Dnes si pripravíme trochu kapusty s ryžou a samozrejme našu pravú, poctivú koložvársku. Na tomto recepte si pochutí celá rodina.
Koložvárska kapusta s mletým mäsom
Ingrediencie:
- 1 kg kyslej kapusty (možno taktiež využiť čerstvú a pripraviť ju podľa vlastnej chuti)
- 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo ich kombinácia)
- 200 g ryže (bielej, guľatozrnnej)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 veľká paprika (červená alebo zelená)
- 1 plechovka paradajkového pretlaku (približne 150 g)
- 3 polievkové lyžice oleja
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 1 bobkový list
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- 200 g kyslej smotany (na podávanie)
Postup:
- Príprava ryže: Ryžu prepláchnite pod tečúcou vodou a uvarte ju podľa pokynov uvedených na obale, potom nechajte vychladnúť.
- Cibuľa a paprika: Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemné kúsky. Papriku očistite a nakrájajte na malé kocky.
- Orestovanie: Na panvici rozohrejte olej a následne pridajte cibuľu. Smažte ju do sklovita, potom pridajte cesnak a papriku, a považte ešte chvíľu, kým paprika nezačne mäknúť.
- Mleté mäso: Vložte mleté mäso a pražte ho, kým sa úplne neprepečie. Potom pridajte mletú papriku, soľ a čierne korenie podľa vlastného uváženia.
- Kombinácia: Do zmesi potom pridajte uvarenú ryžu, paradajkový pretlak a bylinky (majoránku a oregano). Dobre premiešajte a nechajte chvíľu variť na miernom ohni.
- Kapusta: Kyslú kapustu (ak je príliš slaná, môžete ju pred použitím opláchnuť) rozdeľte na dve časti. Na dno pekáča dajte jednu polovicu kapusty, na ňu rovnomerne rozložte mäsovú zmes a nakoniec prikryte zvyškom kapusty. Na vrch položte bobkový list.
- Pečenie: Zakryte pekáč alobalom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 90 minút. Po uplynutí tejto doby odstráňte alobal a nechajte ešte zapiecť 15-20 minút, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka.
- Podávanie: Koložvársku kapustu servírujte teplú, poliate kyslou smotanou.
Dobrú chuť!
2) Koložvárska kapusta s mletým mäsom
Ingrediencie:
- 1 hlávka kyslej kapusty (alebo 800 g hotovej kyslej kapusty)
- 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo kombinácia)
- 200 g údenej slaniny alebo šunky
- 2 cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1-2 lyžice mletej papriky
- 2-3 lyžice rajčinového pretlaku
- 1-2 bobkové listy
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 lyžice vegety (voliteľne)
- 1 pohár (250 ml) vody
- olej na dusenie
- čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu (voliteľné)
Postup:
- Príprava kapusty: Ak pracujete s celou hlávkou kyslej kapusty, dôkladne ju prepláchnite a natrhajte na menšie kusy. Hotovú kyslú kapustu je možné použiť priamo bez oplachovania.
- Orestovanie mäsa a slaniny: Na panvici alebo v hrnci rozohrejte olej a pridajte na kocky nakrájanú údenú slaninu alebo šunku. Opečte ju do zlatista, potom vložte nakrájanú cibuľu. Orestujte, až cibuľa zmäkne.
- Pridanie mletého mäsa: Do panvice pridajte mleté mäso. Opekajte, až sa prepečie a zmení farbu. Počas tohto procesu pridajte pretlačený cesnak a mletú papriku.
- Kombinovanie surovín: K mäsu pridajte rajčinový pretlak, bobkové listy, soľ, korenie a podľa potreby vegetu. Dôkladne premiešajte a nechajte na chvíľu podusiť.
- Zmes kapusty a mäsa: Do panvice pridajte natrhnutú kyslú kapustu a všetko poriadne premiešajte. Zalejte vodou, aby sa suroviny nepripálili. Znížte teplotu a nechajte spolu podusiť asi 30-40 minút, pričom občas premiešajte.
- Podávanie: Po uvarení môžete servírovať koložvársku kapustu teplú, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Môžete pridať aj iné suroviny podľa vlastného uváženia, ako sú papriky alebo huby.
- Koložvársku kapustu je možné podávať s chlebom alebo zemiakmi.
Dobrú chuť!