Ak hľadáte recept na kaleráby plnené mletým mäsom, nemám priamo konkrétny recept pre vás, ale môžem vám dať návod na prípravu tohto jedla.
Suroviny:
- 4 veľké kaleráby
- 500 gramov mletej zemiakovej kaše
- 500 gramov mletej bravčovej alebo hovädzej mäsovej zmesi
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na smaženie
- paradajková omáčka
Kaleráby plnené mletým mäsom
Postup:
- Kaleráby ošúpte a nakrájajte na hrubé plátky. Variť v osolenej vode asi 5 minút, až kým nezmäknú. Potom ich nechajte odkvapkať.
- V naditej panvici rozohrejte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Smažte, kým sa nezľahka zarumení.
- Pridajte mleté mäso a opražte, kým sa mäso úplne neuvarte.
- Do vyprážanej zmesi pridajte zemiakovú kašu a dôkladne premiešajte. Ochutnajte soľou a korením.
- Na plátky kaleráby položte lyžicu zmesi s mäsom a zrolujte ich.
- Plnené kaleráby usporiadajte v pekáči a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi 20 minút, kým nie sú vnútri dobre prehriate a vonkajšok je zlatistý.
- Podávajte s paradajkovou omáčkou a prílohou podľa vášho výberu, napríklad s ryžou či zemiakovou kašou.
Dúfam, že tento jednoduchý recept vám pomôže pri príprave chutných kaleráb s mletým mäsom!
2)
Ingrediencie:
- 2 stredné kaleráby
- 400 g mletého mäsa (hovädzie alebo bravčové)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva (nastrúhaná)
- 100 g ryže (môže byť aj predvarenej)
- 1 vajce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 lyžička paprika (sladká)
- 2 lyžice oleja
- 1 plechovka paradajkového pretlaku alebo kečupu
- Voda alebo vývar na podliatie
Postup:
-
Príprava kalerábov: Kaleráby dôkladne umyte, ošúpte a opatrne vyberte vnútro, aby ste vytvorili malé “misiek”. Môžete použiť lyžicu alebo nožík. Vnútro kalerábov nakrájajte na malé kocky, pretože ho použijete do plnky.
-
Príprava plnky: Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte do zlata, potom pridajte nasekaný cesnak a nakrájané vnútro kalerábov. Smažte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
-
Príprava mletého mäsa: Do panvice pridajte mleté mäso a dobre premiešajte. Smažte, kým sa mäso nezatiahne a nie je úplne prepečené. Potom pridajte nastrúhanú mrkvu, ryžu, vajce, soľ, čierne korenie, majoránku a papriku. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
-
Plnenie kalerábov: Naplňte pripravené kaleráby mäsovou zmesou a dôkladne utlačte. Uložte ich do hlbokej pekáč alebo na plech.
-
Príprava omáčky: Na panvici rozohrejte trochu oleja a pridajte paradajkový pretlak. Riedte ho vodou alebo vývarom, osolte a okoreňte podľa chuti. Túto omáčku nalejte do pekáča k plneným kalerábom.
-
Pečenie: Prehriaty rúru nastavte na 180 °C a pečte kaleráby asi 40-50 minút, alebo kým nie sú dostatočne mäkké a plnka prepečená.
-
Servírovanie: Plnené kaleráby podávajte horúce, ideálne so zeleninovým šalátom alebo s chlebom.
Dobrú chuť!