Krkovička pečená na rozmaríne a pive

Hmmm, to jde určite na chuť! Tu máte recept na pečenú krkovičku na rozmaríne a pive:

Suroviny:

  • 1,5 kg krkovičky
  • 4 strúčiky cesnaku, rozmixované
  • 2 čajové lyžičky čerstvého rozmarínu, nasekaného
  • 1 cibuľa, nakrájaná na plátky
  • 1 plechovka piva
  • Soľ a korenie podľa chuti

 

Krkovička pečená na rozmaríne a pive

Postup:

  1. Najskôr si predhrejeme rúru na 180 °C.
  2. Krkovičku dôkladne osolíme a okoreníme zo všetkých strán.
  3. V hrnci na sporáku si zohrejeme trochu oleja a opečieme krkovičku zo všetkých strán, až získa zlatohnedú kôrku.
  4. Pridáme cibuľu nakrájanú na plátky a trochu opražíme, kým nezmäkne.
  5. Pridáme rozmixovaný cesnak a nasekaný rozmarín a miešame asi minútu, kým sa neuvolnia ich vône.
  6. Nalejeme do hrnca plechovku piva.
  7. Zakryjeme hrniec a pečieme pri 180 °C asi 2 až 3 hodiny, kým mäso nie je krásne mäkké a šťavnaté.

Keď je krkovička hotová, môžete ju podávať s dusenými zemiakmi, ryžou alebo zeleninovým šalátom. Myslite na to, že čas pečenia sa môže mierne líšiť v závislosti od vášho sporáka a veľkosti krkovičky. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 vetvičky čerstvého rozmarínu (alebo 1 lyžička sušeného)
  • 1 plechovka svetlého piva (330 ml)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 cibuľa (na pestovanie)
  • 2-3 zemiaky (voliteľné, na podávanie)

Postup:

  1. Príprava mäsa: Krkovičku umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Potom ju z oboch strán osolíme, okoreníme a posypeme sladkou paprikou.

  2. Marinovanie: Na stredne veľkej miske zmiešame olivový olej, prelisovaný cesnak a nasekaný rozmarín. Vzniknutou marinádou potrieme krkovičku a necháme ju marinovať aspoň 30 minút, ideálne však niekoľko hodín alebo cez noc v chladničke.

  3. Príprava na pečenie: Rúru predhrejeme na 180 °C. Na dno pekáča dáme nakrájanú cibuľu a, ak používame, aj olúpané a nakrájané zemiaky. Cibuľa spraví základ na výbornú šťavu.

  4. Pečenie: Krkovičku položíme na cibuľu a zemiaky a opatrne na ňu vylejeme pivo. Zakryjeme pekáč alobalom, aby nám mäso neuschlo, a pečieme asi 1.5 hodiny. Po hodine pečenia odstránime alobal, aby sa mäso pekne zhnedlo a získalo chrumkavú kôrku. Počas pečenia môžeme mäso pravidelne polievať výpekom.

  5. Dokončenie: Po uplynutí doby pečenia skontrolujeme, či je krkovička mäkká (mala by sa dať ľahko roztrhnúť vidličkou). Ak je potrebné, môžeme ju nechať piecť ešte niekoľko minút bez alobalu.

  6. Podávanie: Pečenú krkovičku servírujeme nakrájanú na plátky s pečenou cibuľou a zemiakmi. Môžeme ju podávať s kyslou kapustou alebo čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *