1)
Ingrediencie:
- 300 g kyslej kapusty
- 50 g sušených húb (hríbov alebo šampiňónov)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2-3 lyžice oleja (slnečnicového alebo olivového)
- 1-2 bobkové listy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Kúsok údeného mäsa (voliteľné, napríklad slanina alebo klobása)
- Petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava húb: Sušené huby namočte do teplej vody aspoň na 30 minút, aby zmäkli. Potom ich sceďte a nakrájajte na menšie kúsky. Vodu, v ktorej sa huby namáčali, si uchovajte.
-
Zelenina: Na olivovom oleji na strednom ohni osmahnite nadrobno nakrájanú cibulu a pretlačený cesnak, kým nie sú zlatisté. Pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky (nakrájané na kocky) a opražte ich ďalších 5 minút.
-
Pridanie kapusty: K zelenine pridajte kyslú kapustu a zľahka ju premiešajte. Potom pridajte namočené huby a prikryte pokrievkou. Nechajte dusiť asi 10 minút, aby sa chute spojili.
-
Vývar: Po uplynutí tejto doby pridajte zeleninový (alebo kurací) vývar, uchovanú vodu z húb a bobkové listy. Priveďte k varu a varte na nízkej teplote asi 30 minút, aby sa všetky chute pekne prepojili.
-
Dochutenie: Na záver polievku ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Ak používate údené mäso, môžete ho pridať do polievky a nechať variť ďalších 10 minút.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete pridať aj plátky chleba alebo knedlíky ako prílohu.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 300 g bielej kapusty
- 50 g sušených húb (napr. hríbov alebo šampiňónov)
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
- 2 polievkové lyžice oleja (olivového alebo slnečnicového)
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)
Postup:
-
Príprava sušených húb: Sušené huby opláchnite a namočte do teplej vody na približne 30 minút, aby zmäkli. Potom ich sceďte a nakrájajte na menšie kusy. Vyvarujte sa pridania tekutiny, pretože ta môže byť voňavá a môže sa tiež pridať do polievky.
-
Príprava zeleniny: Cibuľu olúpte a nakrájajte na drobno. Mrkvu očistite a nastrúhajte alebo nakrájajte na malé kocky. Zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kocky. Kapustu nakrájajte na tenké prúžky.
-
Restovanie: V hrnci na strednom ohni rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a restujte, až začne byť sklovitá. Potom pridajte mrkvu a restujte ďalších 5 minút.
-
Pridanie ďalších ingrediencií: K cibuli a mrkve pridajte zemiaky, kapustu a sušené huby. Všetko dobre premiešajte a restujte ďalších 5 minút.
-
Varte polievku: Zalejte zeleninový vývar alebo vodu (asi 1 liter) a pridajte bobkový list, majoránku, soľ a korenie. Varte na strednom ohni asi 20-30 minút, alebo kým zemiaky a kapusta nie sú mäkké.
-
Dochutenie: Na konci varenia pridajte pretlačený cesnak a ešte raz ochutnajte, ak je potrebné, pridajte soľ a korenie.
-
Podávanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Kapustová polievka je vynikajúca aj na druhý deň, keď sa chute dobre prepojili.
- Môžete pridať aj iné zeleniny, ako sú paradajky alebo papriky, podľa vlastnej chuti.
Dobrú chuť!
Vyzera to vynikajuce, urcite to vyskusam!
Polievka vyzerá chutne, zaujímavé recepty, ďakujem!
Výborný recept, veľmi jednoduchý na prípravu a chutná kapustová polievka!
Ďakujem za skvelý recept, určite vyskúšam. Mám rada tradičné slovenské jedlá.
Skvelý recept! Ďakujem, určite vyskúšam tento víkend.
Super recept. Kapustová polievka je moja obľúbená, takže toto skúsim určite. Ďakujem!
Tento recept je skvelý! Milujem kyslú kapustu a sušené huby. Polievka vyzerá veľmi chutne, určite ju vyskúšam. Dúfam, že mi bude chutiť rovnako ako mame! Dobrú chuť všetkým.
Wow, táto polievka vyzerá fantasticky! Kyslá kapusta je môj obľúbený ingredient. Určite ju pripravím na víkend a pozvem aj kamarátov. Neviem sa dočkať, ako bude chutiť!
Toto je presne to, čo potrebujem na chladné dni! Kyslá kapusta s hubami znie neuveriteľne. Som nadšený z myšlienky na voňavú polievku. Vďaka za tento recept!
Polievka z kyslej kapusty a húb? To je sen! Veľmi sa teším na túto kombináciu chutí, určite osloví celú rodinu. Ďakujem za super návod, už sa neviem dočkať.
Tento recept ma úplne dostal! Kyslá kapusta je taká výnimočná prísada a s hubami bude určite dokonalá. Pripravím ju na nedeľný obed pre rodinu. Teším sa!