- Kačacie prsia (bez kostí a kože)
- Marináda: sójová omáčka, med, čerstvý zázvor (nasekaný), cesnak (nasekaný), sezamový olej (voliteľné)
- Zelená špargľa (spodné, tvrdšie časti odlomené)
- Olivový olej
- Soľ a korenie
Kačacie prsia marinované v sójovej omáčke so zelenou špargľou
Postup:
- Pripravte marinádu zmiešaním sójovej omáčky, medu, nasekaného zázvoru, nasekaného cesnaku a prípadne sezamového oleja.
- Kačacie prsia osolte a okoreňte podľa chuti.
- V mise položte kačacie prsia a prelejte ich marinádou. Nechajte ich marinovať aspoň 30 minút, ideálne v chladničke cez noc.
- Na panvici zohrejte olej a opečte kačacie prsia z oboch strán, kým nebudú dobre prepečené a zlatisto hnedej farby. Potom ich nechajte chvíľu odpočívať.
- Zelenú špargľu pokvapkajte olivovým olejom, osolte a okoreňte.
- Na rošte alebo grile grilujte zelenú špargľu z oboch strán, kým nebudú mäkké a získajú zlatistú farbu.
- Podávajte kačacie prsia s grilovanou zelenou špargľou. Môžete pridať aj omáčku z marinády, ak si to prajete.
2)
Ingrediencie:
Na kačacie prsia:
- 2 ks kačacích prsníkov
- 4 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 2 polievkové lyžice medu
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
- 1 čajová lyžička zázvoru (strúhaného)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja (na grilovanie)
Na zelenú špargľu:
- 250 g zelenej špargle
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 citrón (šťava z neho)
Postup:
-
Príprava marinády:
- V miske zmiešajte sójovú omáčku, med, pretlačený cesnak a strúhaný zázvor. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
-
Marinovanie kačacích prsníkov:
- Kačacie prsia dôkladne umyte, osušte a narežte kožu v mriežke (pozor, aby ste sa nedostali do mäsa). Takto sa tuk lepšie uvoľní počas pečenia.
- Prsia marinujte v pripravenej marináde aspoň 30 minút (ideálne 2 hodiny), pričom ich občas otočte, aby sa marináda dostala rovnomerne na všetky strany.
-
Príprava špargle:
- Zelenú špargľu umyte, odtrhnite tvrdé konce a nakrájajte na požadovanú dĺžku (zvyčajne okolo 5-7 cm).
- V inej miske zmiešajte špargľu s olivovým olejom, soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
-
Grilovanie kačacích prsníkov:
- Predhrejte panvicu alebo gril na stredne vysokú teplotu.
- Na panvicu pridajte rastlinný olej a potom položte kačacie prsia kožou nadol. Grilujte približne 6-8 minút, kým nie je koža chrumkavá a zlatistá.
- Otočte prsia a grilujte ďalších 4-6 minút, kým nebude mäso prepečené, ale stále šťavnaté (vnútorná teplota by mala dosiahnuť 70 °C).
-
Príprava špargle:
- Počas toho, ako sa kačacie prsia grilujú, na tej istej panvici opražte špargľu 4-5 minút, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
-
Servírovanie:
- Kačacie prsia nechajte niekoľko minút odpočinúť, potom ich nakrájajte na plátky.
- Na tanier rozložte špargľu a navrch položte nakrájané kačacie prsia.
- Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami alebo citrónom podľa vlastnej chuti.