Pre vytvorenie koprového prísady so smotanou budete potrebovať nasledujúce zložky:
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 1 až 2 šálky smotany
- 2 lyžice posekaného kôpru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Kôprova omáčka so smotanou
Postup:
- Rozpustite maslo v hrnci na strednom ohni.
- Pridajte múku a miešajte, kým sa nevytvorí hustá, hladká pasta.
- Pomaly pridávajte smotanu, stále miešajte, aby sa pasta zriedila a získala hladkú konzistenciu.
- Pridajte posekaný kôpr, soľ a čierne korenie podľa chuti. Miešajte ešte pár minút, kým sa všetky prísady spoja a zahustia.
- Ochutnajte a prípadne pridajte viac kôpru, soli alebo korenia podľa chuti.
Hotová koprová omáčka so smotanou je skvelou prísadou k rybám, dusenému mäsu alebo zemiakovým plackám. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 50 g masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 1 veľký zväzok čerstvého kôpru (môžete použiť aj sušený, ale čerstvý je najlepší)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- citrónová šťava (voliteľné)
- 1 cibuľa (voliteľné)
Inštrukcie:
-
Príprava surovín: Ak používate čerstvý kôpor, dôkladne ho umyte a nasekajte na jemno. Ak sa rozhodnete pridať cibuľu, nasekajte ju na drobno.
-
Základ omáčky: Na panvici roztopte maslo na strednej teplote. Ak používate cibuľu, pridajte ju do rozpusteného masla a smažte, kým nebude sklovitá.
-
Pridanie múky: Postupne prisypávajte hladkú múku a miešajte, aby sa vytvorila hladká zmes. Varte asi 1-2 minúty, aby sa múka trochu „opražila“.
-
Zahustenie vývarom: Postupne prilievajte vývar, stále miešajte, aby sa nevytvorili hrčky. Varte, kým omáčka nezačne hustnúť (približne 5-7 minút).
-
Pridanie smotany a kôpru: Znížte teplotu, pridajte smotanu a jemne premiešajte. Následne pridajte nasekaný kôpor a nechajte omáčku variť ešte 5 minút, aby sa prepojili chute.
-
Dochutenie: Ochutnajte omáčku a podľa potreby pridajte soľ, čierne korenie a prípadne trochu citrónovej šťavy pre zvýraznenie chuti.
-
Podávanie: Kôprova omáčka so smotanou je ideálna ako príloha k rybám, varenému mäsu alebo ako samostatné jedlo s knedľou či zemiakmi.
Tipy:
- Kôprovú omáčku môžete podávať aj s napríklad zemiakovými alebo cestovinovými jedlami.
- Môžete pridať aj malé kúsky uvarenej ryby do omáčky, aby ste vytvorili bohatšie jedlo.
Dobrú chuť!
Zaujimave recepty na koprovu omacku. Skusim to.
Tento recept na kôprovú omáčku vyzerá skvele! Určite ho vyskúšam s rybami, to musí byť lahodné. Kôpor mám rád a smotana všetko len zjemní. Dúfam, že sa mi podarí taká chutná omáčka ako na obrázku!
Wow, kôprová omáčka so smotanou je moja obľúbená! Ďakujem za tento super recept. Určite ho pripravím na nedeľný obed. Nielenže je jednoduchý, ale aj veľmi chutný! Teším sa na výsledok!
Ahojte! Tento recept je fantastický! Kôprová omáčka dodáva jedlu špeciálnu chuť. Už sa neviem dočkať, kedy si ju spravím s mäsom. Všetkým odporúčam vyskúšať, stojí to za to!
Nádherný recept! Kôpor a smotana sú skvelé kombinácie. Pripravím si túto omáčku a určite pozvem aj priateľov na ochutnávku. Som si istý, že im bude chutiť rovnako ako mne!