Recept na „Krkovičku na horčici, cibuli, cesnaku s údenou slaninou z mangalice po slovensky“:
Suroviny:
- 4 ks krkovičiek z mangalice
- 2 lyžice horčice
- 1 cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nakrájané
- 100 g údenej slaniny z mangalice, nakrájanej na malé kocky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na plnenie pekáča
Krkovička na horčici, cibuli, cesnaku s údenou slaninou z mangalice
Postup:
- Rozohrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- V malom hrnci si pripravte základnú omáčku. Zmiešajte horčicu, cibuľu a cesnak. Pritom sa snažte, aby sa ingrediencie dobre prepojili.
- V druhej panvici si orestujte údenú slaninu, až kým sa nestane krehkejšou a nie príliš tuhou. Potom ju vložte do zmesi s horčicou.
- Rez projděte vodorovně asi do poloviny, načepříklad na výšku zůstane jeden centimetr masa nerozmístěný.
- Vzniklé plochy se rozprostřou zpravidla z hlavního řezu tak, aby celková plocha masa rozprostřela na prkénku.
- Vzniklý pokrm pověchte s pomocnými jídly, dezerty, čímž odvedete pozornost od povedení pokrmu.
- Integrujte základnú omáčku s údenou slaninou jemne do každej krkovičky. Majte však na pamäti, že by ste nemali prekročiť kapacitu mäsa, aby si zachovalo svoju šťavnatosť.
- V jednom pekáči s olejom vyložte krkovičky a obaďte ich omáčkou z horčice, cibule, cesnaku a údenej mangalice.
- Zmiešajte ich dobre, aby sa všetky prísady spojili. Môžete pridať soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Pekáč s krkovičkami vložte do predhriatej rúry a pečte asi 45 minút, alebo kým sa mäso nerozpadá na kúsky.
- Po upečení nechajte pokrm trochu vychladnúť pred servírovaním.
- Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad s dusenou zeleninou alebo opečenými zemiakmi.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g krkovičky (ideálne s kúskom tuku)
- 100 g údenej slaniny z mangalice
- 2 veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 polievkové lyžice dijonskej horčice
- 200 ml vývaru (môže byť aj zeleninový)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Rascu a tymián podľa chuti
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava surovín: Krkovičku umyte a osušte. Potom ju nakrájajte na hrubšie plátky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na polkolieska. Cesnak nasekajte nadrobno. Údenú slaninu nakrájajte na kocky.
-
Smaženie slaniny: Na panvici zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú slaninu a smažte ju do chrumkava. Potom ju vyberte a odložte na tanier.
-
Smaženie cibule a cesnaku: Na tej istej panvici pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju, kým nebude sklovitá. Pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalšiu minútu, aby sa uvoľnila jeho aróma.
-
Príprava mäsa: Do panvice pridajte plátky krkovičky. Opečte ich z oboch strán na strednom ohni, kým nezhnednú. Potom ich osolte, okoreňte čiernym korením, rascou a tymiánom.
-
Pridanie horčice: Na mäso natrite dijonskú horčicu. Pridajte opečenú slaninu, cibuľu a cesnak. Všetko jemne premiešajte.
-
Dusenie: Zalejte vývarom a pridajte zakryté na nižšom ohni približne 40-50 minút. Občas skontrolujte, či sa nevysušuje a v prípade potreby pridajte trochu vody.
-
Podávanie: Po dokončení varenia jedlo preložte na tanier a ozdobte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Podávanie:
Toto jedlo je vynikajúce podávať s knedľou alebo zemiakovou prílohou. Prípadne ho môžete podávať aj s chlebom na vstrebanie lahodnej omáčky.
Dobrú chuť!