Kapustová polievka so sušenými hubami

Kapustová polievka so sušenými hubami ..

Ingrediencie:

  • 300 g kyslej kapusty
  • 50 g sušených húb (napríklad hríbov alebo šampiňónov)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 2-3 lyžice oleja (napríklad slnečnicového alebo olivového)
  • 1-2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie podľa vkusu
  • Trochu údeného mäsa (voliteľné, napríklad slanina alebo klobása)
  • Petržlenová vňať na dekoráciu

Postup:

  1. Príprava húb: Sušené huby namočte do teplej vody aspoň na 30 minút, aby zmäkli. Následne ich sceďte a nakrájajte na menšie kúsky. Vodu, v ktorej sa huby namáčali, si uchovajte.

  2. Zelenina: Na olivovom oleji na strednom ohni osmahnite nadrobno nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak, kým nie sú zlatisté. Pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky (nakrájané na kocky) a opražte ich ďalších 5 minút.

  3. Pridanie kapusty: K zelenine pridajte kyslú kapustu a jemne ju premiešajte. Následne pridajte namočené huby a prikryte pokrievkou. Nechajte dusiť asi 10 minút, aby sa chute skombinovali.

  4. Vývar: Po uplynutí tejto doby pridajte zeleninový (alebo kurací) vývar, uchovanú vodu z húb a bobkové listy. Priveďte k varu a varte na nízkej teplote asi 30 minút, aby sa všetky chute pekne prepojili.

  5. Dochutenie: Nakoniec polievku ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa vkusu. Ak používate údené mäso, môžete ho pridať do polievky a nechať variť ďalších 10 minút.

  6. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete priložiť aj plátky chleba alebo knedlíky.

Príjemné jedlo!

 

Ako skladovať linecké koláčiky?

Ako skladovať linecké koláčiky?

Čítať viac »

Kapustová polievka so sušenými hubami - 2

2) Kapustová polievka so sušenými hubami

Ingredience:

  • 300 g bielej kapusty
  • 50 g sušených húb (napríklad hríbov alebo šampiňónov)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
  • 2 polievkové lyžice oleja (olivového alebo slnečnicového)
  • 1 čajová lyžička sušenej majoránky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 bobkový list
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava sušených húb: Sušené huby umyte a namočte do teplej vody na približne 30 minút, aby zmäkli. Následne ich sceďte a nakrájajte na menšie kúsky. Vyvarujte sa pridania tekutiny, pretože tá môže mať intenzívnu chuť a môže byť taktiež pridaná do polievky.

  2. Príprava zeleniny: Cibuľu olúpte a nakrájajte na kocky. Mrkvu očistite a nastrúhajte alebo ju nakrájajte na malé kocky. Zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kúsky. Kapustu nakrájajte na tenké prúžky.

  3. Restovanie: V hrnci na strednom ohni rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a varte, až sa stane priesvitnou. Potom pridajte mrkvu a restujte ešte 5 minút.

  4. Pridanie ostatných ingrediencií: K cibuli a mrkve pridajte zemiaky, kapustu a sušené huby. Všetko dôkladne premiešajte a restujte ďalších 5 minút.

  5. Varenie polievky: Zalejte zeleninovým vývarom alebo vodou (približne 1 liter) a pridajte bobkový list, majoránku, soľ a korenie. Varíme na strednom ohni asi 20-30 minút, alebo pokým zemiaky a kapusta nie sú mäkké.

  6. Dochucovanie: Na konci varenia pridajte lisovaný cesnak a ešte raz ochutnajte; ak je to potrebné, pridajte soľ a korenie.

  7. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tipy:
  • Kapustová polievka chutí skvele aj na druhý deň, keď sa chute dobre prepoja.
  • Do polievky môžete pridať aj inú zeleninu, ako sú paradajky alebo papriky, podľa vlastnej chuti.

Príjemné jedlo!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

11 Komentárov

  1. Stastny Blazena píše:

    Vyzera to vynikajuce, urcite to vyskusam!

  2. Sabina19 píše:

    Polievka vyzerá chutne, zaujímavé recepty, ďakujem!

  3. Karvas Vincent píše:

    Výborný recept, veľmi jednoduchý na prípravu a chutná kapustová polievka!

  4. Cuntalova Kvetoslava píše:

    Ďakujem za skvelý recept, určite vyskúšam. Mám rada tradičné slovenské jedlá.

  5. Oslejova Judita píše:

    Skvelý recept! Ďakujem, určite vyskúšam tento víkend.

  6. Kmala píše:

    Super recept. Kapustová polievka je moja obľúbená, takže toto skúsim určite. Ďakujem!

  7. ZlatýJablko píše:

    Tento recept je skvelý! Milujem kyslú kapustu a sušené huby. Polievka vyzerá veľmi chutne, určite ju vyskúšam. Dúfam, že mi bude chutiť rovnako ako mame! Dobrú chuť všetkým.

  8. Srdiečko píše:

    Wow, táto polievka vyzerá fantasticky! Kyslá kapusta je môj obľúbený ingredient. Určite ju pripravím na víkend a pozvem aj kamarátov. Neviem sa dočkať, ako bude chutiť!

  9. BublinkovýKocúr píše:

    Toto je presne to, čo potrebujem na chladné dni! Kyslá kapusta s hubami znie neuveriteľne. Som nadšený z myšlienky na voňavú polievku. Vďaka za tento recept!

  10. DuhovýMacko píše:

    Polievka z kyslej kapusty a húb? To je sen! Veľmi sa teším na túto kombináciu chutí, určite osloví celú rodinu. Ďakujem za super návod, už sa neviem dočkať.

  11. MimiKrásna píše:

    Tento recept ma úplne dostal! Kyslá kapusta je taká výnimočná prísada a s hubami bude určite dokonalá. Pripravím ju na nedeľný obed pre rodinu. Teším sa!