Koláč z kyslej smotany

Ak máte chuť na koláč z kyslej smotany, mám pre vás skvelý recept. Tu je, ako ho pripraviť:

Suroviny:

  • 250 g hladkej múky
  • 120 g masla (mäkkého)
  • 100 g cukru
  • 1 vajce
  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • citrónová kôra (z jedného citróna)
  • vanilkový extrakt

 

Koláč z kyslej smotany

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, cukor a prášok do pečiva.
  2. Pridajte maslo, vajce, kyslú smotanu, citrónovú kôru a vanilkový extrakt.
  3. Všetko dobre premiešajte, kým nezískate hladké cesto.
  4. Cesto dajte do vymastenej tortovej formy a vyrovnajte ho.
  5. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  6. Koláč pečte asi 25-30 minút, ale skontrolujte ho vidličkou – ak vyjde čistá, je upečený.
  7. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a potom ho môžete podávať.

Tento koláč z kyslej smotany je veľmi jemný a chutný. Môžete ho podávať samotný alebo s čerstvým ovocím. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 2 vajcia
  • 200 g kyslej smotany
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 1 lyžička vanilkového cukru

Na náplň:

  • 400 g kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový puding (prášok)
  • 1/2 lyžičky citrónovej šťavy (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • Rúru predhrejte na 180 °C.
    • V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a cukor.
    • V samostatnej miske rozšľahajte vajcia, pridaním kyslej smotany, oleja a vanilkového cukru.
    • Tekuté ingrediencie pomaly pridávajte k sypkým a miešajte, až kým nevznikne hladké cesto.
  2. Pečenie cesta:

    • Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy alebo plechu.
    • Pečte v predhriatej rúre cca 20-25 minút, alebo kým nie je cesto upečené a neprejde testom na suchú špajdľu.
  3. Príprava náplne:

    • V miske skombinujte kyslú smotanu, vajcia, cukor, vanilkový puding a citrónovú šťavu (ak používate).
    • Dôkladne premiešajte, aby ste získali hladkú zmes.
  4. Dokončenie koláča:

    • Upečené cesto vyberte z rúry a nechajte jemne vychladnúť.
    • Na vrch cesta rovnomerne rozotrite pripravenú náplň.
    • Vráťte do rúry a pečte ďalších 25-30 minút, kým náplň nezíska zlatohnedú farbu a nezačne sa na povrchu jemne pražiť.
  5. Chladenie a podávanie:

    • Koláč nechajte úplne vychladnúť na mriežke, potom ho môžete nakrájať na kúsky.
    • Podávajte ako dezert, môžete posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť ovocím.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *