naozaj jednoduchá a rýchla, čo ho robí ideálnym dezertom pre rodinné stretnutia. Pridanie orechov do receptu určite pridá dodatočnú vrstvu chuti a textúry, takže odporúčame vyskúšať! Ďakujeme, že ste s nami zdieľali svoju pozitívnu skúsenosť s týmto receptom! Ak budete mať ďalšie otázky alebo komentáre, neváhajte nás kontaktovať. Prajeme vám veľa chutných zážitkov pri varení!