Ak máte chuť na koláč z kyslej smotany, mám pre vás skvelý recept. Tu je, ako ho pripraviť:
Suroviny:
- 250 g hladkej múky
- 120 g masla (mäkkého)
- 100 g cukru
- 1 vajce
- 250 ml kyslej smotany
- 1 ČL prášku do pečiva
- citrónová kôra (z jedného citróna)
- vanilkový extrakt
Koláč z kyslej smotany
Postup:
- V mise zmiešajte múku, cukor a prášok do pečiva.
- Pridajte maslo, vajce, kyslú smotanu, citrónovú kôru a vanilkový extrakt.
- Všetko dobre premiešajte, kým nezískate hladké cesto.
- Cesto dajte do vymastenej tortovej formy a vyrovnajte ho.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Koláč pečte asi 25-30 minút, ale skontrolujte ho vidličkou – ak vyjde čistá, je upečený.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť a potom ho môžete podávať.
Tento koláč z kyslej smotany je veľmi jemný a chutný. Môžete ho podávať samotný alebo s čerstvým ovocím. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 2 vajcia
- 200 g kyslej smotany
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 lyžička vanilkového cukru
Na náplň:
- 400 g kyslej smotany
- 2 vajcia
- 100 g cukru
- 1 vanilkový puding (prášok)
- 1/2 lyžičky citrónovej šťavy (voliteľné)
Postup:
-
Príprava cesta:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a cukor.
- V samostatnej miske rozšľahajte vajcia, pridaním kyslej smotany, oleja a vanilkového cukru.
- Tekuté ingrediencie pomaly pridávajte k sypkým a miešajte, až kým nevznikne hladké cesto.
-
Pečenie cesta:
- Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy alebo plechu.
- Pečte v predhriatej rúre cca 20-25 minút, alebo kým nie je cesto upečené a neprejde testom na suchú špajdľu.
-
Príprava náplne:
- V miske skombinujte kyslú smotanu, vajcia, cukor, vanilkový puding a citrónovú šťavu (ak používate).
- Dôkladne premiešajte, aby ste získali hladkú zmes.
-
Dokončenie koláča:
- Upečené cesto vyberte z rúry a nechajte jemne vychladnúť.
- Na vrch cesta rovnomerne rozotrite pripravenú náplň.
- Vráťte do rúry a pečte ďalších 25-30 minút, kým náplň nezíska zlatohnedú farbu a nezačne sa na povrchu jemne pražiť.
-
Chladenie a podávanie:
- Koláč nechajte úplne vychladnúť na mriežke, potom ho môžete nakrájať na kúsky.
- Podávajte ako dezert, môžete posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť ovocím.
Dobrú chuť!