Koložvárska kapusta alebo aj Varza à la Cluj

Koložvárska kapusta alebo aj Varza à la Cluj

  • 1 veľká hlava bielej kapusty, na jemné pásiky
  • 500 g mletej mäsovej zmesi (bravčové, hovädzie alebo zmes)
  • 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
  • 1 šálka ryže
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 čajové lyžičky mletej papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného rascu
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olej alebo šťava na smaženie

 

Koložvárska kapusta alebo aj Varza à la Cluj

  1. V hrnci na dusenie si zohrejte olej alebo šťavu. Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju dozlatista.
  2. Pridajte mletú mäsovú zmes a orestujte, kým nezhnedne a úplne nezmení farbu. Rozdávajte mäso vidličkou, aby vznikli menšie kúsky.
  3. Pridajte paradajkový pretlak, mletú papriku, sušený rasca, soľ a korenie. Zmes dobre premiešajte a nechajte chvíľu variť, aby sa chute spojili.
  4. Pridajte jemne nakrájanú kapustu a premiešajte. Zakryte hrniec a dusíme na strednom ohni asi 15-20 minút, kým sa kapusta mierne zmäkne.
  5. Medzitým uvarte ryžu podľa návodu na obale, ale nevarte ju úplne do mäkka. Mala by byť “al dente”, čo znamená, že je ľahko krehká.
  6. Premiešajte uvarenú ryžu s mäsovou a kapustovou zmesou.
  7. Predhrejte rúru na 180°C (350°F).
  8. Preneste zmes do pekáča a pečte v rúre asi 20-30 minút, kým vrchná časť nezhnedne.
  9. Hotový Koložvársky kapustový prívarok môžete podávať ako samostatné jedlo alebo s chlebom. Môžete ho tiež ozdobiť čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

 

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *