Na halušky:
– 250 g hrubej múky
– 1 vajce
– soľ
– voda
Na krémovú hráškovú polievku:
– 500 g hrášku
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 zemiak
– 1 mrkva
– 1 polievková lyžica oleja
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ, korenie, petržlen na dochutenie
– smotana na zahustenie
Krémová hrášková polievka s haluškami
Postup:
1. Na začiatok si pripravíme halušky. V miske spojíme múku, vajce a soľ. Postupne pridávame vodu a hnetieme cesto, až dosiahneme takú konzistenciu, aby sme mohli vyrobiť dlhé šúľance.
2. Šúľance rozkrájame na malé kúsok a varíme ich v osolenej vriacej vode, kým nevyplávajú na hladinu. Potom ich sceďujeme a opláchneme studenou vodou.
3. Na prípravu polievky si očistíme a nakrájame zeleninu na malé kocky. Cibuľu a cesnak opražíme na oleji, pridáme na kocky narezanú zeleninu a krátko ju orestujeme.
4. Pridáme hrášok, zalejeme vývarom a varíme, až kým zelenina nezmäkne. Potom rozmixujeme všetko ponorným mixérom do hladkej konzistencie.
5. Ochutíme soľou, korením a petržlenom podľa vlastnej chuti a pridáme smotanu na hustnutie.
6. Podávame polievku s haluškami a posypeme čerstvým petržlenom. Prajeme dobrú chuť!