Jemné nadýchané kysnuté cesto predstavuje základ mnohých chutných jedál a dezertov. Nech už sa chystáte vytvoriť koláče, buchty, pizzu alebo vianočku, toto cesto je kľúčom k dokonalému výnimočnému výsledku.
V tomto recepte sa naučíte, ako si vyrobiť nadýchané a jemné kysnuté cesto, ktoré poteší vaše chuťové poháriky a ohromí vašu rodinu.
Na výrobu jemného nadýchaného kysnutého cesta budete potrebovať:
- 500 g hladkej múky (najvhodnejšia je múka typu 00 alebo chlebová múka)
- 250 ml mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko)
- 100 g kryštálového cukru
- 80 g masla (roztopeného a vychladeného)
- 2 veľké vajcia
- 1 balenie sušeného droždia (7 g) alebo 25 g čerstvého droždia
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL vanilkového cukru (nepovinné)
- 1 PL citrónovej kôry (nepovinné)
Nadýchané jemné kysnuté cesto
Postup
- Príprava kvásku: Pri použití čerstvého droždia zmiešajte droždie s 50 ml teplého mlieka a 1 PL cukru v miske. Pridajte aj štipku múky a nechajte vytvorený kvások približne 10 minút pracovať, kým sa nevytvorí pena. Pri sušenom droždí je možné pridať droždie priamo do múky.
- Zmiešanie surovín: Preosejte hladkú múku do veľkej misy. Pridajte do múky zvyšný cukor, soľ, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Vytvorte v strede jamku a do nej vložte kvások. Potom prilievajte zvyšok mlieka (200 ml) a roztopené maslo.
- Přidanie vajec: Vo vedľajšej miske rozšľahajte vajcia a pridajte ich k múčnej zmesi. Rukami začnite miešať všetky ingrediencie, kým sa cesto nezačne spojiť.
- Kneadenie cesta: Preneste cesto na pracovnú plochu posypanú múkou a hnette asi 10-15 minút, až kým nebude hladké a elastické. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte trochu múky, ale dávajte pozor, aby ste ho nepresušili. Správne cesto by malo byť jemné na dotyk a malo by sa ľahko odlupovať od rúk.
- Kysnutie: Vložiť pripravené cesto do čistej, jemne naolejovanej misy a prikryť utierkou alebo potravinovou fóliou. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste (ideálna teplota je približne 25-30 °C) po dobu 1-2 hodín, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
- Formovanie cesta: Po vykysnutí opatrne vyklopte cesto na pomúčenú pracovnú plochu. Môžete ho rozváľať alebo formovať podľa vašich plánov. Ak máte v pláne robiť buchty, rozdělte cesto na rovnaké kúsky (približne 70-100 g). Z každého kúsku vytvarujte guľku.
- Druhý kysnutie: Guľôčky cesta položte na plech s papierom na pečenie. Nechajte ich pod utierkou ešte asi 30-45 minút kysnúť, kým sa opäť zväčšia.
- Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C (teplovzdušná rúra na 160 °C). Pred pečením môžete vajíčkom rozšľahaným s mliekom potrieť cesto na lesk. Pečte 20-25 minút, alebo kým nie sú krásne zlatisté.
- Chladenie: Po upečení vyberte cesto z rúry a nechajte ho chladnúť na mriežke. Takto zostane nadýchané a jemné.
Tipy na použitie
Nadýchané jemné kysnuté cesto môžete využiť mnohými spôsobmi. Môžete z neho vytvoriť:
- Buchty plnené marmeládou, tvarohom alebo čokoládou.
- Koláče so slivkovým lekvárom alebo jablkovou náplňou.
- Pizzu s rôznymi obľúbenými ingredienciami.
- Vianočku alebo iné pečivo na sviatočné stoly.
Toto cesto je všestranné a jeho nadýchanosť zabezpečuje skvelé výsledky pri každom pečení. Užívajte si varenie a pečenie!