Polievka z kelu s cesnakovou klobásou (Caldo Verde) predstavuje tradičný portugalský špecialitu, bohatú na chute a nutričné hodnoty. Ide o známy recept z Talianska.
Príprava:
- 2 veľké zemiaky
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 150 g cesnakovej klobásy
- 1L zeleninového vývaru
- 200 g kelu
- soľ a korenie podľa preferencie
Polievka z kelu s cesnakovou klobásou (Caldo Verde)
Postup:
- Zemiaky umyjeme a pokrájame na menšie kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno.
- V hrnci zohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
- Pridáme zemiaky nakrájané na kocky a restujeme ich asi 5 minút.
- Nalejeme zeleninový vývar a privedieme k varu. Následne znížime teplotu a varíme približne 15 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.
- Medzitým si pripravíme kel. Očistíme ho od hrubších vnútorných stoniek a nakrájame na tenké prúžky.
- Keď sú zemiaky jemné, použijeme tyčový mixér, aby sme ich rozmixovali do hladkej polievky.
- Pridáme nakrájaný kel a varíme približne 5 minút, kým sa kel zjemní.
- Ochutíme soľou a korením podľa preferencie.
- Na druhej panvici opražíme plátky cesnakovej klobásy.
- Na záver podávame polievku s opečenými plátkami cesnakovej klobásy.
Prajeme dobrú chuť!
Poznámka: Caldo Verde je klasická portugalská polievka, ktorá si získala srdcia mnohých po celom svete. Je ľahká, chutná a veľmi sýta, preto sa často podáva ako hlavný chod. Cesnaková klobása dodáva tejto polievke jedinečný chuťový nádych.
2) Kelová polievka s cesnakovou klobáskou (Caldo Verde)
Polievka z kelu, známa aj ako caldo verde, je tradičný pokrm portugalskej kuchyne, ktorý sa stal populárnym aj na Slovensku. Táto výživná polievka sa vyznačuje svojou lahodnou chuťou a unikátnymi prísadami, ktoré ju robia ideálnou voľbou pre zimné obdobie. Svojím zložením je zdravo a obsahuje množstvo živín.
Ingrediencie na polievku z kelu
Na prípravu tejto skvelej polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 300 g čerstvého kelu
- 2 stredné zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g cesnakovej klobásy
- 1 liter hovädzieho alebo zeleninového vývaru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olivový olej na dochutenie
Príprava polievky
Začnite tým, že si pripravíte všetky ingrediencie. Zemiaky umyjeme a nakrájame na malé kocky. V hrnci zohrejeme vývar a pridáme nakrájané zemiaky. Varíme ich asi 10 minút, kým nezmäknú.
Medzitým očistíme a nasekáme cesnak. Po zmäknutí zemiakov pridáme do hrnca nasekaný cesnak a necháme jednu minútu zohrievať. Potom pridáme jemne pokrájaný kel a varíme ďalších 5-7 minút, kým sa kel nezjemní.
Na záver pridáme nakrájanú klobásku na kolieska a necháme všetko povariť ďalších 5 minút. Na dochutenie pridáme olivový olej, soľ a korenie podľa chuti. Polievku podávajte horúcu a vychutnajte si jej intenzívnu chuť a arómu.
Tento recept na polievku z kelu s cesnakovou klobásou je výnimočný nielen chuťou, ale aj svojou jednoduchosťou pri príprave. Vďaka nemu si môžete dopriať tradičné slovenské jedlo s príchuťou medzinárodnej kuchyne.