Koložvárska kapusta s mletým mäsom

 

Dnes si pripravíme trochu kapusty s ryžou a samozrejme našu pravú, poctivú koložvársku. Na tomto recepte si pochutí celá rodina.

Koložvárska kapusta s mletým mäsom

Koložvárska kapusta

 

 

Ingrediencie:

  • 1 kg kyslej kapusty (možno taktiež využiť čerstvú a pripraviť ju podľa vlastnej chuti)
  • 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo ich kombinácia)
  • 200 g ryže (bielej, guľatozrnnej)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 veľká paprika (červená alebo zelená)
  • 1 plechovka paradajkového pretlaku (približne 150 g)
  • 3 polievkové lyžice oleja
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa preferencie
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lyžička sušenej majoránky
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána
  • 200 g kyslej smotany (na podávanie)

Postup:

  1. Príprava ryže: Ryžu prepláchnite pod tečúcou vodou a uvarte ju podľa pokynov uvedených na obale, potom nechajte vychladnúť.
  2. Cibuľa a paprika: Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemné kúsky. Papriku očistite a nakrájajte na malé kocky.
  3. Orestovanie: Na panvici rozohrejte olej a následne pridajte cibuľu. Smažte ju do sklovita, potom pridajte cesnak a papriku, a považte ešte chvíľu, kým paprika nezačne mäknúť.
  4. Mleté mäso: Vložte mleté mäso a pražte ho, kým sa úplne neprepečie. Potom pridajte mletú papriku, soľ a čierne korenie podľa vlastného uváženia.
  5. Kombinácia: Do zmesi potom pridajte uvarenú ryžu, paradajkový pretlak a bylinky (majoránku a oregano). Dobre premiešajte a nechajte chvíľu variť na miernom ohni.
  6. Kapusta: Kyslú kapustu (ak je príliš slaná, môžete ju pred použitím opláchnuť) rozdeľte na dve časti. Na dno pekáča dajte jednu polovicu kapusty, na ňu rovnomerne rozložte mäsovú zmes a nakoniec prikryte zvyškom kapusty. Na vrch položte bobkový list.
  7. Pečenie: Zakryte pekáč alobalom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 90 minút. Po uplynutí tejto doby odstráňte alobal a nechajte ešte zapiecť 15-20 minút, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka.
  8. Podávanie: Koložvársku kapustu servírujte teplú, poliate kyslou smotanou.

Dobrú chuť!

Grinavská janko – Pečené prasa

Grinavská janko – Pečené prasa

Čítať viac »

 

Koložvárska kapusta s mletým mäsom - 2

2) Koložvárska kapusta s mletým mäsom

Ingrediencie:

  • 1 hlávka kyslej kapusty (alebo 800 g hotovej kyslej kapusty)
  • 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo kombinácia)
  • 200 g údenej slaniny alebo šunky
  • 2 cibule
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1-2 lyžice mletej papriky
  • 2-3 lyžice rajčinového pretlaku
  • 1-2 bobkové listy
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1-2 lyžice vegety (voliteľne)
  • 1 pohár (250 ml) vody
  • olej na dusenie
  • čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava kapusty: Ak pracujete s celou hlávkou kyslej kapusty, dôkladne ju prepláchnite a natrhajte na menšie kusy. Hotovú kyslú kapustu je možné použiť priamo bez oplachovania.
  2. Orestovanie mäsa a slaniny: Na panvici alebo v hrnci rozohrejte olej a pridajte na kocky nakrájanú údenú slaninu alebo šunku. Opečte ju do zlatista, potom vložte nakrájanú cibuľu. Orestujte, až cibuľa zmäkne.
  3. Pridanie mletého mäsa: Do panvice pridajte mleté mäso. Opekajte, až sa prepečie a zmení farbu. Počas tohto procesu pridajte pretlačený cesnak a mletú papriku.
  4. Kombinovanie surovín: K mäsu pridajte rajčinový pretlak, bobkové listy, soľ, korenie a podľa potreby vegetu. Dôkladne premiešajte a nechajte na chvíľu podusiť.
  5. Zmes kapusty a mäsa: Do panvice pridajte natrhnutú kyslú kapustu a všetko poriadne premiešajte. Zalejte vodou, aby sa suroviny nepripálili. Znížte teplotu a nechajte spolu podusiť asi 30-40 minút, pričom občas premiešajte.
  6. Podávanie: Po uvarení môžete servírovať koložvársku kapustu teplú, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
  • Môžete pridať aj iné suroviny podľa vlastného uváženia, ako sú papriky alebo huby.
  • Koložvársku kapustu je možné podávať s chlebom alebo zemiakmi.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. ZelenýRybník píše:

    Tento recept na koložvársku kapustu vyzerá skvele! Mám rád, keď sú jedlá jednoduché a chutné. Určite vyskúšam tento recept s rodinou. Dúfam, že aj moje deti si pochutnajú na tejto delikatese!

  2. ŠťastnáMačka píše:

    Juj, koložvárska kapusta je moja obľúbená! Tento recept je veľmi podrobný a ľahko sa dá sledovať. Už sa teším, ako si to pripravím na víkend. Dobrú chuť všetkým, ktorí to vyskúšajú!

  3. Srdiečko123 píše:

    Wow, tento recept vyzerá fantasticky! Kyslá kapusta a mleté mäso sú perfektná kombinácia. Určite to pripravím pre moju rodinu na nedeľu. Teším sa na tú vôňu v kuchyni!

  4. SlnečnýPavúk píše:

    Koložvárska kapusta je skutočne jedlo plné chuti! Tento recept je veľmi jasný a zrozumiteľný. Rád varím s deťmi a toto bude skvelý spôsob, ako stráviť čas spolu. Vďaka za inšpiráciu!

  5. KreatívnyHráč píše:

    Pripravujem sa na rodinné stretnutie a tento recept by bol ideálny! Mám rád kombináciu chutí, ktorú koložvárska ponúka. Ďakujem za tip, určite to vyskúšam a všetci si pochutnajú!

  6. MôjMalýSvet píše:

    Jasné ingrediencie a jednoduchý postup robia tento recept veľmi lákavým! Teším sa, že ho pripravím pre celú rodinu už tento víkend. Som si istý, že všetci budeme nadšení z výsledku!

  7. _JasnáHviezda_ píše:

    ‚Tak toto je presne to jedlo, ktoré milujem!‘ Koložvárska kapusta je tradičné jedlo a mám ho veľmi rád. Vďaka za zdieľanie tohto úžasného receptu – určite ho odskúsim čoskoro.

  8. #VeselýPiknik# píše:

    ‚Aké úžasné!‘ Toto jedlo má tak nádhernú chuť a vôňu. Všetky ingrediencie ma veľmi lákajú – určite sa pustím do varenia tejto dobroty pre celú rodinu.

  9. _ChutnýZázrak_ píše:

    ‚Recept na koložvársku kapustu vyzerá jednoducho fantasticky!‘ Teším sa na jeho prípravu s mojimi blízkymi – bude to skvelé spestrenie nášho menu!

  10. _RadosťZaStolom_ píše:

    Koložvársku kapustu mám vždy spojenú s priateľskými stretnutiami! Tento recept určite vyskúšam aj ja – teším sa na tú vôňu doma.