Kaleráby plnené mletým mäsom

Ak hľadáte recept na kaleráby plnené mletým mäsom, nemám priamo konkrétny recept pre vás, ale môžem vám dať návod na prípravu tohto jedla.

Suroviny:

  • 4 veľké kaleráby
  • 500 gramov mletej zemiakovej kaše
  • 500 gramov mletej bravčovej alebo hovädzej mäsovej zmesi
  • 1 cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na smaženie
  • paradajková omáčka

 

Kaleráby plnené mletým mäsom

Postup:

  1. Kaleráby ošúpte a nakrájajte na hrubé plátky. Variť v osolenej vode asi 5 minút, až kým nezmäknú. Potom ich nechajte odkvapkať.
  2. V naditej panvici rozohrejte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Smažte, kým sa nezľahka zarumení.
  3. Pridajte mleté mäso a opražte, kým sa mäso úplne neuvarte.
  4. Do vyprážanej zmesi pridajte zemiakovú kašu a dôkladne premiešajte. Ochutnajte soľou a korením.
  5. Na plátky kaleráby položte lyžicu zmesi s mäsom a zrolujte ich.
  6. Plnené kaleráby usporiadajte v pekáči a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi 20 minút, kým nie sú vnútri dobre prehriate a vonkajšok je zlatistý.
  7. Podávajte s paradajkovou omáčkou a prílohou podľa vášho výberu, napríklad s ryžou či zemiakovou kašou.

Dúfam, že tento jednoduchý recept vám pomôže pri príprave chutných kaleráb s mletým mäsom!

 

2)

Ingrediencie:

  • 2 stredné kaleráby
  • 400 g mletého mäsa (hovädzie alebo bravčové)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva (nastrúhaná)
  • 100 g ryže (môže byť aj predvarenej)
  • 1 vajce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 1 lyžička paprika (sladká)
  • 2 lyžice oleja
  • 1 plechovka paradajkového pretlaku alebo kečupu
  • Voda alebo vývar na podliatie

Postup:

  1. Príprava kalerábov: Kaleráby dôkladne umyte, ošúpte a opatrne vyberte vnútro, aby ste vytvorili malé “misiek”. Môžete použiť lyžicu alebo nožík. Vnútro kalerábov nakrájajte na malé kocky, pretože ho použijete do plnky.

  2. Príprava plnky: Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte do zlata, potom pridajte nasekaný cesnak a nakrájané vnútro kalerábov. Smažte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.

  3. Príprava mletého mäsa: Do panvice pridajte mleté mäso a dobre premiešajte. Smažte, kým sa mäso nezatiahne a nie je úplne prepečené. Potom pridajte nastrúhanú mrkvu, ryžu, vajce, soľ, čierne korenie, majoránku a papriku. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.

  4. Plnenie kalerábov: Naplňte pripravené kaleráby mäsovou zmesou a dôkladne utlačte. Uložte ich do hlbokej pekáč alebo na plech.

  5. Príprava omáčky: Na panvici rozohrejte trochu oleja a pridajte paradajkový pretlak. Riedte ho vodou alebo vývarom, osolte a okoreňte podľa chuti. Túto omáčku nalejte do pekáča k plneným kalerábom.

  6. Pečenie: Prehriaty rúru nastavte na 180 °C a pečte kaleráby asi 40-50 minút, alebo kým nie sú dostatočne mäkké a plnka prepečená.

  7. Servírovanie: Plnené kaleráby podávajte horúce, ideálne so zeleninovým šalátom alebo s chlebom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *