Kapustová polievka so sušenými hubami ..
Ingrediencie:
- 300 g kyslej kapusty
- 50 g sušených húb (napríklad hríbov alebo šampiňónov)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2-3 lyžice oleja (napríklad slnečnicového alebo olivového)
- 1-2 bobkové listy
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- Trochu údeného mäsa (voliteľné, napríklad slanina alebo klobása)
- Petržlenová vňať na dekoráciu
Postup:
-
Príprava húb: Sušené huby namočte do teplej vody aspoň na 30 minút, aby zmäkli. Následne ich sceďte a nakrájajte na menšie kúsky. Vodu, v ktorej sa huby namáčali, si uchovajte.
-
Zelenina: Na olivovom oleji na strednom ohni osmahnite nadrobno nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak, kým nie sú zlatisté. Pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky (nakrájané na kocky) a opražte ich ďalších 5 minút.
-
Pridanie kapusty: K zelenine pridajte kyslú kapustu a jemne ju premiešajte. Následne pridajte namočené huby a prikryte pokrievkou. Nechajte dusiť asi 10 minút, aby sa chute skombinovali.
-
Vývar: Po uplynutí tejto doby pridajte zeleninový (alebo kurací) vývar, uchovanú vodu z húb a bobkové listy. Priveďte k varu a varte na nízkej teplote asi 30 minút, aby sa všetky chute pekne prepojili.
-
Dochutenie: Nakoniec polievku ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa vkusu. Ak používate údené mäso, môžete ho pridať do polievky a nechať variť ďalších 10 minút.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete priložiť aj plátky chleba alebo knedlíky.
Príjemné jedlo!
2) Kapustová polievka so sušenými hubami
Ingredience:
- 300 g bielej kapusty
- 50 g sušených húb (napríklad hríbov alebo šampiňónov)
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
- 2 polievkové lyžice oleja (olivového alebo slnečnicového)
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava sušených húb: Sušené huby umyte a namočte do teplej vody na približne 30 minút, aby zmäkli. Následne ich sceďte a nakrájajte na menšie kúsky. Vyvarujte sa pridania tekutiny, pretože tá môže mať intenzívnu chuť a môže byť taktiež pridaná do polievky.
-
Príprava zeleniny: Cibuľu olúpte a nakrájajte na kocky. Mrkvu očistite a nastrúhajte alebo ju nakrájajte na malé kocky. Zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kúsky. Kapustu nakrájajte na tenké prúžky.
-
Restovanie: V hrnci na strednom ohni rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a varte, až sa stane priesvitnou. Potom pridajte mrkvu a restujte ešte 5 minút.
-
Pridanie ostatných ingrediencií: K cibuli a mrkve pridajte zemiaky, kapustu a sušené huby. Všetko dôkladne premiešajte a restujte ďalších 5 minút.
-
Varenie polievky: Zalejte zeleninovým vývarom alebo vodou (približne 1 liter) a pridajte bobkový list, majoránku, soľ a korenie. Varíme na strednom ohni asi 20-30 minút, alebo pokým zemiaky a kapusta nie sú mäkké.
-
Dochucovanie: Na konci varenia pridajte lisovaný cesnak a ešte raz ochutnajte; ak je to potrebné, pridajte soľ a korenie.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Kapustová polievka chutí skvele aj na druhý deň, keď sa chute dobre prepoja.
- Do polievky môžete pridať aj inú zeleninu, ako sú paradajky alebo papriky, podľa vlastnej chuti.
Príjemné jedlo!