Recept na „Krkovičku pripravenú s horčicou, cibuľou a cesnakom s údenou slaninou z mangalice po slovensky“:
Suroviny:
- 4 kusy krkovičky z mangalice
- 2 lyžice horčice
- 1 cibuľa, rozkrájaná na tenké plátky
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 100 g údenej slaniny z mangalice, rozpoloženej na malé kocky
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- olej na natretie pekáča
Krkovička s horčicou, cibuľou a cesnakom spolu s údenou slaninou z mangalice
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- V menšom hrnci si pripravte základnú omáčku tak, že zmiešate horčicu, cibuľu a cesnak. Dávajte pozor, aby sa zložky dôkladne spojili.
- Na druhej panvici orestujte údenú slaninu, kým nebude chrumkavá a nie príliš tvrdá. Potom ju pridajte do zmesi s horčicou.
- Rez vykonajte vodorovne približne do polovice, pričom na výšku by mal ostať centimetr mäsa neporušený.
- Vytvorené plochy sa roztiahnu, aby celkové množstvo mäsa ležalo na doske.
- Hotový pokrm sprevádzajte pomocnými jedlami alebo dezertmi, aby ste odvrátili pozornosť od výsledku.
- Opatrne zapracujte základnú omáčku s údenou slaninou do každej krkovičky. Dbajte, aby ste neprekročili kapacitu mäsa, aby si zachovalo svoju šťavnatosť.
- V pekáči natretom olejom uložte krkovičky a prelejte ich omáčkou z horčice, cibule, cesnaku a údenej slaniny.
- Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Môžete pridať soľ a čierne korenie podľa preferencií.
- Vložte pekáč s krkovičkami do predhriatej rúry a pečte zhruba 45 minút, alebo pokiaľ sa mäso nezačne deliť na kusy.
- Po upečení nechajte jedlo krátko vychladnúť pred podávaním.
- Servírujte s prílohami podľa vlastného výberu, ako sú napríklad dusená zelenina alebo opekané zemiaky.
Prajem dobrú chuť!
2) Krkovička na horčici, cibuli, cesnaku s údenou slaninou z mangalice
Ingrediencie:
- 500 g krkovičky (ideálne s kúskom tuku)
- 100 g údenej slaniny z mangalice
- 2 väčšie cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 polievkové lyžice dijonskej horčice
- 200 ml vývaru (zeleninový je tiež povolený)
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- Rasca a tymián na ochutenie
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Postup:
-
Príprava surovín: Krkovičku umyte a osušte. Rozkrájajte ju na hrubšie plátky. Ošúpte cibuľu a nakrájajte ju na polmesiačiky. Cesnak nakrájajte na veľmi jemné kúsky. Údenú slaninu nakrájajte na kocky.
-
Smaženie slaniny: Na panvici zohrejte olivový olej. Pridajte prekrájanú slaninu a smažte ju do chrumkava.
Potom ju vyberte a uložte na taniere.
-
Smaženie cibule a cesnaku: Na tej istej panvici vložte nakrájanú cibuľu a opražte ju, kým sa nestane priesvitnou. Následne pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalšiu minútu, aby sa uvoľnila jeho vôňa.
-
Príprava mäsa: Do panvice pridajte plátky krkovičky. Opečte ich z oboch strán na strednom ohni, kým nezožltnú. Potom ich osolte, okoreňte čiernym korením, rascou a tymiánom.
-
Pridanie horčice: Na mäso naneste dijonskú horčicu. Pridajte opraženú slaninu, cibuľu a cesnak. Všetko dôkladne premiešajte.
-
Dusenie: Zalejte vývarom a zakryté varte na nižšom ohni približne 40-50 minút. Občas kontrolujte, či sa nevysušuje a v prípade potreby pridajte trochu vody.
-
Podávanie: Po skončení varenia jedlo preložte na taniere a ozdobte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Podávanie:
Tento pokrm je vynikajúci na servírovanie s knedľou alebo zemiakovou prílohou. Môžete ho tiež ponúknuť s chlebom na zber lahodnej omáčky.
Prajem dobrú chuť!