Koložvárska kapusta alebo aj Varza à la Cluj
- 1 veľká hlava bielej kapusty, na jemné pásiky
- 500 g mletej mäsovej zmesi (bravčové, hovädzie alebo zmes)
- 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
- 1 šálka ryže
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 2 čajové lyžičky mletej papriky
- 1 čajová lyžička sušeného rascu
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olej alebo šťava na smaženie
Koložvárska kapusta alebo aj Varza à la Cluj
- V hrnci na dusenie si zohrejte olej alebo šťavu. Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju dozlatista.
- Pridajte mletú mäsovú zmes a orestujte, kým nezhnedne a úplne nezmení farbu. Rozdávajte mäso vidličkou, aby vznikli menšie kúsky.
- Pridajte paradajkový pretlak, mletú papriku, sušený rasca, soľ a korenie. Zmes dobre premiešajte a nechajte chvíľu variť, aby sa chute spojili.
- Pridajte jemne nakrájanú kapustu a premiešajte. Zakryte hrniec a dusíme na strednom ohni asi 15-20 minút, kým sa kapusta mierne zmäkne.
- Medzitým uvarte ryžu podľa návodu na obale, ale nevarte ju úplne do mäkka. Mala by byť “al dente”, čo znamená, že je ľahko krehká.
- Premiešajte uvarenú ryžu s mäsovou a kapustovou zmesou.
- Predhrejte rúru na 180°C (350°F).
- Preneste zmes do pekáča a pečte v rúre asi 20-30 minút, kým vrchná časť nezhnedne.
- Hotový Koložvársky kapustový prívarok môžete podávať ako samostatné jedlo alebo s chlebom. Môžete ho tiež ozdobiť čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.