Ak ste na lovu receptu na kaleráby plnené mletým mäsom, nemám k dispozícii presný postup pre vás, ale mohol by som poskytnúť návod na prípravu tohto jedla.
Suroviny:
- 4 veľké kusy kalerábov
- 500 gramov mletých zemiakov
- 500 gramov mletej zmesi mäsa (bravčové alebo hovädzie)
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
- soľ a korenie podľa preferencií
- olej na smaženie
- omáčka z paradajok
Kaleráby naplnené mletým mäsom
Postup:
- Kaleráby ošúpte a nakrájajte na hrubé plátky. Uvarte v osolenej vode asi 5 minút, kým nezmäknú. Potom ich nechajte odkvapkať.
- V hlbokej panvici rozohrejte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Smažte, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Pridajte mleté mäso a opražte, kým nie je dostatočne prepečené.
- Do zmesi na panvici pridajte mleté zemiaky a dôkladne premiešajte. Ochutnajte soľou a korením.
- Na plátky kalerábov dajte lyžicu mäsovej zmesi a zrolujte ich.
- Plnené kaleráby uložte do pekáča a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi 20 minút, kým nie sú dostatočne prehriate a vonkajšok nezíska zlatistú farbu.
- Podávajte s paradajkovou omáčkou a obľúbenými prílohami, ako sú ryža alebo zemiaková kaša.
Dúfam, že vám tento jednoduchý recept pomôže pri príprave chutných kalerábov s mletým mäsom!
2) Kaleráby plnené mletým mäsom
Ingrediencie:
- 2 stredné kaleráby
- 400 g mletého mäsa (hovädzie alebo bravčové)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva (nastrúhaná)
- 100 g ryže (môže byť aj predvarenej)
- 1 vajce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 lyžička sladkej papriky
- 2 lyžice oleja
- 1 plechovka paradajkového pretlaku alebo kečupu
- Voda alebo vývar na podliatie
Postup:
-
Príprava kalerábov: Kaleráby dôkladne umyte, ošúpte a opatrne vyberte vnútro, aby ste vytvorili malé „misky“. Môžete použiť lyžicu alebo nožík. Vnútro kalerábov nakrájajte na drobné kocky, pretože ho použijete do plnky.
-
Príprava plnky: Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte do zlatista, potom pridajte nasekaný cesnak a nakrájané vnútro kalerábov. Smažte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
-
Príprava mletého mäsa: Do panvice pridajte mleté mäso a dobre premiešajte. Smažte, kým sa mäso nezmení a nie je úplne prepečené. Potom pridajte nastrúhanú mrkvu, ryžu, vajce, soľ, čierne korenie, majoránku a papriku. Dobre premiešajte, aby sa všetky zložky spojili.
-
Plnenie kalerábov: Naplňte pripravené kaleráby mäsovou zmesou a dôkladne utlačte. Uložte ich do hlbokého pekáča alebo na plech.
-
Príprava omáčky: Na panvici rozohrejte trochu oleja a pridajte paradajkový pretlak. Zrieďte ho vodou alebo vývarom, osolte a okoreňte podľa preferencií. Túto omáčku nalejte do pekáča k plneným kalerábom.
-
Pečenie: Prehriaty rúru nastavte na 180 °C a pečte kaleráby asi 40-50 minút, alebo kým nie sú dostatočne mäkké a plnka prepečená.
-
Servírovanie: Plnené kaleráby podávajte horúce, najlepšie so zeleninovým šalátom alebo s chlebom.
Dobrú chuť!