Na prípravu kapustovej polievky s bravčovým mäsom budete potrebovať nasledujúce suroviny:
– 500 g bravčového mäsa (napr. plece)
– 1 veľká cibuľa
– 2 mrkvy
– 1 červenú papriku
– 1 malú konzervovanú kapustu (400 g)
– 2 zemiaky
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice oleja
– soľ, čierne korenie, korenie na kapustu, mletá paprika podľa chuti
– mlieko na zalievanie
– 2-3 lyžice hladkej múky
– 1 – 1,5 litra vývaru
– 1 hrsť sušených húb (napr. hríby)
– 1 polievkovú lyžicu majoránky
Kapustová polievka s bravčovým mäsom
Postup:
1. Najskôr si pripravíme všetky suroviny. Mäso nakrájame na menšie kúsky, cibuľu a cesnak nadrobno nakrájame, mrkvu ošúpeme a nakrájame na kolieska, papriku rozstriháme na väčšie časti a kapustu si umyjeme pod tečúcou vodou.
2. V hrnci rozohrejeme olej a osmahneme cibuľu s cesnakom, kým sa nezmäknú.
3. Následne pridáme mäso a opražíme ho zo všetkých strán, aby dostalo krásnu zlato-hnedú farbu.
4. Pridáme nakrájanú mrkvu, papriku a kapustu. Premiešame, prilejeme vývar a pridáme sušené huby. Varíme na strednom ohni, kým sa všetko dôkladne nevydusí do mäkka a mäso nezíska požadovanú jemnosť.
5. Medzitým si pripravíme zemiakový prívarok. Zemiaky umyjeme, nakrájame na kocky a varíme vo vode. Keď sú zemiaky mäkké, scedíme vodu a rozmixujeme ich spoločne s mliekom, soľou, čiernym korením a mletou paprikou. Prívarok postupne vmiešavame do polievky a miešame, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu.
6. Na záver pridáme majoránku, premiešame a ochutnáme. Ak je to potrebné, môžeme ešte pridávať soľ, korenie alebo papriku.
7. Servírujeme horúcu kapustovú polievku s kúskami mäsa a posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!