Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 200 g kyslej smotany
- 1/2 šálky sušených paradajok, nasekaných
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 cibuľa, nasekaná
- 1 čajová lyžička grilovacieho korenia
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- Čerstvá bazalka na ozdobenie
Postup:
- Príprava kuracích prsníkov: Kuracie prsia umyjeme a osušíme. Premiér ich soľou, čiernym korením a grilovacím korením zo všetkých strán. Necháme chvíľu marinovať (ideálne 20-30 minút).
- Smaženie: Na strednom ohni rozohrejeme olivový olej v panvici. Pridáme nasekanú cibuľu a pražíme, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť. Potom pridáme prelisovaný cesnak a miešame ďalších 30 sekúnd, kým sa nezačne uvoľňovať aroma.
- Pridanie kuracieho mäsa: Do panvice s cibuľou položte kuracie prsia a pečte z oboch strán približne 5-7 minút, kým nie sú zlaté a prepečené.
- Príprava omáčky: V malej miske zmiešajte kyslú smotanu, nasekané sušené paradajky, sušenú bazalku a oregano. Podľa chuti pridajte soľ a čierne korenie.
- Zverejnenie: Keď sú kuracie prsia dostatočne upečené, znížte teplotu na minimum a na mäso naneste pripravenú zmes kyslej smotany. Prikryte panvicu a nechajte omáčku variť ďalších 5-10 minút, kým sa všetky chute dôkladne prepoja.
- Servírovanie: Na tanier podávame kuracie prsia pokryté kyslou smotanou a ozdobíme čerstvou bazalkou. Môžeme ich podávať s pečenými zemiakmi alebo čerstvým chlebom.
Recept 2: Zapekané kuracie prsia s kyslou smotanou a zeleninou
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 300 g kyslej smotany
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 cuketa, nakrájaná na kolieska
- 1 mrkva, nakrájaná na tenké prúžky
- 200 g syra (napríklad eidam alebo mozzarella), nastrúhaného
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 čajové lyžičky talianskeho korenia
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo bazalka) na ozdobenie
Postup:
- Príprava kuracích prsníkov: Kuracie prsia umyjeme a osušíme, posypeme soľou, čiernym korením a talianskym korením. Môžeme ich jemne poklepať, aby sa lepšie prepečili.
- Smaženie zeleniny: Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nakrájanú papriku, cuketu a mrkvu. Opekáme na strednom ohni asi 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne, ale stále bude chrumkavá. Posolíme a okoreníme podľa chuti.
- Príprava omáčky: V miske zmiešajte kyslú smotanu so štipkou soli a peprom. Kyslá smotana dodá jedlu krémovú textúru a skvelú chuť.
- Zloženie jedla: Rúru predhrejeme na 180 °C. Na dno zapekacej misky ešte predpokladáme varenú zeleninu. Na zeleninu položíme kuracie prsia a na ne rovnomerne nanesieme kyslú smotanu. Nakoniec posypeme nastrúhaným syrom.
- Pečenie: Vložte zapekaciu misku do predhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút, alebo kým kuracie prsia nie sú prepečené a syr sa krásne roztaví a začne zlatnúť.
- Servírovanie: Po upečení nechajte jedlo na chvíľu vychladnúť, potom ho ozdobte čerstvými bylinkami a servírujte.
Obidva recepty sú skvelé na obed alebo večeru a ponúkajú chutnú kombináciu kuracieho mäsa a lahodnej kyslej smotany, čím dodávajú jedlu jedinečnú textúru a chuť. Pomocou týchto receptov si ukážete, aké jednoducho sa dá pripraviť chutné a výnimočné jedlo, ktoré si obľúbite vy aj vaši blízki.
Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 200g kyslej smotany
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– soľ, korenie, rasca
– olej na smaženie
Kuracie prsia s kyslou smotanou
Postup:
1. Kuracie prsia opražíme na oleji do zlatista z oboch strán.
2. Pridáme nastrúhanú cibuľu a orestovaný cesnak.
3. Po chvíli pridáme kyslú smotanu a nalejeme trochu vody. Dochutíme soľou, korením a rascom.
4. Necháme dusiť na miernom ohni, až kým mäso nie je mäkké a omáčka sa nezhustí.
5. Podávame s cestovinami alebo ryžou.
Dobrú chuť!