Jemné nadýchané kysnuté cesto

Jemné nadýchané kysnuté cesto predstavuje základ mnohých chutných jedál a dezertov. Nech už sa chystáte vytvoriť koláče, buchty, pizzu alebo vianočku, toto cesto je kľúčom k dokonalému výnimočnému výsledku.

V tomto recepte sa naučíte, ako si vyrobiť nadýchané a jemné kysnuté cesto, ktoré poteší vaše chuťové poháriky a ohromí vašu rodinu.

 

Na výrobu jemného nadýchaného kysnutého cesta budete potrebovať:

  • 500 g hladkej múky (najvhodnejšia je múka typu 00 alebo chlebová múka)
  • 250 ml mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 80 g masla (roztopeného a vychladeného)
  • 2 veľké vajcia
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g) alebo 25 g čerstvého droždia
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL vanilkového cukru (nepovinné)
  • 1 PL citrónovej kôry (nepovinné)

 

Kukuricová čínska polievka

Kukuricová čínska polievka

Čítať viac »

Nadýchané jemné kysnuté cesto

Postup

  1. Príprava kvásku: Pri použití čerstvého droždia zmiešajte droždie s 50 ml teplého mlieka a 1 PL cukru v miske. Pridajte aj štipku múky a nechajte vytvorený kvások približne 10 minút pracovať, kým sa nevytvorí pena. Pri sušenom droždí je možné pridať droždie priamo do múky.
  2. Zmiešanie surovín: Preosejte hladkú múku do veľkej misy. Pridajte do múky zvyšný cukor, soľ, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Vytvorte v strede jamku a do nej vložte kvások. Potom prilievajte zvyšok mlieka (200 ml) a roztopené maslo.
  3. Přidanie vajec: Vo vedľajšej miske rozšľahajte vajcia a pridajte ich k múčnej zmesi. Rukami začnite miešať všetky ingrediencie, kým sa cesto nezačne spojiť.
  4. Kneadenie cesta: Preneste cesto na pracovnú plochu posypanú múkou a hnette asi 10-15 minút, až kým nebude hladké a elastické. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte trochu múky, ale dávajte pozor, aby ste ho nepresušili. Správne cesto by malo byť jemné na dotyk a malo by sa ľahko odlupovať od rúk.
  5. Kysnutie: Vložiť pripravené cesto do čistej, jemne naolejovanej misy a prikryť utierkou alebo potravinovou fóliou. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste (ideálna teplota je približne 25-30 °C) po dobu 1-2 hodín, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
  6. Formovanie cesta: Po vykysnutí opatrne vyklopte cesto na pomúčenú pracovnú plochu. Môžete ho rozváľať alebo formovať podľa vašich plánov. Ak máte v pláne robiť buchty, rozdělte cesto na rovnaké kúsky (približne 70-100 g). Z každého kúsku vytvarujte guľku.
  7. Druhý kysnutie: Guľôčky cesta položte na plech s papierom na pečenie. Nechajte ich pod utierkou ešte asi 30-45 minút kysnúť, kým sa opäť zväčšia.
  8. Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C (teplovzdušná rúra na 160 °C). Pred pečením môžete vajíčkom rozšľahaným s mliekom potrieť cesto na lesk. Pečte 20-25 minút, alebo kým nie sú krásne zlatisté.
  9. Chladenie: Po upečení vyberte cesto z rúry a nechajte ho chladnúť na mriežke. Takto zostane nadýchané a jemné.

Tipy na použitie

Nadýchané jemné kysnuté cesto môžete využiť mnohými spôsobmi. Môžete z neho vytvoriť:

  • Buchty plnené marmeládou, tvarohom alebo čokoládou.
  • Koláče so slivkovým lekvárom alebo jablkovou náplňou.
  • Pizzu s rôznymi obľúbenými ingredienciami.
  • Vianočku alebo iné pečivo na sviatočné stoly.

Toto cesto je všestranné a jeho nadýchanosť zabezpečuje skvelé výsledky pri každom pečení. Užívajte si varenie a pečenie!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

16 Komentárov

  1. Vasicek Jaroslav píše:

    Článok mi dal veľa užitočných informácií a ja sa teším, že ich vyskúšam.

  2. Karol45 píše:

    Recept sa zdá byť ľahký na pochopenie a nie je príliš zložitý. Teším sa, až ho vyskúšam!

  3. Mačka123 píše:

    Tento recept na kysnuté cesto je super! Už sa teším, ako ho vyskúšam na buchty. Vždy som sa bála kysnutia, ale teraz to vyzerá tak jednoducho. Ďakujem za skvelý návod!

  4. RybkaZlata píše:

    Konečne návod, ktorý rozumiem! Veľmi sa mi páči, že sú tu aj tipy na použitie. Určite vyskúšam aj pizzu. Pečenie je moja obľúbená zábava!

  5. Kocúrko píše:

    Jemné nadýchané cesto znie fantasticky! Už sa neviem dočkať, kedy si spravím sladké buchty. Vďaka za tento úžasný recept!

    1. Cukrík píše:

      Súhlasím! Buchty budú mňam! Milujem pečenie a vždy hľadám nové recepty. Toto je určite jeden z nich!

  6. Bublina píše:

    Tento recept ma úplne nadchol! Vždy som chcela vedieť, ako spraviť také nadýchané cesto. Ďakujem za jasný postup a tipy!

  7. PečivoMilo píše:

    ‚Nadýchané‘ a ‚jemné‘ sú presne slová, ktoré hľadám! Teším sa na pečenie s rodinou a tento recept si určite uložím.

  8. _Pekárka_99 píše:

    @PečivoMilo Takisto mám rada pečenie s rodinou! Tieto buchty budú hitom na našich víkendových stretnutiach.

  9. _SrdceKuchyne_ píše:

    ‚Vianočka‘ mi hneď urobila chuť! Tento recept vyzerá veľmi lákavo a určite ho skúsim už čoskoro!

  10. #LáskaNaTanieri# píše:

    ‚Cesto na pizzu‘ znie parádne! Mám chuť vyskúšať rôzne kombinácie prísad a pozvať priateľov na večeru.

  11. @SlivkovýKrém píše:

    ‚Tipy na použitie‘ sú úžasné! Určite vyskúšam aj koláče so slivkovým lekvárom. Ďakujem za inšpiráciu!

  12. Janko123 píše:

    Tento recept na jemné nadýchané kysnuté cesto je skvelý! Nikdy som si nemyslel, že to bude také jednoduché. Cesto sa mi podarilo a buchty boli naozaj nadýchané a chutné. Určite ho budem robiť častejšie. Ďakujem za tento úžasný návod! Odporúčam všetkým, ktorí sa chcú pustiť do pečenia!

    1. Margarétka píše:

      Súhlasím s Jankom! Tento recept je naozaj zázrak. Robila som to pre rodinu a všetci si to pochvaľovali. Dokonca aj môj manžel, ktorý zvyčajne nie je veľkým fanúšikom sladkého, bol ohromený! Je super vidieť, ako cesto krásne kysne a potom sa pečie do zlata.

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za váš skvelý komentár! Veľmi nás teší, že vám tento recept chutil a že ste si ho vychvaľovali aj vo vašej rodine. Pekársky proces je naozaj fascinujúci a je úžasné sledovať, ako sa cesto kysne a pečie do dokonalého zlatistého farebného odtieňa. Ak máte akékoľvek ďalšie skúsenosti alebo tipy týkajúce sa našich receptov, neváhajte sa s nami podeliť. Ďakujeme a tešíme sa, že vás môžeme inšpirovať na ďalšie varenie a pečenie!

    2. Kocúrko píše:

      Tento recept ma veľmi potešil! Cesto bolo naozaj jemné a nadýchané, presne ako má byť. Urobil som pizzu podľa tohto postupu a bola fantastická! Určite budem skúšať aj ďalšie variácie s rôznymi plnkami. Veľká vďaka za tento príspevok!